Чи буде імунітет? Все, що потрібно знати про ІФА-тестування у Львові

17977 0
ІФА-аналіз у приватній лабораторії можна здати за 400 грн. Натомість державні установи не зможуть проводити забір крові всім, хто захоче перевірити себе.
Фото: Радіо Трек

Фото: Радіо Трек

У Львові медпрацівникам лікарні швидкої допомоги почали проводити ІФА-тестування. Незабаром його запровадять паралельно із ПЛР-діагностикою.

Читайте також: На Львівщині ще не почали робити ІФА-тести, які є дешевшими і безпечнішими, ніж ПЛР

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv головна епідеміологиня області Наталія Тімко, методом ІФА визначають антитіла до різних інфекцій.

Антитіла класу М говорять, чи людина хвора зараз. Антитіла класу G – чи людина має імунітет до цієї хвороби. G утворюються як після вакцинації, так і після перенесеної хвороби.

Тестування населення на виявлення імуноглобулінів G до коронавірусу, каже епідеміологиня, дасть уявлення, скільки людей реально перехворіли, оскільки є безсимптомні та малосимптомні форми захворювання і можна буде прогнозувати, скільки людей ще залишаються уразливими. А обстеження людей, які перехворіли через різні відрізки часу дасть уявлення, наскільки є довготривалим імунітет до коронавірусу.

Однак під безкоштовне ІФА-тестування підлягатимуть чітко визначені категорії, як при методі ПЛР – медпрацівники, співробітники нацполіції, нацгвардії, контактні особи у випадку підтвердженого випадку. Про це розповіла Тvoemisto.tv завідувачка лабораторії особливо небезпечних інфекцій ЛОЛЦ Оксана Семенишин.

Це не буде тестування всіх, хто захоче. Якщо хтось матиме бажання перевірити себе, то зможе зробити це у приватних лабораторіях, бо державні установи не тестуватимуть усіх, хто захоче, лише у відповідності до розпорядження МОЗ.

Про готовність проводити таке дослідження заявили «Медіс», «Сінево», «Унілаб» або «Ескулаб». Наприклад, «Унілаб» пропонує перевірити людей на антитіла G за 400 грн за 4 дні. ПЛР-тестування є значно дорожчим, до прикладу, Ескулаб проводить його за ціною 2 100 грн.

Читайте також: У Львові почали робити тести на антитіла до коронавірусу

За словами Оксани Семенишин, аналіз для ІФА-тесту забирається сироватка крові з вени. Дослідження можуть робити як приватні, так і державні лабораторії. При цьому валідність тестування потрібно підтвердити ще референс лабораторією – Львівським обласним лабораторним центром МОЗ.

Масове тестування навряд чи розпочнуть цього тижня.

Скільки робитимуть аналіз від моменту забору крові важко сказати. Це залежатиме від кількості пацієнтів і від того, як буде налагоджений відбір матеріалу. Кров доставлятимуть від сімейних лікарів та лікувальних установ, амбулаторій. Найшвидше, в ідеалі, це можливо зробити за 2-3 доби. Але якщо буде велика кількість проб і навантаженість у лабораторіях, які вже проводять ПЛР-тестування, то доведеться чекати.

«Імуноферментні дослідження мають свої переваги, тому що можна постфактум, рестоспективно встановити перенесеність лікування. Якщо антитіла виявляють, це означає, що людина має специфічний імунітет чи принаймні свідчення контакту зі збудником. Про імунітет говорити рано, чи він є стійким, чи можливе повторне інфікування після того, як в тебе виявили антитіла», – говорить Оксана Семенишин.

Читайте також: Як у Львові роблять тести на Covid-19 та чому послаблювати карантин зарано

Для дослідження використовують аналізатори імуноферментів, які є у лабораторіях лікувальних установ, деяких навчальних закладів, колишніх лабораторіях санепідемстанції, по Львову таких понад 20. Для них використовують тест-системи різни виробників.

Імуноферментні дослідження мають 80-85% достовірності, ПЛП-діагностика – 95%, і залежить від того, за яких умов забрила матеріал.

Протягом якого періоду зберігають ці антитіла наразі невідомо.

«Імуноглобуліни М, які з’являються спершу, є нестійкими, і збергіаються до двох тижнів. Тоді організм виробляє інші імуноглобуліни G, пізніші антитіла, які можуть зберігатися 2-3 місяці або, можливо, і довше, про це ще невідомо. Версій багато, але стверджувати, що будуть зберігатися протягом довшого періоду чи що будуть захищати від повторного інфікування – наразі не можна», –  зрезюмувала завідувачка лабораторії.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!