Фото:  Вікна

Фото: Вікна

Хто такий Денис Шмигаль, який нині став першим прем’єром зі Львова

12003 0
Причини, політична доцільність, багате минуле та покровителі глави Уряду.

Нині відбувся черговий етап трансформацій у середовищі «нової» влади. Після зміни голови Офісу Президента з Богдана на Єрмака, «пішли» і главу Уряду Олексія Гончарука. Його наступником став львів’янин Денис Шмигаль.

Про першого львів’янина, який очолив Уряд у нарисі політичного портрета від  Tvoemisto.tv

Політична доцільність

Про критичний рівень довіри до усіх державних інституцій, окрім, поки що, лише президента, говорять усі соцдослідження.

«І до парламенту, і до уряду, і до президента після виборів була величезна довіра. Зараз вона залишається хіба у Володимира Зеленського. При цьому, все більше українців вважають, що країна рухається не в тому напрямку», - розповіла в ексклюзивному коментарі для Tvoemisto.tv директорка Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Відставка Гончарука відбулась з декількох причин:

  • Намагання Зеленського перекласти на Гончарука негатив усіх провалів в економіці;
  • Прихід нового глави Офісу Президента, який зацікавлений у зміні керівника Уряду, що вважається ставлеником його попередника – Андрія Богдана;
  • Перерозподіл сфер впливу в оточенні Зеленського.

Натомість наступником Гончарука став Денис Шмигаль. Є ряд факторів, чому це сталося.

Читайте також: Коронавіріус в Україні та прем'єр зі Львова. Головне за ніч і минулу добу

1. Денис Шмигаль –  нове обличчя, не заплямований співпрацею з попередніми владами  (на противагу тому ж Тігіпку). Відтак, його можна чудово презентувати тому ж МВФ чи Світовому банку;

2. Це чудовий приклад кар’єрного росту саме «в агрономічних умовах» влади Зеленського: обраний губернатором на першій романтичній хвилі, далі за успіхи у роботі призначений на посаду в уряді, а потім – визнаний оптимальною кандидатурою на прем’єра.

3. Має досвід роботи у системі влади, а також у реальному секторі економіки. Це топ-менеджер, прекрасний виконавець і добре вписується в управлінську вертикаль, яку будує Зеленський. Він точно не розпочне якісь реформи без команди зверху.

4. Знає місцеві еліти Львова, очолював Івано-Франківську ОДА, тож це мало б допомогти отримати Зеленському підтримку на Західній Україні. Правда, цей фактор спрацює лише у випадку успішної роботи самого  Шмигаля та Кабміну, який він сформує. 

Проти Дениса Шмигаля працює те, що він раніше не має жодного досвіду роботи в Уряді. При всій повазі, навряд чи він з 4 лютого, коли його  призначили віцепрем’єром встиг ознайомитися хоч з частиною тих викликів, які чекають зараз на нього на посаді прем'єра.

Багате минуле Шмигаля

З біографії Шмигаля випливає, що його мали б знати всі впливові підприємці та політики Львова та області. В одному з минулорічних інтерв’ю він навіть похвалився, що у його трудовій книжці понад 60 записів.

Трудову діяльність Денис Шмигаль почав з 18 років. Ще до закінчення Львівської Політехніки у 1997 році він встиг попрацювати бухгалтером у «Електрон Банку», згодом майже два роки працював бухгалтером і головним бухгалтером на ЛАЗі, ще до його приватизації братами Чуркіними.

У 1999-2008 роках Шмигаль працював заступником директора приватної фірми, знову на ЛАЗі вже після його приватизації (остання посада – директор з економіко-стратегічного розвитку ЗАТ «ЛАЗ») та директором з економіки у девелоперській компанії «Комфорт-Інвест» (ТОВ «Інвестиційна компанія «Комфорт-Інвест», нині вже ліквідована), що входила до відомої тоді групи компаній «Комфорт» депутатів ЛМР Володимира Кадушкевича і Тараса Сосновського. При цьому він встиг написати і захистити у 2003 році кандидатську дисертацію в Інституті регіональних досліджень НАН України.

