Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Безробітні є, а вакансії? Де і кому можна знайти роботу у Львові

5866 0
Карантин кардинально змінив плани у всіх сферах життя. В умовах невизначеності частина підприємств припинили роботу, деякі компанії відправили працівників у відпустку чи й взагалі – звільнили. Колосальних змін та збитків зазнали HoReCa, туризм та галузь культури. За оцінками аналітиків, в Україні закрилося 40% ресторанів і кав'ярень. Багато співробітників інших установ також залишилися без фінансової підтримки. Тvoemisto.tv дізналося, яку роботу шукають львів’яни, чи збігається це з пропозиціями роботодавців і скільки останні готові платити за роботу у час кризи.

Від менеджерів до трактористів

На початку листопада цього року у Львівському міському центрі зайнятості зареєстровано 8 370 безробітних. За аналогічний період минулого року їх було близько 3 тисяч.

Читайте також: Які професії будуть найуспішнішими у майбутньому

Як розповідає Тvoemisto.tv директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний, львів’яни шукають різну роботу – від некваліфікованої до посад керівників вищого рівня.

А от пропозицій від роботодавців, навпаки, стало менше. Станом на листопад цього року в центрі зайнятості було 11 300 вакансій, а торік – приблизно 15 500.

«Галузь громадського харчування, галузь продажу, торгівлі дуже постраждали під час карантину. Вони не розвиваються. Таких вакансій набагато менше, ніж пошукачів. Хоча раніше було навпаки», – каже Олег Рісний.

За його словами, незначна кількість вакансій є також від ІТ-фірм. Набагато частіше за ІТ-фахівців у Львові працедавці шукають газозварювальників, трактористів, сантехніків, електромонтерів та водіїв.

Читайте також: П’ятеро студентів із порушенням зору влаштувалися в найбільшій ІТ компанії Львова

Якщо не у Центрі зайнятості

На одному з найбільших в Україні сайтів для пошуку роботи і працівників Work.ua станом на кінець листопада було найбільше вакансій за такими спеціальностями: менеджер з продажу, продавець-консультант, бухгалтер, водій, кухар, менеджер з роботи з клієнтами, директор, торговий представник. Про це Тvoemisto.tv розповіли в аналітичному відділі Work.ua. Також працедавці шукають розробників і системних адміністраторів.

«Наприклад, зараз в категорії "продаж, закупівля" є 495 вакансій, "робочі спеціальності, виробництво" – 434, "IT, комп'ютери, інтернет" – 407. У галузі обслуговування – 375, "адмiнiстрацiя, керівництво середньої ланки" – 265 вакансій», – каже PR-менеджерка відділу маркетингу Work.ua Каріне Макіян.

Читайте також: Молодим тут не місце. Кого найчастіше звільняли у Львові під час карантину

За її словами, кількість резюме у Львові зараз становить 197 509. Для порівняння, по всій Україні – майже 3 мільйони.

Що стосується категорій діяльності у шукачів, то найпопулярнішими є «керівництво середньої ланки», «роздрібна торгівля», «галузь обслуговування», «секретаріат, діловодство». За ними по спадковій ідуть продаж і закупівля, робочі спеціальності, виробництво, готельно-ресторанний бізнес, туризм, логістика, складська діяльність і лише потім – IT, комп'ютери, інтернет і транспорт та автобізнес.

Скільки платять

За даними сайту Work.ua, середня зарплата у Львові становить 12 тис. грн. За словами Каріне Макіян, це медіана заробітних плат за даними з 8 434 вакансій, розміщених на їхньому сайті у Львові за минулі 3 місяці.

«Рівень зарплати залежить від галузі роботи, але найбільші – у розробників та представників IT, менеджерів з продажу, керівників різних профілів. Медіана зарплат в Україні становить 12,5 тис. грн. Максимальний показник у Києві – 15 тис. грн, мінімальний у Сумах – 9,5 тис. грн. У Львові – це 12 тис. грн», – каже Каріне Макіян.

Читайте також: Хто з підприємців може розраховувати на допомогу від держави під час карантину

Зокрема, середня зарплата менеджера з продажу у Львові становить 16,5 тис. грн, продавця-консультанта – 10 тис. грн, водія – 15 тис. грн, бухгалтера – 12,5 тис. грн, менеджера з роботи з клієнтами – 13 тис. грн, вантажника – 10,5 тис. грн, директора – 20 тис. грн, торгового представника – 16 тис. грн, баристи – 8 тис. грн, офіс-менеджера – 9 тис. грн, касира – 10 тис. грн, різноробочого – 10 тис. грн, швачки – 10,5 тис. грн, прибиральниці – 6 тис. грн, HR-менеджера – 15 тис. грн, електрика – 12 тис. грн, няні – 7 тис. грн, а у Front-end програміста – 65 тис. грн.

За словами Олега Рісного, зараз у Львові досить хороші зарплати пропонують за «робочі» професії.

«Сьогодні багато пропозицій роботи для газозварювальників. У Львівводоканалі їм готові платити зарплату у 17 400 грн. Велика потреба у фрезерувальниках, слюсарях, токарях. На ринку їм готові платити від 12 до 20 тис. грн. В одну зі шкіл Львова шукають головного бухгалтера із зарплатою у 16 тис. грн», – каже Олег Рісний.

За його словами, лише компанія Львівобленерго має 90 вакансій. Серед них – електромонтери і трактористи із зарплатою від 8 200 до 15 700 грн.

32 вакансії сьогодні пропонує «Львівхолод». Шукають багатьох працівників – від касирів до керівника магазину. Зарплати стартують від 7-10 тис. грн.

Більше 100 вакансій пропонує «Львівелектротранс». Зарплату водіям тролейбусів і трамваїв обіцяють від 15 тис. грн. За словами Олега Рісного, на ці посади у міському центрі зайнятості ще й безкоштовно вчать, а потім працевлаштовують.

Співрозмовники Tvoemisto.tv кажуть, що пандемія – це тимчасово, і ринок праці буде змінюватись надалі. Водночас, цей час можна використати для того, щоб спробувати себе у чомусь новому, перевчитись і здобути нові навички або нарешті відшукати справу до душі.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!