Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Карантинні закупівлі і захист лікарів. На що витрачають бюджетні кошти лікарні у Львові

4062 0
Захисні костюми, які вдалося знайти, одні і ті ж гравці на ринку та несертифіковані товари.

Керівник МОЗ Максим Степанов заявив, що міністерство перевірить, що, за скільки і якої якості закупили в регіонах для лікарень, які приймають хворих на Covid-19. Tvoemisto.tv проаналізувало закупівлі чотирьох медзакладів на Львівщині, що визначені лікарнями першої хвилі. Почнемо із 8 міської клінічної лікарні Львова, де приймають хворих із коронавірусом та пневмоніями.

Ідеться про закупівлі, проведені протягом лютого-квітня на майданчику Прозорро. Ми розглядали закупівлі обладнання, засобів захисту та допоміжних матеріалів, як от тест-системи. Оскільки специфічного лікування від C0vid-19 наразі немає, медзаклади купують різноманітні препарати і використовують їх для різних пацієнтів, то закупівлі медикаментів до уваги не брались. Так само, як і закупівля інших, неспецифічних витратних матеріалів, продуктів, перевезень тощо.

Додамо, що у більшості укладених договорів немає специфікації закуплених засобів індивідуального захисту, зокрема ідеться про костюми біологічного захисту, що мають відповідати визначеним стандартам.

У 8-мій міській клінічній лікарні (МКЛ) з лютого до 23 квітня уклали договорів із постачальниками на суму 2,18 млн грн. Експрес-тести і тестові системи для визначення Covid-19 та грипу медзаклад не закуповував.

Які костюми закупили для медиків

Три закупівлі на 80 тис. грн 8 МКЛ зробила у КП ЛОР «Аптека №1», завідувачкою якої є Неоніла Бик. У цій комунальній аптеці лікарня купила 100 штук окулярів закритого типу на 2292 грн, ще 10 штук інших окулярів закритого типу на 2090 грн, 50 одноразових захисних комбінезонів по 545 грн на загальну суму 29 тис. 240 грн. За іншим договором у березні лікарня закупила ще 75 таких костюмів і 10 респіраторів типу ФФП3.

Два останні договори були укладені 18 і 19 березня. Хоча специфікація костюмів не вказана, але на сайті виробника за назвою костюму можна дізнатись, що вони відповідають стандартам захисту 14126 (від інфекційних збудників). Тобто загалом лікарня купила 125 сертифікованих костюмів біологічного захисту.

Читайте також: Я розумію свою місію. Лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

За словами волонтерів, які закуповували такі костюми для медзакладів пізніше, розхід становить близько 30 штук на лікарняну зміну – звісно, це залежить від складу бригади та кількості хворих. Додамо, що зараз волонтери БФ «Крила надії» закуповують такі комбінезони за ціною 350 грн за штуку. В Україні їх не виробляють, тож доводиться шукати постачальника, який може привезти їх з-за кордону.

У ПП «Арт Стиль» 8-ма лікарня Львова купила 354 костюми біологічного захисту на суму у майже 147 тис. грн. Що це за костюми та яка їхня специфікація, із тендерних документів незрозуміло. ПП «Арт Стиль», що працює у Львові вже майже 23 роки, займається виробництвом спіднього, робочого та верхнього одягу.

У тих же числах березня 8 МКЛ провела ще одну закупівлю на досить велику суму – 199 680 грн. У договорі зазначено, що на цю суму закупили засоби індивідуального захисту (ЗІЗ), але у додатках до договору не вказано, про що саме йдеться, лише зазначено, що це 640 штук ЗІЗ. Договір уклали із львівським ПП «Абразив», що працює на ринку вже понад 10 років. Основним видом діяльності ПП «Абразив» є оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього, серед допоміжних – оптова торгівля одягом і взуттям. Керівник фірми Богдан Врублевський у коментарі Tvoemisto.tv сказав, що 8 МКЛ замовляла захисні окуляри і костюми. На запитання про те, що це були за костюми, директор ПП «Абразив» відповів, що це «костюми для промислового виробництва – для фарбування та інших робіт». Зараз же, за словами Богдана Врублевського, на складі фірми не залишилось жодного костюму – усе розібрали медики.

