Кого і як призиватимуть в армію навесні: 8 нововведень

9317 0
З 1 квітня в Україні стартує призовна кампанія «Весна-2015». Про особливості весняного призову розповів тимчасово виконувач обов'язків Львівського обласного військового комісара підполковник Олександр Тіщенко.

Про це повідомили в прес-службі Львівського регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. 

1.  Призов нових строковиків дозволить нарешті демобілізувати юнаків, які були призвані на строкову військову службу восени 2013 року. Для проведення призову комісії запрацюють з 1 квітня. Їхня діяльність триватиме два місяці.

 2. Відповідно до змін у законодавстві про строкову військову службу, призову підлягатимуть особи віком від 20 до 27 років. Нагадаємо, що раніше призовний вік починався з 18 років і закінчувався у 25. Зважаючи на те, що закон не має зворотної дії, ті, хто подолав 25-річний віковий бар’єр, можуть відслужити строкову. Цим громадянам необхідно з’явитись у військовий комісаріат за місцем проживання та написати заяви про відновлення їх на військовому обліку.

3. Солдати-строковики не будуть у жодному разі проходити службу в АТО, запевнив Тіщенко. Вони займатимуться, здебільшого, забезпеченням життєдіяльності підрозділів у пунктах постійної дислокації військових частин.

Читайте також: Стартувала нова хвиля мобілізації. Кого призвуть?

4. «Відкосити» від призову на строкову військову службу не вдасться, наголошують у Львівському обласному комісаріаті. Переглянуто склад лікарських комісій, здійснюється жорсткий антикорупційний контроль. До того ж, розширено перелік осіб, з яких знімається обмеження щодо призову. Зокрема, за станом здоров’я. «Липові» довідки про хворобу не братимуться до уваги, адже непридатними до служби вважатимуться лише ті, хто має хронічні захворювання, підтверджені медичними висновками та епікризами за весь час захворювання. Також підлягатимуть призову депутати районних та селищних рад, сироти. Окремо звернули увагу на тих, хто здійснює опіку, адже почастішали випадки спекуляцій та введення військкоматів в оману на тлі цього питання. Законами України чітко визначені випадки, коли опікунство надає право на відтермінування від призову до війська.

Вйськовий комісар зазначив, що не буде випадків, коли людина приносить довідку про опікунство над якоюсь старенькою з далекої рідні, у якої є власні діти і купа онуків. Така людина однозначно буде служити, підкреслив він.

5. Терміни служби. Чоловіки із вищою освітою служитимуть 14 місяців. Усі решта служитимуть 1,5 роки. На даний час розглядається територіальний принцип комплектування військових частин.Тобто мешканці Галичини далі Західної України не служитимуть.

Читайте також: Мобілізованим компенсують зарплату. Куди звертатись

6. Усі призовники користуватимуться соціальними гарантіями та пільгами у відповідності до Законів України.  Зокрема, тим особам, хто вже працював (адже вік потенційних призовників збільшився), має гарантовано зберегтися місце праці, не зважаючи на форму власності підприємства.

7. Держава бере на себе зобов’язання із повного забезпечення строковиків обмундируванням, харчуванням. Отримуватимуть строковики заробітну платню – майже 400 гривень щомісяця. Яу уточнює видання «Гал-інфо», зарплата призовника становитиме 353 грн в місяць.

8. Молоді українці, які не служили строкову, але воюють зараз на Сході у складі загонів «Правого сектору» і, ймовірно, підлягатимуть призову, мають надати у військовий комісаріат за місцем проживання витяг з наказу командира підрозділу, завірений підписом та печаткою. В такому випадку рішення буде приймати обласна призовна комісія.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!