На правах реклами

Відкрили пінг-понг-бар у Львові. Історія реемігрантів, які 14 років прожили у США

40797 0
Подружжя реемігрантів зі США відкрило у Львові концептуальний заклад під назвою Anthill. Майже рік тому Артур і Світлана повернулися до України після 14-річного життя в еміграції. В Україні молода сім’я застосовує здобутий досвід і прагне розвивати соціально відповідальний бізнес.

Попри складні часи для бізнесу та економіки загалом, в Україні щодня зʼявляються нові проєкти. Приміром, у Львові вже понад десяток ресторанів відкрили вимушені переселенці, які розпочинають тут  інколи все з нуля. Артур Свешніков і Світлана Глєбова, які є подружжям, повернулися до Львова аж із Нью-Йорка, маючи для цього кілька причин. Зокрема, прагнули створити тут соціально відповідальний бізнес і допомагати постраждалим від війни українцям. Tvoemisto.tv зустрілося з подружжям під час відкриття їхнього першого у Львові бізнес-проєкту – пінг-понг-бару Anthill на вул. Ольги Басараб, 3.

14 років у еміграції

Офіційне відкриття закладу відбулося 29 вересня. Це була подія, під час якої Артур і Світлана змогли зібрати друзів, колег та знайомих саме у Львові, хоча 14 років жили в Сполучених Штатах. Молода сім’я повернулася в Україну восени минулого року і вже на той час мала понад пів сотні ідей, які планувала втілювати тут.

«Ми реемігрували до України з кількох причини. По-перше, в нас народилася донечка,і ми захотіли бути ближче до родини у Львові, хотіли, аби наша дитина зростала серед рідних, наших цінностей та культури. По-друге, в Нью-Йорку ми вже маємо успішний бізнес, тамтешнє наше життя було доволі передбачуваним. Ми привезли сюди майже 70 ідей, які хотіли б реалізувати на користь України. Усі вони повязані із соціальною відповідальністю», – каже Світлана.

У США в Артура та Світлани є школа танців за франшизою Фреда Астера (американський танцюрист, хореограф, кіноактор і співак австро-єврейсько-німецького походження, поставив багато хореографічних номерів у фільмах – Ред.). Крім цього, подружжя заснувало благодійну організацію, що мала на меті допомагати дітям. 

«Чоловік професійно із семи років займається бальними танцями, а я почала танцювати вже тоді, коли ми відкрили студію. Так, це зовсім інший бізнес, але, з другого боку, це саме те, чим ми загорілися. Спершу думали починати з чогось малого, наприклад із невеличкої кавʼярні, шукали приміщення під оренду, але, вочевидь, нас не настільки запалюють малі проєкти. Хочеться, як  кажуть, у вир з головою. Окрім цього, воліємо вкладати сили в те, що людям приноситиме задоволення, позитивні, класні емоції, як і нам», – веде далі Світлана.

Про соціальну відповідальність бізнесу

Після приїзду в Україну подружжя започаткувало благодійний фонд Remigranty foundation, основною метою якого є об’єднання людей, які стали успішними за кордоном і вирішили повернутися в Україну, щоби вкладати свої знання та час в її розбудову. Найпершими напрямками діяльності цього фонду стали менторство підлітків та благоустрій міста, проте це наразі довелося відкласти. Тепер молода сім’я допомагає українським лікарням на сході, зокрема в Запоріжжі, орієнтуючись на їхні запити. 

«Ми контактували з головними лікарями, вони пояснювали, що їм потрібно, потім збирали кошти й акумулювали їх для задоволення певних потреб. Зараз потроху повертатимемося до першочергових напрямків діяльності, через які ми цю організацію створювали», – пояснює Світлана. 

Нині 10% від свого прибутку заклад Anthill скеровує у фонд, а гроші за окремі позиції в меню переказує іншим благодійним організаціям.