Читайте також: Люди прагнуть сильної влади, сильної руки в управлінні державою. бекешкіна про тренди соціології

У вересні 2008 року Шмигаль пішов з групи «Комфорт» розвивати девелоперський бізнес групи «Росан» Ростислава Кісіля, де рік працював на посаді гендиректора ТОВ «Росан-Інвест».

У вересні 2009 р. тодішній голова Львівської ОДА Микола Кміть запросив його до себе – спершу своїм помічником, а згодом – начальником Головного управління економіки ЛОДА (пізніше Головного управління економіки та інвестицій).

У ЛОДА Шмигаль з перервою у 8 місяців у 2011 році трудився аж до кінця грудня 2013 (останній місяць провів, за його словами, у відпустці). Тобто, за керівництва Миколи Кмітя, Василя Горбаля, Михайла Цимбалюка, Михайла Костюка, Віктора Шемчука і Олега Сала. В інтерв’ю політик часто підкреслює, що прийшов працювати в ЛОДА за президента Ющенка, а звільнився після початку Революції гідності.

Мальський і Козицький

Після звільнення з Львівської ОДА у березні 2014 р. Шмигаль очолив щойно створений Західноукраїнський енергетичний кластер, співзасновниками якого стали, що важливо – 1) Адвокатське об’єднання «Арцінгер», де тоді працював (і працює зараз) його друг, зараз уже колишній голова ОДА Маркіян Мальський; 2) Асоціація банкірів Львівщини; 3) ТОВ «Еко-Оптіма», яким керував інший його друг – Максим Козицький, нині голова облдержадміністрації. Нагадаємо, що кандидатури усіх трьох у червні 2019 року розглядали на посаду голови ЛОДА.

Згодом Денис Шмигаль залишив енергетику задля роботи у податковій. Його запросили на співбесіду до Києва до тодішнього в.о. міністра доходів і зборів Ігоря Білоуса, за підсумками якої Шмигаля й призначили на посаду заступника начальника ГУ Міндоходів у Львівській області. Він дуже швидко розчарувався у своєму керівництві, бо не побачив волі до викорінення корупції, але все ж допрацював до кінця 2014 року.

Читайте також: ЗМІ повідомляють про відставку прем’єр-міністра. хто може очолити міністерства

Протягом двох років – з січня 2015 до січня 2017 Денис Шмигаль розвивав мережі магазинів “Рукавичка” та “Під боком” у ТОВ ТВК «Львівхолод» відомого львівського підприємця Богдана Козака.

До структур ДТЕК Ріната Ахметова Денис Шмигаль потрапив, за його словами, через відкритий конкурс. Працював заступником гендиректора ДТЕК «Західенерго» та директором Бурштинської ТЕС з кінця січня 2017 до кінця липня 2019.

Шлях у політику

Політичні амбіції у Дениса Шмигаля проявилися ще у 2006 році. Його від Української народної партії обрали депутатом Винниківської міськради.

Двічі – у 2010 та 2015 роках – Шмигаль без успіху балотувався до Львівської облради, спершу від УНП, яку на Львівщині тоді очолював його майбутній працедавець Богдан Козак (власник мережі «Рукавичка»), пізніше від «Народного контролю».

У 2014 році також брав участь у позачергових виборах до Верховної Ради по округу № 121 (Дрогобич, Борислав, Трускавець), як самовисуванець. Програв Богдану Матківському, не потрапивши навіть у десятку кращих.

Читайте також: В Україні стрімко дорожчають долар та євро

У 2019 році був одним з кандидатів на посаду голови Львівської ОДА поруч тепер уже з ексголовою ЛОДА Маркіяном Мальським та теперішнім губернатором Максимом Козицьким. Тоді віддали перевагу Мальському, а  Шмигаль з 1 серпня 2019 року очолив Івано-Франківську ОДА, де й попрацював до 4 лютого 2020 року. Звідки його й призначили  в Уряд на посаду міністра розвитку громад і територій та віцепремєра.

