Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Кабмін створив Львівську ОТГ. Як це вплине на вибори та бюджет

13237 0
Замість місцевих рад утворять місцеві адміністрації. Бюджет буде один.

Сьогодні уряд затвердив перспективний план Львівщини, за яким регіон поділили на 19 районів та 73 ОТГ. До Львівської ОТГ ввійшли 11 громад, зокрема суперечливі Винники та Брюховичі, а Сокільникам дозволили створити власну громаду. Тvoemisto.tv на прикладі Львівської ОТГ дізнавалося, що зміниться для громад, чи зможуть вони обирати депутатів Львівської міськради та яким буде бюджет.

До Львівської ОТГ ввійшли Львівська, Брюховицька, Винниківська, Грибовицька, Грядівська, Дублянська, Зашківська, Лисиничівська, Малехівська, Рудненська та Рясне-Руська громади. 

Втратять свій статус

За словами експерта з виборчого права Юрія Танасійчука, на Львівщині скасують чинні адміністративні одиниціяк-от селиша, села та міста і вони фактично втратять свій статус. У селах та містечках не обиратимуть депутатів місцевих рад і голів. Водночас Львів набере нових адміністративних меж із цими населеними пунктами. 

«Можна розраховувати щонайбільше на старост або представництво виконавчих структур на місцях. Де зараз є місцеві ради, там утворять місцеві адміністрації на кшталт Сихівської чи Галицької адміністрації. Всі рішення, які раніше приймали на місцях, тепер погоджуватимуть виключно у Львівській міськраді», – пояснив Юрій Танасійчук.

Тепер ці громади обиратимуть міського голову Львова, депутатів міської ради і свого старосту. Також експерт пояснив на прикладі Брюховичів, які функції збережуться у громади.

«До прикладу, Брюховичі стають частиною Львова. Всі рішення, які їх стосуються, ухвалюватиме Львівська міська рада. Не буде окремого бюджету селища, а буде лише виконавча структура і управляти нею буде або місцева адміністрація, яку створить міськрада, або староста, який матиме секретарів-референтів, допоміжний апарат. Вони прийматимуть заяви і подаватимуть їх на розгляд ради, а також вестимуть облік та статистичні дані. Всі бюджетні програми, фінансування буде можливим після рішень Львівської міськради, профільних комітетів і виконавчого комітету ЛМР», – розповів Юрій Тарасійчук.

Чи можна обрати свого депутата?

64-х депутатів у Львові обиратимуть у нових межах. Але Львів все одно буде поділений на 6 округів, попри те, що додадуться навколишні території. До прикладу, ті ж Винники, каже експерт, як такого свого окремого депутата обирати не будуть, вони будуть включені в один із шести виборчих округів і будуть обирати у межах великого округу. Тому Винники не зможуть розраховувати на те, що матимуть певне представництво у кількості двох чи трьох депутатів у міській раді, так само як будь-який інший населений пункт. 

«Винники з Лисиничами і Личаківським районом матимуть один округ. По ньому будуть регіональні списки різних партій і люди будуть голосувати за партії. Тому імовірність того, що хтось із винниківчан буде першим номером у списку партії і ця партія потрапить у міськраду, доволі невелика. Партії не будуть зацікавлені ставити винниківчанина першим, так як Винники це буде ¼ кількості виборців, краще когось наново у Личаківському районі», – пояснив Юрій Танасійчук.

Поглинання Львовом чи розвиток територій

Експерт погоджується з позицією, що Львову потрібно розростатися, але важливим є питання формату. А варіант, який відстоював міський голова Львові, для експерта є неприйнятним.

«Очевидно, що на ці міста чи села чекало рано чи пізно поглинання, але важливим є питання формату. Те, що затвердив Кабмін і відстоював Андрій Садовий, для мене є не прийнятним. Є аналогія великої агломерації, розширення міста зі збереженням адміністративного устрою. Прага, до прикладу має 16 органів місцевого самоврядування. Кожен мікрорайон має свій депутатський склад, свою адміністрацію. У них ця модель працює. Можливо, це занадто роздрібнено, щоб таким шляхом йти, але на мою думку, зберігати представництво навіть історично для Винників, яким понад 700 років, тощо – вважаю, це було б правильною моделлю інтеграції зі Львовом зі збереженням певних можливостей і автентики самих адмінодиниць», – наголосив Юрій Танасійчук.

Він додав, що історія показала, що якщо адмінодиниці не зберігається, то достатньо швидко цей населений пункт просто розмивається і зникає. 

«Так було з Сиховом, Кульпарківим, Хуторівкою. Львів’яни про них вже майже не пам’ятають як про окремі населені пункти», – зауважив експерт.

Бюджет також буде спільним: всі податки надходитимуть до міськради.«Чи буде чесний, пропорційний, вмотивований, системний розподіл розподіл коштів на видатки, розвиток інфраструктури територій при нинішньому мерові – це питання», – зауважив експерт.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий не приховує радості від ухваленого рішення про затвердження Львівської ОТГ у форматі «Великого Львова», адже від Львова не вдалося «нічого відірвати».

Натомість своє обурення уже висловив мер Винників Володимир Квурт, який сказав, що уряд не просто ліквідував місто як адміністративну одиницю, а знищив соціальний простір.

«Нас позбавили права бути територіальною громадою, а, отже, самостійно вирішувати свої проблеми та визначати свій розвиток. Це антидемократичне рішення, а отже реформа децентралізації у підсумку звелась до імітації демократичних змін. Знищення Винниківської громади – результат, який цілком протилежний завданню цієї реформи, яка передбачала самодостатній розвиток та зміцнення місцевих громад в Україні», – сказав Володимир Квурт.

При цьому мер Винників додав, що готовий продовжувати боротьбу за збереження міста і оскаржити це рішення в суді. Також Винники планують звернутись до міст-побратимів в Польщі, Чехії, Італії, Німеччині.

«М’яч буде» на стороні Львівської міської ради

Як уточнив у коментарі Тvoemisto.tv т. в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда, громади справді мають право оскаржувати рішення Кабміну. Він сподівається, що вибори 25 жовтня відбудуться уже на новій адміністративно-територіальній основі.

«Львівська ОДА подала уряду конфігурацію із 72-х об’єднаних територіальних громад ще 17 квітня. Різні дискусії точилися навколо, але на рівні області ми провели достатню кількість консультацій та обговорень. Кабмін ухвалив рішення з технічними доопрацюваннями, це була зміна в частині Магерівсько-Добросинської громади. Чекаємо на опубліковане остаточне рішення», – повідомив Степан Куйбіда.

Щодо Львівської ОТГ, то «м’яч буде» на стороні міської ради, каже посадовець. На питання, чи громади зможуть відстоювати свої інтереси у міськраді, він відповів, що вони все одно матимуть представництво у потенційній раді, у виконкомі, і в органах самоорганізації населення.

«Ми мусимо дуже прискіпливо дивитися, як вони будуть реалізовувати свої функції у частині самоврядування на територіях, які потенційно увійдуть до складу їхньої об’єднаної громади», – сказав він.

Додамо, що Львів хотів приєднати 20 ближніх сіл та містечок, втім уряд дозволив Мурованому та Сокільникам створити власні громади.

Христина Гоголь

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!