Як зміниться Сихів. Візуалізація

20802 0
Цього року у Львові планують облаштувати пілотну частину Зеленої лінії — велопішохідного маршруту, що має з’єднати Сихів із центральною частиною міста.

У перспективі загальна протяжність маршруту Зеленої лінії має становити приблизно 8 кілометрів. Для демонстраційної ділянки обрали відтинок від Центру Довженка до вулиці Хоткевича. Вона пролягатиме повз парк Івана Павла ІІ та долину річки Зубра, які є головними рекреаційними принадами району. Проєктанти пропонують повернути відпочинкову функцію колишньому Піонерському озеру та річці Зубрі. 50 тисяч євро на облаштування пілотної ділянки виділяє Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, а ще 50 тисяч — Львівська міська рада.

Читайте тако: Зелена лінія. Як планують з'єднати Сихів та центр Львова

Концепція враховує інші проєкти, поруч із якими проходить лінія — наприклад, між парковою зоною та територією ринку «Шувар», згідно з генпланом, планують прокласти нову вулицю (Хортицьку), яка з’єднає вулиці Хоткевича та Стрийську, а на території ринку «Шувар» має з’явитися площа для позавуличного паркування, натомість автостоянку поруч із вулицею Хоткевича мають ліквідувати.

Озеленення

Водні об’єкти

Для інтеграції Зеленої лінії у загальну транспортну мережу на зупинках автобусів та трамваїв облаштують велопарковки і навігацію. Уздовж маршруту також встановлять велостійки, питні фонтани та урни для прибирання за собаками. Покриття доріжки має витримувати вантажний транспорт (до 10 т), оскільки з північної сторони долини Зубри має заїжджати спецтранспорт для обслуговування парку.

Автотранспорт і паркування

Громадський транспорт

Велотранспорт

Пішохідна інфраструктура

Вигул собак

Маршрут Зеленої лінії розділятимуть окремі відрізки та вузли, які насичуватимуть маршрут додатковими функціями. Зокрема йдеться про відрізки «місто», «село», «парк», «ліс і долина» та «вулиця». Вузлів же вздовж маршруту буде дев’ять.

Відрізки Зеленої лінії

Місто

Згідно з проектом Палацу спорту, який планують побудувати неподалік майбутнього маршруту Зеленої лінії, розірвані проїзди сполучать. Таким чином має утоворитись безперервна вулиця між двома храмами — церквою Різдва пресвятої Богородиці УГКЦ, що на проспекті Червоної Калини, та молитовним домом християн віри Євангельської «Голгофа». За малої інтенсивності руху, велосипедисти на цій ділянці рухатимуться по проїжджій частині.

Парк

Ця ділянка маршруту стане єдиним місцем, де зелена зона прилягатиме з обох сторін до пішохідної алеї, рух по якій перекриють обмежувальними стовпчиками. На цьому відрізку пішоходи та велосипедисти рухатимуться однією доріжкою.

Село

Цей шматок алеї довжиною 250 м слугуватиме під’їздом до чотирьох садибних ділянок та храму. Сам проїзд зроблять тупиковим, а виїзд у місто виконуватимуть через вулицю Освицьку. На ділянці маршруту буде спільний авто-, вело- та пішохідний рух. Для заспокоєння руху пропонують улаштувати шикани.

Ліс і долина

Цей відрізок охоплює 650 м і є найменш впорядкованим, тому тут запланували роздільний велосипедний та пішохідний рух. По всій довжині облаштують паркову інфраструктуру та освітлення.

Вулиця

Відрізок пролягає через наявну вулицю Гната Хоткевича, яку частково реконструюють під час перебудови «Шувару». На відрізку прокладуть двосторонню велодоріжку та пішохідну доріжку зі сторони ринку. З протилежної сторони буде дубльована одностороння велодоріжка з відділеним тротуаром.

Водночас вузли розроблятимуть у межах суміжних проєктів. До прикладу, Вузол 1 облаштують у межах реконструкції площі Довженка; Вузол 2 потребує мінімальних втручань — навігація та піктограми на проїжджій частині; Вузол 3 необхідно розробляти при проектуванні Палацу спогрту, а Вузли 7, 8 і 9 — у межах проєкту реконструкції ринку «Шувар».

Додамо, що проект Зеленої лінії ініціювало Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ та управлінням архітектури і урбаністики ЛМР. До проекту на різних етапах долучались різні архітектори. Зокрема, «Група 109» розробила гіпотезу маршруту, київська школа CANactions допомогла проаналізувати відрізки, після чого обрали демонстраційний відтинок, який тепер розробляє агенція Urban Curators.

Вікторія Ейсмунт

Візуалізацію надали в GIZ

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!