Місцеві думають, що ми туристи. Як живуть мусульмани Львова

9850 0
Після обіцянки президента Зеленського зробити ісламські свята Курбан-байрам та Ураза-байрам державними ми поспілкувалися з імамом львівської мечеті при Ісламському культурному центрі ім. Мухаммеда Асада Муратом Сулеймановим – про виклики, традиції і те, як сьогодні живеться мусульманській спільноті у християнському Львові.

Чому ісламський центр відвідують християни

До Ісламського культурного центру ми завітали саме у свято Ураза-байрам. Та через карантин святкувань цього року не відбувається. Однак імам львівської мечеті Мурат Сулейманов залюбки проводить невелику екскурсію. Одразу ж потрапляємо до великої зали, яка слугує за мечеть. На підлозі тут килими, вздовж стін стоять тапчани, а певна частина приміщення відгороджена шторами – це місце для молитви жінок.

Трохи далі по коридору – навчальні класи з партами і дошками на стінах, а також кімната з багатою бібліотекою духовної літератури. Також є окрема кімната для жіночих зібрань.

Ісламський культурний центр ім. Муххамеда Асада діє у Львові з 2015 року. Крім мечеті, тут проводять релігійні уроки, які важливі для мусульман міста. Наприклад, навчають, як правильно молитися чи поститися під час Рамадану. Є окремі заняття і для дітей з вивчення Корану.

Читайте також: Кабмін створив Львівську ОТГ. Як це вплине на вибори та бюджет

Також тут щонеділі проходять курси арабської мови, які через карантин тимчасово проводять в онлайн-режимі. Що цікаво, їх відвідують не лише мусульмани, а й багато львів’ян-християн. А викладачка – українка, студентка п’ятого курсу ЛНУ ім. І. Франка.

Крім того, у центрі приділяють увагу не лише релігії, а й історії та національній ідентичності. Наприклад, у травні проводилася молитва, присвячена роковинам депортації кримських татар. Час від часу до центру приходять учасники клубу «Чічек», які навчають дітей рідній, кримськотатарській, мові, а також історії та культурі кримських татар. Крім того, Ісламський центр відвідують також і українські сходознавці, викладачі університету.

За словами Мурата Сулейманова, їхня спільнота дуже часто бере участь у різних релігійних діалогах. Зокрема, співпрацює з центром «Лібертас», ресурсом «Духовна велич Львова», Українським католицьким університетом.

Мусульмани Львова – не лише переселенці з Криму

У Львові мешкає до п'яти тисяч мусульман. Імам розповідає, що у Львові ще з часів СРСР живе одна з найбільших діаспор казанських татар. Також є багато азербайджанців. Крім них, до Львова завжди приїжджало багато іноземних студентів, у тому числі з ісламських країн – Узбекистану, Пакистану, Туреччини, арабських держав. Дехто по завершенню навчання лишився жити у Львові – знайшов роботу, одружився. А з 2014 року почали приїжджати кримські татари. Але серед відвідувачів Ісламського центру кримчан не найбільше, зізнається Мурат Сулейманов.

Читайте також: Український – не завжди україномовний або Чому нам потрібно розвивати власний блогінг

Розповідає, що у Львові найбільше звертають увагу на жінок, які носять хіджаб. Пояснює, що покривати голову – це особистий вибір жінки. Вона ж таким чином не закликає робити щось погане, не пропагує алкоголь чи наркотики. 

«Насправді сьогодні суспільство більше сприймає за норму, коли жінка носить надто відвертий, короткий чи напівпрозорий одяг. Мусульмани ж вірять, що краса жінки призначена лише для одного чоловіка, тому й носять довге вбрання і покривають голову. Зараз вже навіть дозволено фотографуватися для документів у хіджабі», – говорить Мурат Сулейманов.

Він додає, що зазвичай місцеві, коли бачать мусульман, одразу думають, що це іноземці, туристи. У них навіть не виникає думка, що ці люди також могли народитися у Львові. Зі слів імама, є випадки, коли й українці приймали іслам, але це трапляється нечасто. Здебільшого, коли дівчата виходять заміж за мусульман.

Дві дружини – це сьогодні рідкість

Звісно, ми не могли не поцікавитися питанням, довкола якого зосереджено багато стереотипів. І чотири дружини – це, мабуть, одне з найперших тверджень, які спадають на думку при згадці про мусульманську сім’ю. Та чи так це насправді?

Читайте також: Яким би зараз був склад ЛМР, якщо б вибори депутатів 2015 року відбувалися за новим виборчим кодексом?

«Іслам дозволяє, щоб чоловік-мусульманин одружився з християнкою чи іудейкою. При цьому дружина не зобов’язана змінювати свою віру. Чоловікові заборонено змушувати її приймати в іслам, тому що не може бути примусу в релігії. Однак дівчина-мусульманка не може вийти заміж за представника іншої релігії. За нашими законами, чоловік є главою родини. Тому важливо, щоб він виховував своїх дітей також мусульманами, звідси такі правила щодо шлюбу», – пояснює імам.

Мусульманам дозволено мати навіть чотири дружини, однак на практиці сьогодні таке майже не трапляється, наголошує Мурат Сулейманов. Він додає, що у Криму ще можна зустріти такі родини, але це люди старшого покоління. Зазвичай другу дружину беруть, коли перша не може мати дітей. Але щоб одружитися вдруге чи втретє, чоловік має виконати певні правила.

