Чому досі не почали рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища

1951 0
Тендер на рекультивацію Грибовицького полігону планували оголосити до кінця минулого року.
Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

Рекультивацію Грибовицького полігону планували розпочати до кінця 2017 року, потім — до кінця минулого року, проте тендер на роботи досі не оголосили. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак, 15 березня проект надіслали на погодження в ЛОДА, але відповіді досі не отримали.

«З публікацій в ЗМІ ми дізналися, що проект рекультивації Грибовицького полігону скеровано в СБУ на перевірку «щодо корупційних дій при проектуванні». Але проект пройшов державну експертизу, якою підтверджено, що в ньому все добре спроектовано. Затримка рекультивації полігону не за нами, місто зробило все залежне від нього. Ми готові приступати до рекультивації, але потрібне погодження», — говорить Сергій Бабак.

Читайте також: Львів та ще сім міст області будуватимуть спільний полігон для сміття

У Департаменті екології та природних ресурсів Львівської обласної адміністрації підтвердили журналістам Tvoemisto.tv, що проект був у них на перегляді. Однак через затримання за підозрюю у хабарництві керівника ЛКП «Збиранка» Віталія Пугача область передала проект правоохоронним органам для проведення ще однієї оцінки.

«Технології в проекті вказані традиційні, тобто дегазація, очистка інфільтрату, біологічна і технічна рекультивація. Але через зловживання посадових осіб ЛКП «Збиранка», ми вирішили, що буде доцільно провести додаткову правову оцінку усіх матеріалів в частині кошторису та калькуляцій. Коли ж отримаємо результат, то вже будемо розуміти: можемо затверджувати проект рекультивації Грибовицького полігону чи ні», — розповідає директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник.

Нагадаємо, французька компанія Egis у 2017 році розробила для Львова новий план рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який закрили після пожежі у 2016 році. Кошти для проекту рекультивації полігону та будівництва сміттєпереробного заводу місто отримало від Європейського банку реконструкції і розвитку, Фонду чистих технологій та Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля – загалом йдеться про 25 млн кредиту та 10 млн гранту. Улітку минулого року Egis передала місту проект рекультивації. Його відкоригували, і він пройшов державну експертизу.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!