Фото: huffingtonpost.com

Фото: huffingtonpost.com

«Тарілка» для нужденних. Як львів’янин заснував перший у місті продовольчий банк

11583 0
Упродовж року в Україні виробляють понад 15 мільйонів тонн продуктових відходів, із них майже половина – придатна для вживання.

У Львові немає продовольчого банку, їжу з якого віддавали б безпритульним, людям із малозабезпечених сімей чи пенсіонерам. Зайнявся його створенням підприємець та волонтер Ростислав Косюра, який переїхав до України в серпні 2019 року. До цього він довго жив в Німеччині, навчався у Франції, а народився у Львові. Tvoemisto.tv у межах проєкту «Я вірю в цю країну» вирішило розпитати, яким буде перший у Львові продовольчий банк, як він допомагатиме мінімізувати кількість сміття та що таке «закон негарних фруктів і овочів».

Підприємець на прикладі німецької Die Tafel, яка допомагає людям з низьким рівнем доходу, вирішив створити у Львові соціальний проєкт «Тарілка». Організація збиратиме невикористану їжу або ту, де закінчується термін придатності, та віддаватиме нужденним.

«Я багато працював і в Німеччині, і тут, у Львові, часто повертався додому ввечері. В один із таких вечорів прийшов повечеряти в кафе "Привіт, обід" ТЦ "Метро». Прийшов туди о 19:45, був останнім клієнтом, а вітрини були далеко не пусті і виглядали пристойно. Я запитав, що вони роблять з тим, що залишається, на що мені здивовано сказали: «Викидаємо», – каже він.

Віддати комусь або забрати собі цю їжу працівники не можуть, продовжує Ростислав. У Києва є подібний проєкт, він також благодійний, однак там продукти віддають потребуючим як пожертви, це не обов’язково має бути річ, у якої невдовзі закінчиться термін придатності. Тобто вони не зменшують кількості відходів.

Читайте також: У Львові збирають невикористану їжу в ресторанах та супермаркетах та передають малозабезпеченим

Чоловік одразу пригадав собі ще «Пузату хату», «Інтемпо» й інші заклади у Львові та захотів зрозуміти, як вони працюють. 

 «Це – страшно!»

Ростислав Косюра каже, що питання продукування відходів мають регулювати на законодавчому рівні. Адже, якщо подивитися на статистику Світового банку, протягом року в Україні виробляють понад 15 мільйонів тонн продуктових відходів, з них майже половина – придатна для вживання, і посідає 9 місце у світі щодо кількості сміття.

«У нас, грубо кажучи, 45 млн населення, в Німеччині, приміром, 82 млн, у Франції – 65 млн, але вони вдвічі менше продукують відходів. Як таке може бути? Це ж страшно. Це означає, що ми надмірно використовуємо продукти», – додає він.

В Україні чоловік помітив, що люди люблять купувати естетично гарні продукти. У Франції, наприклад, ввели «закон негарних фруктів і овочів». Їх там продають за спеціальним стендом зі знижкою. Натомість в Україні їх викидають.

«Хтось скаже, що це крапля в морі, але ми йне пробуємо змінити ситуацію навіть так», – наголошує Ростислав Косюра.

Продовольчий банк у містечку в Німеччині

Знайомство з партнерами, рестораторами та екоактивістами

Для того, аби почати реалізацію своєї ідеї, Ростислав Косюра шукав команду. Каже, що йому дуже пощастило, бо коли він їхав в Україну, познайомився з відомим львівським психіатром Олександром Фільцом. Той мав багато знайомств.

«Він мене познайомив з міським головою, Марком Зархіним, Тарасом Добрянським, Олегом Мацехом. Тоді я зробив кілька презентацій, розробив стратегію і пішов до них з цим. Вони були в захваті. А невдовзі нашими першими партнерами стали супермаркети «Рукавичка» і «Близенько», – розповідає чоловік.

Читайте також: Куди у Львові здати речі потребуючим. Адреси

Про ГО «Тарілка» дізналися екоактивісти – представники «Зеленого міста» та «Зеленої коробки». Із приміщенням допомогли в управлінні комунальної власності ЛМР, і під час сесії підтримали ухвалу про передачу колишнього магазину на Кульпарківській у користування на 10 років за символічну орендну плату – 224 гривні на рік.

«Так ми розширювали зв’язки. Тепер у мене є команда із 21 людини, а ще - 50 волонтерів, партнери, ресторани, навіть служба доставки «Glovo» долучилася», – каже він.