Він повинен кожну дружину забезпечувати однаково. Якщо у першої дружини є будинок та машина, все те ж саме повинна мати і друга дружина. Адже в одному домі всі разом не живуть. Ну і, звісно, за законами України у паспорті записана лише одна дружина, на відміну від деяких мусульманських країн.

Чому важливо, що Ураза-байрам та Курбан-байрам стануть державними святами

Загалом у мусульман є два великі свята – Ураза-байрам і Курбан-байрам. І для мусульман України є дуже важливим рішення влади, що вони стануть державними святами. Адже насправді людей, які сповідають іслам в Україні, немало. Здебільшого, вони проживають на півдні та сході країни. За словами Мурата Сулейманова, загалом у країні проживає близько 1 млн мусульман. «Тому приємно, що на нас звернули увагу на державному рівні», – зазначає він.

Мурат Сулейманов розповідає, що, звісно, їм хотілося би мати соборну церкву або соборну мечеть. Проте поки що їм достатньо і того приміщення, в якому вони зараз є. Тут може зібратися одночасно близько 300 людей, а на свята – до 500. 

«Будувати велику мечеть у Львові сьогодні немає необхідності», – пояснює імам.

Адже, як зазначає духовний наставник львівських мусульман, насправді не всі, хто сповідує іслам, моляться п’ять разів на день у мечеті.

До слова, у мечеть треба заходити з правої ноги і без взуття. Потім проговорюється басмала – фраза, з якої починають усі молитви та важливі справи.

Читайте також: «А хто оплачує?» Чи повинні соцагентства розкривати, хто є замовником опитувань

Цікавим фактом є те, що мусульман прийнято ховати лише на мусульманських цвинтарях. І колись це було проблемою у Львові, але згодом на Янівському кладовищі місцева влада виділила спеціальні зони для поховань людей, який сповідують іслам.

99% курятини у львівських супермаркетах – халяльні

Мурат Сулейманов каже, що з халяльною їжею у Львові проблем немає. Є мусульмани, які працюють у м’ясних лавках і знають, яка продукція халяльна, а яка – ні. Тож у них і купують м’ясо.

«Є також серед великих українських виробників курятини ті, що працюють із сертифікатами продукції «Халяль». Така продукція йде за окремим кодом. Тому з цим проблем немає. У Львові, мабуть, 99% курятини цих виробників у більшості супермаркетів є халяльною», – пояснює імам львівської мечеті.

М’ясо «Халяль», або «дозволене Аллахом» – це коли тварина чи птах були забиті не за допомогою електричного струму чи тупого предмету, а у спосіб, коли злита кров. Тільки таке м’ясо дозволено їсти мусульманам. Щодо інших заборон, мусульмани не можуть вживати свинину та алкоголь.

«Сама свиня вважається нечистою твариною, тож її м’ясо ми не вживаємо. Також не можна їсти м’ясо хижих тварин, у яких є пазурі. Тому що вони теж їдять м’ясо, а не рослинну їжу, – розповідає імам. – У цукерках, тортах та інших солодощах також не має міститися алкоголю».

Стосовно алкоголю у косметиці, парфумах, ліках, це не заборонено. Адже сам спирт у цьому випадку не є тим алкогольним напоєм, про який говорить Коран. Хоча часом думки богословів з цього питання можуть розходитися.

Читайте також: Кого найчастіше звільняли у Львові. Соцілогиня про роботу в часи карантину

Щодо алкоголю ми розпитуємо у Мурата Сулейманова, наводячи приклад відомого твору «Тисяча і одна ніч», адже там герої часто вживають вино. І виявляється, що ще у часи пророка Муххамеда мусульмани пили вино. Але з часом його заборонили. Вважається, що був такий випадок, коли один мусульманин випив вина перед молитвою. І коли він молився, він серйозно помилився. У Корані є фраза: «Я ваш Господь, тож ви мені поклоніться». А чоловік сказав, що це він – Господь і йому мають вклонитися, тобто все навпаки. А все через те, що він був напідпитку. Тож спочатку вино заборонили пити лише перед молитвою.

Згодом з’явився аят (вірш Корану, – ред.), який говорив, що від вина більше шкоди, ніж користі, тому мусульмани мають лишити це. І навіть кримські татари, мусульмани, маючи виноградники у Криму, у ті часи не робили вино. Виноробство там почало процвітати лише з часів правління російської імператриці Катерини ІІ та депортації кримських татар, додає Імам Сулейманов.

Довідка.

Ураза-байрам – це свято розговіння у мусульманських народів. Йому передує 30-денний піст, що розпочинається в перший день молодика місяця Рамадан (або Рамазан). Як переказують, саме в цей місяць Мухаммеду скорилася Мекка й мусульманам даровано Коран.

Слово «рамадан» означає «горіти», тобто в цьому місяці при дотриманні посту «згоряють» усі гріхи, зачиняються двері пекла (Джаханнам) і відчиняються двері раю (Джаннат). Поряд із дотриманням посту іслам приписує мусульманам чинити добрі справи, нагодувати голодного, запросити до себе в дім хоча б одну людину, що дотримується посту, й увечері нагодувати її вечерею. 

Курбан-байрам – свято жертвоприношення, одне з найголовніших у мусульман. Вірні Аллаху і донині приносять у жертву тварин. Це робиться у пам’ять про те, як ісламський пророк Ібрагім хотів принести Богові у жертву свого сина Ісмаїла (аналогічну історію ми можемо прочитати у Біблії про Авраама та його сина Ісаака).

Ольга Іващук, Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова, Сергій Іващук

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!