«Emily Resort» у Винниках планують ще більше розбудувати

2206 0
Там можуть збудувати нові готелі, СПА-центр та корпуси академії футболу.
Emily Resort

Emily Resort

У Винниках планують розширити комплекс «Emily Resort», збудувавши, зокрема, 24-поверховий готель, а загальна площа забудови може скласти 30,5 тисяч м². Водночас зараз територія комплексу займає чимало площі: «Emily Resort» складається із вже збудованого готелю на 166 номерів, чотирьох котеджів, 8 футбольних полів, медико-реабілітаційного центру, СПА-центру, тренажерного комплексу, басейну з гідропарком, кількох ресторанів та барів. 

Що нового там можуть збудувати

У четвер, 13 червня, на сайті Львівської міської ради опублікували детальні плани території в районі вул. Личаківської у Львові, а також вул. Забави та Хмельницького у Винниках, що передбачають добудову комплексу «Emily Resort». Про це повідомили журналісти Zaxid.net.

На території ДПТ по вул. Забави та Хмельницького планують збудувати апарт-готель, готельно-оздоровчий комплекс, майданчики для відпочинку, адміністративні та торгово-громадські будівлі з підземним паркінгом і тенісними кортами на експлуатованій покрівлі. Загальна площа забудови складе 30,5 тисяч м², з максимальною висотою будівель до 80 м. У плані зазначено, що поряд із житловими котеджами буде зведено 24-поверховий апарт-готель із комерційними приміщеннями.

Детальний план по вул. Личаківській охоплює територію площею 21,8 га, яка включає ділянку від виїзду зі Львова до в'їзду у Винники, а також придорожню територію. План передбачає зміну цільового призначення землі з лісового господарства на рекреаційне. Уздовж дороги через лісопарк планують прокласти велодоріжку, облаштувати оглядові майданчики, галявини для відпочинку та дитячі майданчики.

Праворуч від вул. Личаківської – Винниківський ліс, ліворуч – суміжна до колишнього Винниківського озера ділянка

Кримінальна справа, НАБУ й власники землі

Початково озеро та ділянку навколо нього орендувало ТзОВ «Краківський ринок», а у листопаді 2017 року суборендарем стало ТзОВ «Академія футболу», засновником якої був Григорій Козловський, ексдепутат Львівської обласної ради. Йдеться про ділянку площею 17,32 га на вул. Хмельницького у Винниках.

Григорій Козловський, за даними YouControl, у 2017-2019 роках був одноосібним засновником ТОВ «Академія футболу» та його керівником. Ним він залишався до 2021 р. Зараз керівником ТОВ «Академія футболу» та одноосібним засновником є його донька Софія Максимець. Крім того, Григорій Козловський є керівником ГО ФК «Рух» Винники», який заснували у 2016 році.    

Загалом у власності родини Григорія Козловського прямо чи опосередковано є 16,8227 га землі комплексу, а у користуванні – ще 29,3864 га. Разом це понад 46 га землі.

Щоправда, зараз НАБУ розслідує кримінальну справу щодо приватизації землі довкола озера, а саме озеро, як раніше писало Tvoemisto.tv, з озера перетворилось у басейн. У 2023 році стало відомо про кримінальне провадження, яке відкрили у НАБУ через продаж Винниківською міською радою земельної ділянки, де зараз працює відпочинковий комплекс. З ухвали Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду випливає, що детективи вважають ціну продажу заниженою, а сама ділянка, на їхню думку, належить до земель водного фонду. 

Йдеться саме про ту ділянку площею 15,9958 га, яку Винниківська міська рада продала наприкінці 2020 року ТОВ «Академія футболу» Григорія Козловського за 17,5 млн грн, і до продажу якої з’явились запитання у детективів НАБУ. 

Читайте також: Як Винниківське озеро стало «басейном»

Згодом власниками цієї ділянки стали п’ятеро дітей Григорія Козловського, а наприкінці 2023 року вони поділили її на сім частин. Після цього Tvoemisto.tv зверталось за коментарем до юристів проєкту «Свої Люди» Bihus.Info, і юрист, який ознайомився з фактами справи, коментував, що поділ ділянки може бути викликаний бажанням ускладнити повернення ділянки до комунальної власності. Водночас, за його словами, це не унеможливлює її повернення до комунальної власності, що підтверджується практикою Верховного суду останніх років.

Водночас юрист вважав малоймовірним, що в межах кримінального провадження вдасться вирішити питання із поверненням ділянки у комунальну власність. Позов про витребування ділянки може подати Львівська міська рада (як правонаступник власника – Винниківської міської ради) або прокурор в інтересах держави в особі Львівської міської ради, у випадку якщо рада не здійснює чи неналежним чином здійснює захист інтересів держави.

Міський голова Львова Андрій Садовий у інтерв’ю Tvoemisto.tv так коментував питання, чи готова Львівська міськрада звернутись до суду, щоб земельну ділянку довкола колишнього Винниківського озера повернули громаді:

«Там без мене вже було стільки звернень, і стільки є, що, думаю, вони мають чим зайнятися і що робити. Якщо будуть докази і прокуратура буде мати чіткі підтверджуючі документи, то звичайно ми будемо працювати в унісон з державою. Я не хочу створювати комусь проблеми, коли і так ті проблеми створили різні правоохоронні органи…».

Нагадаємо, родина бізнесмена Козловського розбудувала довкола водойми відпочинковий комплекс. Наприкінці січня 2022 року там у тестовому режимі запрацювали лижні траси. А у червні 2022 року на місці озера відкрили елітний відпочинковий комплекс «Emily Resort», який розпочали будувати ще у 2018 році. Детальніше про те, що сталось із Винниківським озером, довкола якого з'явився відпочинковий комплекс, читайте у нашому ексклюзивному матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!