Депутати Опозиційного блоку оскаржили закон про мову: що це означає

2929 0
Ініціатор законопроекту Роман Матис каже, що закону про мову нічого не загрожує.
фото: Радіо Свобода

фото: Радіо Свобода

Після ухвалення закону про українську мову в другому читанні депутати з «Опозиційного блоку» Вадим Новинський та Олександр Вілкул подали до Верховної Ради проект постанови про скасування результатів голосування. Про це повідомляє Hromadske.ua.

За їхніми словами, закон ухвалили з порушенням регламенту та назвали таким, що «розколює суспільство». Голова фракції Вадим Новинський додав, що добиватиметься скасування закону в Конституційному суді. В «Опозиційному блоці» кажуть, що їхня постанова блокує підписання закону.

Проте ініціатор законопроекту та один із його авторів, керівник інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис у колонці для Tvoemisto.tv каже, що підписанню закону нічого не загрожує. Депутати мають право оскаржувати будь-який ухвалений закон — це процедурний момент.

Читайте також: Народовладдя та добрі дороги. Що насправді обіцяє у своїй програмі Зеленський

«Очікувано, "Опозиційний блок" уже оскаржив ухвалення закону, оскільки він традиційно захищає російськомовне населення разом з Путіним. Їхню скаргу розглянуть відповідно до процедури на наступному пленарному тижні. Але при 278 голосах за закон вони не наберуть потрібної кількості голосів нардепів, аби скасувати його», — говорить він.

Роман Матис додає, що опоненти відтягували ухвалення законопроекту, вносячи в нього правки — усього понад дві тисячі.

«Вони сподівалися на те, що ми порушимо процедуру. Якби ми не розглянули кожну правку окремо, а ухвалили їх, наприклад, пакетом, це б стало підставою для позову до Конституційного суду і визнання закону неконституційним. Розуміючи цей ризик, голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив на голосування усі правки окремо згідно з регламентом», — каже він.

Як повідомляє прес-служба ЛОДА, президент Петро Порошенко збирається підписати закон про мову відразу після того, як він до нього потрапить. Натомість майбутній президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Facebook написав, що після інавгурації перевірить ухвалений законопроект, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!