Сім’я і бізнес

Денис Шмигаль одружений з 1998 року, має двох доньок – Анну і Софію. За даними Уoucontrol, його дружина Катерина, якийсь час займалася бізнесом. Йдеться передусім про ТОВ «Кам’янецька пекарня», у співзасновниках якої у 2000-х роках був також її чоловік. Проте на початку 2019 її ліквідували.

У 2016-2017 роках Катерина Шмигаль мала невелику частку у ТОВ «Некстбайк Україна», що розвиває мережі прокату велосипедів у містах України. Кінцевим бенефіціаром “Некстбайк Україна” є львівський підприємець Зіновій Козицький, батько Максима Козицького.

Декларація про доходи

Останню декларацію Шмигаль подавав ще 16 липня 2019 року перед призначенням на посаду голови Івано-Франківської ОДА. У ній вказано дані за 2018 рік.

У цьому році Шмигаль заробив 3,5 мільйони гривень. Його дружина Катерина отримала 200 тисяч гривень за дохід від відчуження рухомого майна. Родина тоді мала у готівці $115 тис. та 12,3 тис. грн.

З нерухомості у власності Шмигаля лише гараж площею 15,9 метра квадратних у Львові та земельна ділянка у селі Хоросниця на Мостищині.

Cам Денис Шмигаль транспортним засобом не володіє. А от його дружина Катерина їздить на Land Rover, придбаному у 2018 році. Його задекларована вартість становить понад 0,8 млн гривень.

Також у власності дружини:

  • Житловий будинок площею 215 квадратних метрів у Львові;
  • 2 земельні ділянки площами 151, 458 метрів квадратних у Львові
  • земельна ділянка площею 2200 метрів квадратних, що у селі Хоросниця в Мостиському районі на Львівщині.
  • нежитлова будівля площею 417,2 метра квадратних у Кам'янці-Бузькій на Львівщині.

Політичні покровителі

Майже три роки Денис Шмигаль працював на керівних посадах у структурі ДТЕК Ріната Ахметова. Саме звідти він прийшов спочатку в Івано-Франківську ОДА, а потім і в Уряд.

Сам Шмигаль у інтерв’ю Укрінформу так прокоментував свій зв'язок з одіозним олігархом:

«Я з Рінатом Леонідовичем не знайомий особисто. У компанію ДТЕК і, зокрема в Бурштинську ТЕС, керівником якої я був два останні роки, я потрапив за відкритим конкурсом. Я заходив, як заступник генерального директора АТ «ДТЕК Західенерго», а потім обійняв посаду керівника Бурштинської ТЕС. Рівень менеджменту, з яким я спілкувався – це керівник «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук і керівник «ДТЕК» Максим Тімченко. Але навіть із ними я, за великим рахунком, перетинався лише на офіційних нарадах. А акціонера «ДТЕК» я бачив, як і всі, тільки по телевізору».

Читайте також: В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу

Також Шмигаля пов’язують з Іллею Павлюком, якого визначено тіньовим куратором від партії «Слуга народу» по Західній Україні, зокрема і на майбутніх місцевих виборах

«Не знаю такої людини, і ніхто мені не представлявся як людина Павлюка. Мені це питання вже задавали, що десь було таке звинувачення, я зразу казав: таку людину не знаю. Й до цього часу нічого не змінилось – я з Павлюком так і не познайомився», – зазначив він у тому ж інтерв’ю.

Натомість сам він стверджує, що потрапив в структуру команди Зеленського лише завдяки власній волі та високій оцінці його трудових досягнень.

«Це була пропозиція президента і прем’єра. У мене була розмова й з Володимиром Зеленським, і з Олексієм Гончаруком. І президент, і прем’єр запевнили мене, що вони дійшли спільної думки, що треба мене залучати в уряд для тієї роботи, яку мені пропонують. Пропозиція була така: віцепрем’єр-міністр – міністр розвитку громад і територій. Посада віцепрем’єра – для того, щоб мати змогу скоординувати питання сталого регіонального розвитку з іншими міністерствами. Тобто, це буде й економіка, й інфраструктура, і Мінрегіон, міністром якого пропонується стати. Робота буде на зрізі кількох міністерств».

Дмитро Борисов, Богдан Білан

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!