Фото: vynohradivnews

Фото: vynohradivnews

Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

19380 0
З наступного року пацієнти самі обиратимуть, де проходити обстеження, а платитиме за це держава. Tvoemisto.tv з'ясувало, коли саме запрацює програма «Безкоштовна діагностика» і як вона вплине на пацієнтів та лікарів.

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило для публічного обговорення проект постанови про запровадження програми «Безкоштовна діагностика», який передбачає 54 безоплатні для пацієнтів види діагностики: аналізи, рентгени, УЗД тощо. 

У проекті постанови ідеться про те, що спочатку програму «Безкоштовна діагностика» запровадять у вигляді пілотного проекту. Він діятиме з 1 липня до 31 грудня 2019 року. Відтак, МОЗ проаналізує, які діагностичні послуги є найбільш затребуваними, скільки вони мають коштувати та складе на 2020 рік повний перелік таких послуг і затвердить тарифи на них. Тоді програма запрацює в повному обсязі.

Як це працюватиме

Для того, щоб програма запрацювала, заклади спеціалізованої амбулаторної допомоги мають з квітня до липня 2019 року укласти відповідні договори з НСЗУ.

«Механізм буде аналогічний тому, як це відбувалось із медичними закладами, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. НСЗУ оголосить прийом заяв на укладення договорів. Медичні заклади – приватні і комунальні, які будуть відповідати вимогам для укладення договорів, – зможуть підписати договір», – ідеться у відповіді МОЗ на інфомраційний запит Tvoemisto.tv.

За словами керівника управління охорони здоров’я ЛМР Володимира Зуба, усі спеціалізовані амбулаторні заклади Львова відповідають вимогам НСЗУ, що необхідні для підписання договорів.

«Усі заклади охорони здоровя Львова перетворені в комунальні некомерційні підприємства, всі підписали угоди з НСЗУ про оплату відповідних послуг. Сьогодні це стосується тільки сімейних лікарів, але коли буде запроваджуватись оплата на амбулаторному рівні, то угоду розширять. У нас не так, як на інших територіях, що первинна допомога – це одна юридична особа, а вузькі спеціалісти – інша. У нас і сімейні лікарі, і вузькі спеціалісти працюють в одній установі, і ця установа вже підписала угоду з НСЗУ. НСЗУ, певно, розробить додаток до угоди», – каже він.

Читайте також: Нові правила для лікарів і пацієнтів: що варто знати. Інфографіка

За словами Володимира Зуба, у 2017 році кожне робоче місце сімейного лікаря забезпечили комп’ютером і доступом до інтернету – це близько 270 комп’ютерів за 2,7 млн грн з бюджету міста.

«Щодо вузьких спеціалістів, то в першому кварталі 2019 року за кошти бюджету розвитку планується закупити компютери і для них – хто ще немає. Усі заклади зареєстровані в системі E-Health, усі підключені до електронної системи охорони здоров’я», – додає керівник управління.

На фінансування програми загалом в Україні з державного бюджету виділять 2 млрд грн. Львів отримає субвенцію з державного бюджету у сумі понад 100 млн грн. У МОЗ пояснюють, як відбуватиметься фінансування: кошти за договорами перераховуватимуть напряму медзакладам відповідно до кількості наданих послуг. Для того, щоб почати фінансування, МОЗ збере у медзакладів статистику щодо кількості наданих послуг за перший квартал 2019 року, від якої і відштовхуватиметься. Надалі сума договору коригуватиметься, залежно від реальної потреби.

«Обласні комунальні та державні заклади охорони здоров’я не братимуть участі в пілотному проекті через те, що їхня діяльність спрямована на забезпечення третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги», – наголошують у Міністерстві.

Детальніше з механізмом фінансування можна ознайомитись на сайті МОЗ.

Додамо, що окрім комунальних закладів охорони здоров’я, участь у програмі можуть брати і приватні, а також – фізичні особи-підприємці. Їм потрібно лише укласти договір з НСЗУ і мати змогу надавати відповідні послуги.

Які діагностичні послуги будуть безкоштовними

«За направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології у чоловіків і жінок», – каже в. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун.

Безоплатно, додає вона, означає включно з усіма необхідними супутніми матеріалами: рукавички, шприци, вату чи плівку для рентгену приносити з собою не потрібно – НСЗУ покриває їхню вартість у програмі.

Читайте також: Шлях пробірки: як у Львові роблять аналізи крові. Репортаж

Ідеться про перелік з 54 послуг: 12 нових аналізів – додатково до 8 базових, які вже оплачує НСЗУ сімейному лікарю, терапевту, педіатру; мамографія; п'ять видів рентгену – грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи; ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи; шість видів УЗД – шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитоподібна і молочні залози; чотири види біопсії під контролем УЗД – щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз; видалення новоутворень – м’яких тканин і шкіри у носі, гортані, вухах.

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів. Детальніше про послуги і тарифи на них – у таблиці.