«Незважаючи на те, що приготування до відкриття, яке ми планували на березень, тривало задовго до повномасштабного вторгнення – пошук приміщення, проєктування, ремонт, пріоритети змінилися. Запуск проєкту відкладали по кілька місяців, оскільки не розуміли, наскільки потрібним і доречним буде для людей розважальний формат закладу. І аж улітку, часто спілкуючись із нашими друзям, знайомими, за кожної нагоди запитували, чи цікаво було б це, чи доречно тепер. І всі вони запевняли, що їм хотілося б посидіти в дружній атмосфері, пограти, відпочити. Так ми дійшли до того, що таки треба відкриватися», – додає співзасновниця закладу. 

«У Львові такого не знайшли», або Про концепцію закладу

Окрім бізнес-ідей, подружжя привезло частинку американської легкості, невимушеності та простоти. Таким є і заклад Артура та Світлани. Зі слів власників, повністю передає притаманний їм ритм життя та любов до спілкування. 

Концепція Anthill – це пінг-понг-бар із традиційними американськими закусками, смачними коктейлями та затишною атмосферою.

На першому поверсі – один пінг-понг та один бір-понг столи, тут відвідувачі можуть поїсти, скуштувати напої (є великий контактний бар для майже 30 відвідувачів), послухати сети від діджея. 

А внизу облаштували ігровий майданчик, ігрові кімнати зі столами для пінг-понгу та стійками для напоїв, м’якими меблями для перепочинку, а також дві окремі кімнати для компаній. У кожному приміщенні на стінах – концептуальні малюнки: Леся Українка з ракеткою, Альберт Ейнштейн на велосипеді, герої легендарного серіалу «Друзі» та фільму «Форест Гамп».

«У подібний заклад ми з Артуром зайшли вперше у Нью-Йорку. Нам було цікаво, як там усе відбувається. І оскільки ми не були затятими гравцями у пінг-понг, то не сподівалися, що це стане традицією. Тамтешня атмосфера нам дуже сподобалася, і той простір. Діджей ставить музику, і ти приходиш туди відпочити. І коли повернулися в Україну, то захотіли знайти щось подібне, але зрозуміли, що принаймні у Львові такого формату закладу точно нема», – пояснює вона.

Атмосфера і комюніті дуже важливі

Артур і Світлана кажуть, що звикли створювати саме такі проєкти, де важлива взаємодія одне з одним. Охочий прийти в Anthill не має бути крутим гравцем у пінг-понг, йому чи їй просто має імпонувати такий ритм і вид відпочинку.  Навіть якщо ви ніколи не грали в пінг-понг, власники запевняють, що він вам сподобається. 

«У нашу студію танців приходять уже сформовані дорослі особистості, люди, які є успішними в своїй професії, роботі, мають сім’ю, хобі, але вирішили так проводити свій вільний час. Між учителями та учнями дружні стосунки, ми знаємо, коли в кого день народження, відпочиваємо разом. Коли до нас приходять, то потрапляють у таке ком’юніті, яке ми хочемо створити у Львові. Ми не гонимося за найсмачнішим бургером та найкрутішим коктейлем, але, думаю, що буде також дуже смачно. Натомість хочемо стати найпривітнішим, найатмосфернішим закладом міста!» – наголошує вона.

У Anthill представлені кілька класичних, а також шість авторських коктейлів, нетхненних персонажами, намальованими на стінах (Леся Українка – це коктейль «Мавка», Ейнштейн – «Ядерна суміш», Форест Гамп – «Пий, Форест, пий» тощо), а також шість шотів за іменами «Друзів» та шот «Привид Києва», 50% вартості якого переказують у «Фонд Притули». Окрім цього, серед закусок можна обрати курячі крильця, картоплю фрі, тако, бургери, «Цезар» та інші салати.

«Дасть Бог, ми скоро переможемо і будемо займатися більш приємними справами, чимось земним, людським. Плануємо залишатися тут, в Україні, виховувати донечку, розвивати бізнес та допомагати добрими справами державі», – резюмує Світлана.

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!