Верховна рада ухвалила закон про українську мову

14281 0
Після першого читання у закон внесли понад дві тисячі правок.
Фото: policy.info

Фото: policy.info

Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Після внесення понад двох тисяч правок за законопроект у другому читанні проголосували 278 нардепів.

Читайте також: Без інспекторів, але зі штрафами. Що таке новий закон про мову

За законом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності «провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу».

Українською мовою має володіти кожен громадянин України, а також усі претенденти на українське громадянство. Розмовляти ж українською мовою повинні всі високопосадовці, керівники силових структур, депутати, судді, адвокати, керівники вишів, медпрацівники тощо.

Читайте також: Порошенко підписав закон про мовні квоти на ТБ

Українською мовою мають проводити всі засідання та зустрічі у владних органах та установах. Українську мають використовувати також у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів і послуг, комп’ютерних програмах. Сайти за замовчуванням спочатку повинні завантажуватися українською, але можуть мати також інші версії. Пресу можна буде видавати у кількох мовних версіях, одна з яких має бути українською.

Регулюватиме виконання цього закону має уповноважений із захисту української мови, посаду якого запровадять згодом. Закон також передбачає адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови, та кримінальну відповідальність за публічне приниження і зневагу до державної мови — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Читайте також: 75%. В Україні схвалили квоти на українську мову в телеефірі

Законопроект має унормувати законодавство України про мову, після того, як Конституційний суд скасував закон «Колесніченка-Ківалова», який ухвалили у 2012 році. У першому читанні новий мовний закон схвалили у жовтні торік.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!