Блакитні, зелені та жовті лінії. Як в Україні регулюватимуть забудови

6802 0
Нові норми мають уберегти міста від хаотичної забудови.
Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

1 вересня в Україні запрацювали оновлені Державні будівельні норми, у яких з’явились поняття «блакитна», «зелена» та «жовта» лінії обмеження. Ці норми обмежують забудову в місті біля зелених зон та доріг, пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні визначатимуть дозволену висоту будинків за кількістю населення

«Блакитні лінії» — регулюватимуть висоту та силует забудови. Вони потрібні для гармонійного вигляду населених пунктів. Встановлення таких «блакитних ліній» має вплинути на хаотичну забудову міст. Висотність забудови має визначати місцева влада і внести ці обмеження у генплан.

«Зелені лінії» потрібні, аби убезпечити парки, ліси, рекреаційні зони від забудови. Лінії обмеження мають чітко окреслювати всі зелені зони населених пунктів, де не можна нічого будувати.

«Жовті лінії» — це обмеження забудови біля основних доріг і магістралей населених пунктів з метою безпеки. Їх запровадили, аби при можливому руйнуванні будівлі не постраждали інші споруди і не були перекриті шляхи евакуації в разі надзвичайної ситуації. Ці лінії визначають за принципом: чим ближче до евакуаційних шляхів розташована будівля, тим нижчою за висотою вона має бути. «Жовті лінії» мають визначатися для категорованих населених пунктів — що мають особливо важливе стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Читайте також: Велодоріжки стануть обов’язковими при проектуванні та реконструкції доріг

Три види ліній обмеження мають зазначати в генеральному плані міста та в детальних планах територій, які погоджують місцеві органи самоврядування.

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!