Велодоріжки стануть обов’язковими при проектуванні та реконструкції вулиць

4291 0
Велодоріжки мають бути переважно односторонніми з обох боків вулиці.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Згідно з новими будівельними нормами, при проектуванні нових та реконструкці наявних вулиць та доріг обов’язковим стане будівництво велодоріжки або велосмуги. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону з посиланням на заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лева Парцхаладзе.

«В усіх цивілізованих країнах Європи і світу велосипеди є чудовою альтернативою громадському транспорту або авто. У Нідерландах взагалі хочуть ввести грошову доплату тим працівникам, які добираються на роботу на велосипедах, щоб ще більше популяризувати цей рух та зменшити кількість машин на дорогах. У нас можливо теж чимало людей хотіли би так їздити на роботу, але через відсутність організованого велосипедного руху, окремих велодоріжок та смуг, це не тільки незручно, а ще й небезпечно», — сказав Лев Парцхаладзе.

Велосипедні доріжки та  смуги рекомендують облаштовувати на територіях житлових і промислових районів, комунально-складських зон, на магістральних вулицях безперервного і регульованого руху, вулицях місцевого значення, селищних та сільських дорогах, що забезпечують під’їзд велосипедистів до житлових, громадських будинків, промислових підприємств, об’єктів масового відвідування, відкритих автостоянок і гаражів.

Читайте також: В Україні скасують норму про обов’язкові сміттєпроводи в будинках

Вимоги до велосмуг та доріжок

— Велосмуги повинні проектуватися лише для одностороннього руху, велодоріжки мають бути переважно односторонніми з обох боків вулиці.

— За наявності забудови з одного боку вулиці слід влаштовувати велодоріжку двостороннього руху на забудованій стороні.

— За наявності велоруху на вулицях з одностороннім рухом його слід передбачати в обох напрямках, у тому числі з використанням зустрічної велосмуги.

Додамо, що згідно з новими ДБН, які наберуть чинності з 1 вересня, в Україні звузили смуги для руху з максимальної ширини 3,75 м до 3,25 м.

Читайте також: В Україні визначатимуть дозволену висоту будинків за кількістю населення

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!