Однак на ремонт основної кімнати «Тарілці» потрібно було 30 тисяч гривень. Зараз вдалося зібрати майже половину суми. Окрім кімнати, там має бути сортувальня, а також маленький офіс, де би хтось з команди міг залишатися працювати. Його планували повноцінно запустити в роботу 18 січня, та паперова тяганина пригальмувала процес, і тепер, можливо, відкриття доведеться трішки відтермінувати.

Приміщення на Кульпарківській, 158, яке передали в оренду ГО «Тарілка»

Перша аудиторія – пенсіонери та малозабезпечені

ГО «Тарілка» буде годувати не тільки безпритульних. Для початку, цільова аудиторія – це пенсіонери, люди, які мало заробляють.

«Ті, для кого ми створили проєкт, – це 30% або 14 млн українців, що, на жаль, заробляють менше прожиткового мінімуму. В 2018 році це було 3 200 грн. Безхатченків у нас понад тисяча, але пенсіонерів набагато більше», – додає Ростислав.

У кожному районі Львова хочуть створити, як мінімум, один пункт «Тарілки». Наприклад, на Кульпарківській забрати їжу зможуть пенсіонери і малозабезпечені сім’ї. Для безпритульних, зазначає Ростислав, буде інше. 

Читайте також: Ми всі дихаємо одним повітрям або Хто у Львові має мити безпритульних

«Наше приміщення на Кульпарківській – це перший поверх житлового будинку, тому там ми не будемо годувати безпритульних. Із ними є проблема, адже не всі вони поводяться адекватно. Приміром, ми об’єдналися з організаціями «Емаус Оселя» і «Надія Є». Вони вже 8 років поспіль щопонеділка, о 7:00, біля церкви Ольги і Єлизавети роздають їжу, – розповідає він.

Перша зустріч волонтерів «Тарілки»

Менеджерка Glovo сама запропонувала співпрацю

Зараз партнерами ГО «Тарілка» є супермаркети «Рукавичка» та «Близенько». Також, продовжує Ростислав, його команда хотіла працювати з «Ашаном», однак там з недовірою ставляться до подібних організацій, бо траплялися шахраї, які під виглядом благодійництва забирали продукти собі, а не роздавали бійцям АТО, безхатькам, дітям, як обіцяли.

«Із готелей із нами працюватиме "Леополіс". Заклади холдингу !Fest, "Цукор", "4 чебуреки", "Інтемпо" тощо. Також до нас подзвонила менеджерка львівської доставки Glovo і сама запропонувала співпрацю, бо в них дуже багато їжі щодня залишається. Хтось, каже, замовив одного разу 20 чізбургерів, заплатив і не забрав», – додає Ростислав.

У німецькому місті, де 120 тисяч жителів, є 5 постачальників, і цього достатньо. У Львові ж більше 720 тисяч населення і тільки 5 магазинів мережі «Рукавичка». Однак з часом «Тарілка» планує виходити й на «АТБ» чи «Сільпо», якщо буде потреба.

«Хочу вкладати кошти, і не тільки в «Тарілку»

За словами Ростислава Косюри, його метою було об’єднати всі організації, які займаються благодійністю у Львові, зокрема – працюють з малозабезпеченими, безпритульними тощо, а далі скоординувати ресурси.

«Це – "Оселя", "Надія Є" та інші. Ми створили групу в Фейсбук, і коли, наприклад, мені дзвонить директор "Близенько" і каже, що в нього залишились дитячі харчі на складі, я одразу запитую когось в групі, кому потрібні такі харчі, оскільки ми ще не почали роздавати», – каже він.

Чоловік планував створювати такий проєкт саме в Україні, а зокрема - у Львові.

«Тут простіше, бо я звідси родом і тут знаю людей. Коли був малим і не розумів, чому саме ми переїхали до Німеччини, то часто запитував батьків, чого я не можу залишитися в Україні. Потім було навчання в Німеччині і Франції, а паралельно в Україні розпочався Євромайдан. Тоді я ще більше відчував, що маю бути в Україні», – додає Ростислав Косюра.

Він каже, що хоче заробляти кошти і вкладати їх тут в соціальні проєкти, і не тільки в «Тарілку», а й в інші.

Ольга Коваль

Фото надав Ростислав Косюра

Головне фото huffingtonpost.com

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Я вірю в цю країну

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!