Чому в центрі Львова з’явилися нові контейнери для сміття

7149 2
Віднедавна сміття з Галицького району Львова вивозить нова компанія, яка встановила контейнери незвичного для мешканців зразка. Tvoemisto.tv дізнавалося, чому відбулися такі зміни та які саме нововведення пропонує фірма.
фото: varianty.lviv.ua

фото: varianty.lviv.ua

«Грінера Україна» замість «АВЕ Львів»

З 1-го грудня у Галицькому районі Львова з’явилися нові контейнери для сміття. Їх облаштувало ТзОВ «Грінера Україна» – компанія, що виграла конкурс перевізників ТПВ. Власником цієї фірми є Богдан Михалусь, який проживає у США та є позаштатним радником міського голови з питань інфраструктури.

Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище. План «А» Садового

Раніше сміття з центру міста вивозила компанія «АВЕ Львів». На своїй Facebook-сторінці підприємство повідомило, що від 2-го грудня воно припиняє збирати та вивозити сміття у Галицькому районі. «Зупинка надання послуг спричинена рішенням конкурсної комісії Галицької районної адміністрації. Відповідно до цього рішення, відтепер зазначені послуги здійснює інше підприємство», – зазначалося в дописі.

Сьогодні, 7-го грудня, під час прес-конференції Ірина Іванчина, голова Галицької районної адміністрації, пояснила, чому замість «АВЕ Львів» обрали саме фірму «Грінера Україна». «Під час визначення переможців шляхом голосування керувалися цінами на вивезення, наявністю спеціальної техніки, документацією та основними пропозиціями», – зазначила вона.

Контейнери, до яких не звикли львів’яни

Компанія «Грінера Україна» придбала 110 змішаних баків, 70 – на скло, та 70 – на вторсировину. Окрім сміттєвих баків, фірма придбала також три одиниці спецтехніки з маніпуляторами стандарту Євро-6, кожна з яких упродовж зміни мала б обслуговувати150 контейнерів, – такі дані опублікувала прес-служба ЛМР.

«Наша інвестиція – це 1,5 млн євро, – зазначив під час прес-конференції Богдан Михалусь. – Це 250 контейнерів і три машини Mercedes-Benz Antos для вивозу сміття. Це тільки інвестиції. А обслуговування – то вже інші витрати».

Тим часом львів’яни почали скаржитися, що такі нововведення є незручними і незрозумілими для них. Зокрема, дехто не міг розібратися, навіщо внизу контейнера є кнопка. Також у мережі публікували фотографії контейнерів, біля яких назбиралося чимало сміття.

фото з Facebook-сторінки Тараса Богоноса

Під час прес-конференції Богдан Михалусь прокоментував: «Щоб зробити контейнери зручними для літніх людей (або ж для тих, у кого зайняті обидві руки) встановили кнопку, на яку можна натиснути ногою. Несподіванка, що люди не читають наліпки на контейнерах, де все написано. Будемо популяризувати, роздавати листівки, створювати інші написи з порадами, як користуватися контейнерами. Може поставимо людей на майданчики, які будуть розповідати. Упродовж місяця люди звикнуть до цього».

За його словами, якщо пілотний проект вдасться реалізувати повністю, то в подальшому планують встановити підземні контейнери. Нова «закрита» технологія має обмежити поширення неприємного запаху містом, а також ускладнити доступ до сміття безпритульних. Проте на запитання, куди зараз вивозять сміття з нових контейнерів, Богдан Михалусь конкретно не відповів.

Читайте також: Шлях пляшки: куди потрапляє пластик, який сортують львів’яни

Нагадаємо, у 2010 році в місті запровадили роздільний збір побутових відходів за чотирма фракціями: загальне сміття, скло, папір і пластик. Відтоді у львівських дворах почали з’являтися контейнери з відповідними написами та закликами викидати сміття окремо.

Збором та вивезенням сміття у Львові до цього займалися п’ять підприємств: одне комунальне (ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс») і чотири приватні (ТзОВ «АВЕ-Львів», ТзОВ «Спецавтотранс-Львів», ТзОВ «Санком», ТОВ «ДВ-Екосвіт»).

Підготувала Оксана Козачок

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів
за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia


Читайте також:
16 Грудня, 2016 10:06
axab Реанімаційний Пакет Реформ закликає Парламент України нарешті прийняти децентралізаційні законопроекти:
[***]://rpr.org.ua/news/reanimatsijnyj-paket-reform-zaklykaje-parlament-nareshti-pryjnyaty-detsentralizatsijni-zakonoproekty/
8 Грудня, 2016 06:57
Ден Дальше відмивання грошей
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!