Будинок вчених у Львові повернули у власність громади

1661 0
Нежитлова будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації.
Фото умовне

Фото умовне

Прокурори через суд повернули Будинок вчених громаді Львова. Про це повідомили у Львівській обласній прокуратурі.

Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України без правових підстав зареєструвала право власності на нерухомість. Проте нежитлова будівля площею 3 200 кв. м. належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. Будинок вчених використовується з метою отримання прибутку, що суперечить поняттю неприбуткової організації.

Тож приміщення належало до обласної комунальної власності і правових підстав для оформлення та передачу його у приватну власність не було. Прокурори довели безпідставність набуття права власності відповідачем на будівлю.

Читайте також: Арештована пам'ятка. Що відбувається з Будинком вчених у Львові

Господарський суд погодився з доводами  прокурорів та постановив повернути пам’ятку архітектури в центрі міста її законному власнику.

Нагадаємо, що раніше Львівська обласна прокуратура вже вимагала повернути приміщення Будинку вчених громаді. Усупереч чинному законодавству приміщення перебувало у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, хоча будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації.

Тоді у прокуратурі встановили, що приміщення належало до обласної комунальної власності і правових підстав для того, аби районна адміністрація прийняла розпорядження про його передачу у приватну власність, не було. Тобто в такий спосіб рішення про передачу майна прийняли з порушенням вимог Цивільного кодексу, Закону України «Про власність», Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Детальніше про арештовану пам'ятку – Будинок вчених, читайте у матерілі Tvoemisto.tv.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!