ДАБІ не погодила реконструкцію Фабрики повидла у Львові

6064 0
Завершити реконструкцію майбутнього арт-центру планують до грудня 2021 року.
Фото: Jam Factory / Фейсбук

Фото: Jam Factory / Фейсбук

Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) не погодила облаштування культурно-мистецького центру «Арт-центр Фабрика повидла» у Львові на вулиці Богдана Хмельницького, 124. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила директорка Jam Factory Art Center та Harald Binder Cultural Enterprises Божена Закалюжна.

Читайте також: На вулиці Вороного знову планують збудувати 7-поверховий готель

За її словами, процес підготовки документації до початку будівельних робіт тривав 4 роки. Компанія надала всі необхідні документи, але отримала від ДАБІ відмову на початок будівництва «через дрібні зауваження».

«Арт-центр "Фабрика повидла" не є установою, створеною з комерційною метою. Це проєкт для розвитку сучасного мистецтва та культури у нашому місті – інституції, якої дійсно бракує», – зазначила Божена Закалюжна.

Проєкт, уточнила вона, неодноразово проходив крос-перевірку спеціалістами.

«Ми надали всі документи, які є у вичерпному списку ДАБІ, однак отримали зауваження щодо оформлення документів. Ми вважаємо цю відмову на початок будівельних робіт недоцільною. До прикладу, ми отримали історико-містобудівне обґрунтування, яке погоджується в управлінні охорони історичного середовища ЛМР та ЛОДА. Колись це погодження надавало Міністерство культури, втім із 2019 року вони припинили видавати подібні погодження. І від нас у зауваженнях ДАБІ вимагають надати погодження від Мінкульту про погодження проєкту, який знаходиться в історичному ареалі. А історичний ареал не затверджений державою. Тобто, міністерство має надати нам документ, що вони не надають такого дозволу. Або ж, назва проекту не співпадає у кількох місцях. Але хіба ж наведені зауваження є підставою для відмови у наданні дозволу на початок будівельних робіт?», – додала Божена Закалюжна.

Наразі організація готує документи у ДАБІ і після отримання дозволу готова найближчим часом приступати до повномасштабних будівельних робіт.

Читайте також: Пішохідний міст, своя площа Ринок і Фабрика повидла. Як зміниться Підзамче

Нагадаємо, що у грудні 2018 року у Львові погодили містобудівні умови та обмеження на реконструкцію Фабрики повидла, що на вулиці Богдана Хмельницького,124. Частина об’єкту є пам’яткою архітектури місцевого значення, фасад будівлі вежі планують реставрувати.

Додамо, що у реконструкцію колишньої фабрики спиртових напоїв на вулиці Богдана Хмельницького інвестував швейцарець Гаральд Біндер. Її перетворять у некомерційний культурно-мистецький центр із галереєю, театром, внутрішнім двориком, кафе та іншими громадськими приміщеннями. Виставковий простір матиме рухомі стіни. У блоці для театральних та музичних виступів передбачили репетиційні зали та повністю оснащені гримерки, приміщення для зберігання техніки та елементів сценографії. 

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!