Читайте також: Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

Хірургічні халати – 80 тис. штук двох видів порівну – 8 МКЛ придбала у ФОП Ковальчук Любов Василівна, заплативши за них майже 6,7 тис. грн. Ідеться про стерильні одноразові халати. Любов Ковальчук вже 10 років займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. За даними YouControl, у 2020 році Любов Ковальчук взяла участь у держзакупівлях на суму у майже 250 тис. грн. Підприємиця також є директоркою ТзОВ «Галич-Мед», що кілька разів було оштрафоване АМКУ у Львівській області за тендерну змову.

Коли цифри не сходяться

Окрім того, у договорі про 75 костюмів і 10 респіраторів типу ФФП3 із КП ЛОР «Аптека №1» від 18 березня не сходяться ціни за одиницю товару та підсумкова ціна закупівлі – згідно з додатком на сайті Прозорро, респіратори коштували по 85 грн за штуку, але аптеці лікарня заплатила 4250 грн за 10 штук. Ця сума відповідає 50-ти купленим респіраторам, але виправлення в документи так і не внесли, тобто офіційно ідеться про 10 респіраторів, які куплені за завищеною у 5 разів ціною.

Виконавці-порушники

Низка із переможців торгів, з якими 8 міська клінічна лікарня уклала договори, неодноразово були оштрафовані АМКУ за тендерні змови та помічені у завищенні цін.

4 тис. оглядових латексних рукавичок на майже 14,5 тис. грн медзаклад купив 10 квітня у ТОВ «Авіцена Медик». Підприємство займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами із серпня 2014 року. Її засновницями є Богдана Білецька та Ольга Тарас. Торік підприємство взяло участь у державних закупівлях на понад 20 млн гривень, цьогоріч ще не дійшло до позначки у 5 млн.

За інформацією із сайту Наші гроші. Львів, Богдана Білецька і Ольга Тарас неодноразово були помічені у тендерних змовах, а також у продажі своїх товарів містові та медзакладам Львова за суттєво завищеними цінами.

У березні лікарня придбала 4 тис. марлевих масок на суму 100 тис. грн у ФОП Паламар Микола Іванович, що вже 14 років займається торгівлею фармацевтичними товарами. Якщо торік державні закупівлі принесли підприємству менше 200 тис. грн, то цього року Микола Паламар отримав вже 500 тис. грн.

У 2014 році Антимонопольний комітет оштрафував Миколу Паламара за спотворення торгів. Підприємець разом із ТОВ «Медична фірма Авіцена» імітували конкуренцію на закупівлі медтоварів від Львівської обласної клінічної лікарні, пишуть Наші гроші. Львів.

Читайте також: Коронавірус - не вирок. Як це працювати лікарем в інфекційній лікарні

У ТОВ «Медична фірма Авіцена» 8 МКЛ також закупила – марлю в рулонах та оглядові рукавички на 27 тис. грн. Ідеться про 2000 метрів марлі та 3700 нітрилових рукавичок.

Засновницями ТОВ «Медична фірма Авіцена» є вже згадувані Богдана Білецька та Ольга Тарас, які були помічені у тендерних змовах. Торік фірма на державних закупівлях отримала майже 10 млн грн, а цього року – вже 20,5 млн.

Щодо цін, то 8 МКЛ придбала 4 тис. латексних рукавичок по 3,62 грн за пару (і це ціна без ПДВ) у той час, як в аптеках вартість пари рукавичок того ж виробника становила на час закупівлі від 1,7-2,5 грн за пару.

Монополія на антисептик

Низку закупівель клінічна лікарня зробила у ТОВ «Лізоформ медікал». Ідеться про 4 договори, за одним з яких куплено дезінфікуючий засіб Бланідас 300 – 60 штук, за іншим – 120 літрів антисептика АХД за ціною 187 грн за літр, за третім куплено ще 120 літрів АХД і 24 літри Мікрасепту, а за четвертим договором – 594 літри різних антисептиків, антисептичні серветки та гранули для дезінфекції, а також антисептики дозуванням 250 мл (50 штук) на майже 154 тис. грн.

ТОВ «Лізоформ медікал» зареєстроване у Києві вже майже 12 років і є ексклюзивним представником компанії «Лізоформ Др. Ханс Роземанн ГмбХ» (Німеччина) на території України.

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Лізоформ медікал» через швейцарську фірму є Заза Берадзе. Заза Берадзе – родич одного із чиновників ДУС часів президентства Віктора Януковича. Компанії, повязані із Зазою Берадзе, неодноразово були помічені у тендерних змовах.

