10 правил хорошого сервісу, або що має знати уважний офіціант

133673 1
Ресторанний ринок Львова насичений різноманітними закладами на колір і смак. Більшість з них ґрунтуються на цікавій ідеї або смачних чи незвичних стравах, однак далеко не всі звертають увагу на бездоганний сервіс. Тож часто культура обслуговування у Львові залишає бажати кращого.

Tvoemisto.tv розпочало голосування за кав’ярню Львова з найкращим сервісом, а щоб ви знали на які критерії звертати увагу, ми зібрали для вас 10 основних правил доброго обслуговування.

Слід запам’ятати, що обслуговування гостей ресторану починається в момент, коли гість переступив поріг вашого закладу, а закінчується в момент його виходу з ресторану.

1. Перше, про що слід подумати власникові кав’ярні, кафе чи ресторану – це контроль потоку клієнтів. Часто, заходячи у заклад, людина почувається розгубленою. Особливо, якщо заклад великий, доводиться ходити по залах у пошуках вільного місця. Це вирішується просто! У закладах з високим рівнем сервісу завжди напоготові є адміністратор або хостес. У крайньому разі це може бути просто черговий офіціант. Тобто людина, яка зустрічає вас на порозі, розповідає про наявність вільних місць і цікавиться наявністю резерву, якщо всі місця зайняті, розповідає про зали та підбирає столик, який би мав бути найзручнішим для гостей, пропонує дитяче крісло або інші речі. Ця процедура допоможе приділити кожному гостю необхідну увагу.

2. Після того, як гості вибрали столик і сіли, повинен підійти офіціант. Основне, на чому наголошують експерти – офіціанти не повинні бути безликими машинами для запису замовлення та пересувними механізмами для перенесення тарілок! Вони повинні стати гостинними господарями для своїх гостей – бути ввічливими, точними і ненав'язливими.

3. Меню подається відкритим на першій сторінці відкритою рукою. Якщо гість заздалегідь знає ті страви, які хотів би замовити, меню слід відкрити на потрібній сторінці.

4. Меню подається спочатку жінкам, а потім чоловікам. Якщо до вас приходить сім'я з дитиною, то офіціант, насамперед, пропонує дитині спеціально складене дитяче меню (якщо воно у вас є). Поки малюк зайнятий вивченням барвистого буклету, його батьки спокійно ознайомляться з меню для дорослих і виберуть страви для себе.  Приймати замовлення слід у тій самій послідовності – спочатку від жінок, потім від чоловіків. Якщо за столом присутні діти, замовлення слід прийняти спочатку від них.

Читайте також: 5 вимог львівських кельнерів до ідеального клієнта

5. Замовлення повинно відбуватися при повній підтримці офіціанта. У цьому йому допоможе знання меню. Не тільки вміння перерахувати страви, а й розуміння сполучуваності інгредієнтів та страв. Офіціант повинен знати особливості кожної страви, його смакові якості і «сумнівні» інгредієнти (наприклад, часник, кінза, гострий червоний перець).

6. Досвідчений і уважний офіціант не заплутається при прийомі замовлення, задасть уточнюючі питання з приводу напоїв і страв, запропонує соуси і гарніри, уточнить черговість подачі страв і обов'язково розкаже про час приготування.  

7. Порожні і брудні тарілки не повинні бути довгий час на столі. Сигналом, що гість вже поїв, є столові прибори, складені в тарілку. У кожному разі, офіціант повинен позначити свою дію, сказавши «дозвольте», «можна прибрати?».

8. Сміття і крихти прибираються зі столу спеціальною щіткою або лляною серветкою. Мокра кухонна ганчірка – це вершина неповаги. І, тим не менш, таке буває дуже часто. Загалом показником гігієни в закладі є сети (текстильні або паперові серветки), якими попередньо сервірують стіл.

9. Дуже важливо, скільки часу займає розрахунок. Адже, смачно поївши, відпочивши і поспілкувавшись, ми дзвонимо друзям, будуємо подальші плани, викликаємо таксі. І якщо офіціант не несе рахунок, а тим більше довго не виносить решту, це може стати тією самою ложкою дьогтю в бочці меду. Швидко поданий рахунок і блискавично видана решта – це показник гостинності та уважності сервісу до своїх гостей. Рахунок подається гостеві, який його попросить. Якщо рахунок попросила дівчина, яка прийшла з чоловіком, то рахунок подається на середину столу між ними.

Якщо компанія друзів просить розділити рахунок, зробити це досить просто, якщо при прийнятті замовлення використовувати кодування столу (проставляючи порядкові номери гостей навпроти страв у блокноті). Кодування столу також допоможе уникнути плутанини при подачі страв.

10. Загальний сервіс. Уважність, уважність і ще раз уважність. Хороші заклади відрізняються тим, що офіціанти там пам’ятають постійних клієнтів, їхні звички та смаки.

Читайте також: Бути кельнером у Львові. 4 особливості професії


Читайте також:
23 Лютого, 2018 12:30
Лана Щоб контролювати якість обслуговування гостей офіціантами і не тільки, ми використовуємо Yaware.Service. Працює на відгуках клієнтів, можна робити опитування на різні теми. Інструмент дуже класний, дозволяє збирати різну інформацію. Дає об'єктивні результати, так як офіціанти не знають, чи ми попросили клієнта оцінити роботу офіціанта чи якість страв. Кожен залишений відгук миттєво відображається в статистиці, яка доступна в будь-коли.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!