Як пацієнту потрапити на діагностику безкоштовно

Направлення на пілотні послуги має зробити в електронній системі охорони здоров’я лікар, обраний пацієнтом через підписання з ним декларації.

Фото: Уляна Супрун/Facebook

«Скерування на те чи інше обстеження виписуватиметься в електронному вигляді без вказання місця, де його проходити, – щоб максимально забрати елемент корупції. Пацієнт сам обиратиме, до кого йому піти на обстеження. Ви обираєте спеціаліста, приходите, він перевіряє ваше скерування в системі, проводить дослідження і отримує за це гроші від НСЗУ», – пояснює Володимир Зуб.

«Сьогодні є залежність лікаря від лабораторії – у той чи інший спосіб вони домовляються: якщо ти скеруєш до мене пацієнта, то отримаєш за це щось. Знаючи систему, я припускаю, що так і є. Так от, безкоштовна діагностика вводиться для того, щоб всі учасники ринку були в однакових умовах і щоби питання, де зробити аналіз, вирішував не лікар, а пацієнт», – додає він.

Читайте також: Де у Львові пройти обстеження на рак. Адреси, ціни

Володимир Зуб пояснює, що більшість аналізів, на які відправляють лікарі в приватні лабораторії, можна зробити в поліклініці, але з поліклініки лікарі нічого не матимуть, тому туди не скеровують – нова система має це подолати.

«Куди піде пацієнт, там і будуть гроші. Якщо в комунальні установи не будуть іти пацієнти, то ці лабораторії закриються. Тобто, якщо спеціалісти в лабораторіях поліклінік хочуть працювати, отримувати зарплату, то мають робити це так, щоб пацієнт обрав їх. Якщо ж надходжень від НСЗУ не буде – вибачте, ми вас закриваємо, бо ви не приносите грошей в установу. А не так, як зараз: треба зарплату лаборанту, санітаркам, купити апарати, реактиви, а вони сидять, газети читають, а лікар скеровує в приватну лабораторію», – каже керівник управління охорони здоров’я.

Усім підряд аналізів не робитимуть

Соцмережами вже ширяться негативні коментарі про нововведення від МОЗ. Люди переживають, що місяцями не зможуть потрапити на необхідну діагностику, розповідають один одному історії із закордонного життя, коли, за їхніми словами, можна чекати по півроку, щоб потрапити на прийом, а за цей час і вмерти.

Володимир Зуб же наголошує, що вузькопрофільні обстеження показані далеко не всім. І якщо пацієнт обрав собі лікаря, підписав з ним декларацію, то має довіритись рішенню спеціаліста.

«Якщо говорити про ехокардіографію, то людина, якій вона показана, здебільшого перебуває в стаціонарі. Якщо мені просто хочеться зробити це обстеження, то я посиджу в черзі або піду в приватний кабінет, а якщо мені треба зробити це, бо в мене щось болить, то я буду в стаціонарі», – каже головний медик Львова.

Тому, додає він, немає потреби тримати спеціалізоване обладнання в кожній поліклініці – це розкіш. Окрім того, щоб людину скерувати на вузькоспеціалізоване дослідження, часто потрібен висновок не одного фахівця – рішення має бути обґрунтованим.

Зараз, каже Володимир Зуб, зробити, наприклад, ехокардіографію у Львові можна на базі міської дитячої клінічної лікарні або в лікарні швидкої допомоги та у 8-й лікарні – для дорослих.

Також поширеними є скерування пацієнтів на аналіз гормонів щитовидної залози. Зазвичай лікарі відправляють людей в приватні лабораторії. Але ці аналізи можна зробити безкоштовно в ізотопній лабораторії 4-ї міської лікарні. І так з багатьма аналізами, перелік яких у 2019 році розшириться. Тому варто просто ретельно ставитись до вибору сімейного лікаря або педіатра та довіряти йому.

Кілька слів про тарифи

Tvoemisto.tv перевірило ціни на діагностичні послуги з постанови МОЗ на ринку та порівняло їх з тарифами, зазначеними в офіційному документі.

Так, перший аналіз з переліку – визначення креатиніну у сироватці крові – за тарифами МОЗ коштує 29 грн. Приватні лабораторії пропонують зробити цей аналіз за 40-50 грн та додатково заплатити за забір крові. Рентгенографія органів грудної клітки у двох проекціях у приватних медзакладах коштує від 560 до 750 грн, рентген пазух носа – також поза 500, ехокардіографія – від 250 до 450 грн проти 117 грн від МОЗ, а УЗД молочної залози – від 200 до 400 грн. Тож тут або має спрацювати соціальна відповідальність бізнесу, або Міністерству доведеться переглянути тарифи, аби залучити приватні лабораторії. Є ще третій варіант – допомогти лабораторіям та діагностичним кабінетам при поліклініках дотягнути до рівня приватних кабінетів за якістю обладнання та сервісу.

Олександра Бодняк

Головне фото  vynohradivnews

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!