Найцікавіше, що Заза Берадзе є партнером Гліба Ємця – сина екскерівника МОЗ Іллі Ємця – у двох фірмах.

Також ТОВ «Лізоформ медікал» задіяне у майже сотні кримінальних, господарських та адміністративних судових провадженнях.

Інші закупівлі

Три договори на 103 тис. грн на постачання різноманітних рукавичок та медичних халатів 8 міська клінічна лікарня Львова уклала із ТОВ «Веста Медікел». Ідеться про 15 тис. пар латексних рукавичок на 54 тис. грн, 10 тис. одноразових шапочок, кілька упаковок халатів для відвідувачів та дихальних контурів на понад 32 тис. грн та 3500 тис. пар нітрилових та латексних оглядових рукавичок на майже 16 тис. грн.

ТОВ «Веста Медікел» зареєстроване в селі Оброшине біля Львова майже три роки тому і займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. Його директорка – Ганна Чорній, яка, за даними сервісу YouControl, до інших підприємств стосунку не має.

Також 8 МКЛ закупила 500 респіраторів типу ФФП2 на 44,6 тис. грн у ТОВ «Зайдекс УА», що зареєстроване в Києві майже три роки тому. Керівником ТОВ, що займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами, є Надія Вовк.

І «Веста Медікел» і «Зайдекс УА» постійно беруть участь у торгах і досить успішно.

Читайте також: Україна може уникнути епідемії Covid-19

Щодо специфічного обладнання, то медзаклад купив два бактерицидних опромінювача у ФОП Палайда Євген Іванович на 8,2 тис. грн. Євгена Палайда зареєстрований у Жовківському районі і вже понад 4 роки займається роздрібною торгівлею медичними й ортопедичними товарами. У 2018 році підприємець брав участь у державних закупівлях і заробив понад 350 тис. грн, у 2019 році він не взяв участі в жодних торгах, а цьогоріч знову повернувся до державних закупівель, що принесли йому вже понад 50 тис. грн.

Висновки

Із аналізу закупівель можемо зробити кілька висновків. По-перше, на початку карантину медзаклади закуповували будь-які засоби захисту – можливо, через паніку, а, можливо, тому, що потрібно було купити хоч якийсь захист. Окрім того, в Україні не виробляють сертифіковані костюми біозахисту, тож у постачальників з-за кордону виник їх дефіцит.

У МОЗ звернули увагу на проблему і заговорили про сертифіковані костюми біологічного захисту лише недавно, тож за місяць лікарні встигли витратити сотні тисяч гривень не на те.

По-друге, на львівському ринку медичних товарів багато років діють одні і ті ж гравці, що через відсутність (або небажання) альтернативи дозволяє їм завищувати ціни і брати участь у торгах навіть попри попередні порушення законодавства та змови.

По-третє, у публічно оприлюднених тендерних документах рідко (майже ніколи) не вказується специфікація потрібних товарів, що ускладнює роботу волонтерів, які готові допомогти лікарням якісними засобами індивідуального захисту, але не знають їхніх реальних потреб.

«Ми – тилове забезпечення – хочемо більшої комунікації з державою, щоб допомагати якісно. Нам потрібно бачити оновлення даних у відкритому доступі хоча б раз на три доби. Якщо ви провели тендер – оголосіть про це, щоб волонтери звернули увагу. Або, наприклад, ми чекаємо поставку дезінфікуючих розчинів, будь ласка, не витрачайте на це кошти», – писала у колонці для Tvoemisto.tv керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

За словами Наталії Ліпської, невідповідні костюми біологічного захисту є однією з причин того, що медики заражаються коронавірусною хворобою, а кошти благодійників і місцевих громад витрачаються даремно.

Медіа-хаб «Твоє місто» ініціює обговорення цієї теми для пошуку ефективних рішень і завтра, 29 квітня, орієнтовно о 16:00 проведе дискусію, до участі у якій запрошені чиновники ЛОДА, заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник, головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої допомоги Львова Олег
Самчук, головний лікар 8 міської клінічної лікарні Василь Обаранець та керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська. Стежте за анонсами на нашому сайті та на фейсбук-сторінці.

Олександра Бодняк

Дмитро Борисов

Головне фото: Рівненська ОДА

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!