На будь-який смак. П'ять рецептів різдвяної куті

17918 0
Tvoemisto.tv пропонує кілька рецептів головної різдвяної страви.
Фото: Smachno.ua

Фото: Smachno.ua

Напередодні Святвечора українці традиційно готують 12 основних страв. Головна серед них безперечно – кутя. Хороший смак і ситність цієї страви є невід'ємною частиною святкування Різдва. Ми зібрали для вас 5 рецептів приготування куті.

Кутя з мигдалем: детальний та старий рецепт

Інгредієнти

Пшениця – 1 літр
Вода – 2 літри
Сіль – ½ чайної ложечки
Мед – 1-2 склянки
Мак – 1 склянка
Додатки (волоські горіхи, родзинки, мигдаль) – 2 склянки

Приготування

Напередодні приготування засипати пшеницю до просторої каструлі з товстим дном, кілька разів промити чистою холодною водою, потім залити її на ніч – бажано м’якою джерельною чи криничною водою. Зранку цю воду обережно злити, а до пшениці долити чистої – вдвічі більше від об’єму зерна. Поставити на середній вогонь і довести до кипіння, потім вогонь зменшити до мінімуму. Як тільки кутя закипить, добре розмішати, трішки посолити. Потім щільно накрити і варити до тих пір, поки вода повністю не поглинеться пшеницею. Після цього зняти каструлю з вогню, загорнути її коциком або рушником.

Вимочити мак у холодній воді упродовж 8 – 10 годин. Потім відцідити, виливши намочений мак на друшляк, викладений подвійно складеною марлею. Зернята маку добре відтиснути. Мак розтерти в макітрі з макогоном (Можна скористатися кухонним комбайном чи міксером з ножовою насадкою). Мед перед додаванням треба розігріти до рідкого стану, але не кип’ятити.

Читайте також: Прості і смачні. Рецепт пампухів від Галицької блогерки

Мигдаль перед додаванням треба очистити від шкірки. Щоб це зробити, його потрібно залити окропом і накрити на 5-10 хвилин. Зняти шкірку і викласти чистий мигдаль на рушничок, залишити, щоб підсохнув. Гострим ножем порізати його пластівцями.

Волоські горіхи дрібно посікти. Родзинки промити водою, залити окропом на 1 хвилину, відцідити та обсушити на рушничку. До м’якої пшениці додати втертий мак та мед, старанно розмішати, щоб не було грудочок. Наприкінці додати всі додатки.

Кутя з підсмаженими горіхами

Інгредієнти

Пшениця – 0,5 кг
Мак – 200 г
Цукор – 200 г
Мед – 2 столові ложки
Горіхи волоські – 100 г
Сіль – за смаком

Приготування

Пшеницю промити кілька разів. Залити гарячою водою і варити 2-3 години на слабкому вогні, трошки посолити. Якщо вода википає – доливати окропу. Мак запарити: залити окропом, накрити і залишити ще на годину. Потім воду добре зцідити, розтерти мак у макітрі без цукру, поки з’явиться «молочко». Горіхи дрібно посікти. Родзинки запарити гарячою водою та відцідити. Охолоджену варену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами, родзинками та цукром. Подавати в макітрі.

NB! Мак можна змолоти на млинку з дрібним ситечком, додавши трохи цукру. Щоб горіхи були смачніші, їх треба підсмажити на сухій сковорідці до золотистого кольору.

Кутя з корицею: монастирський рецепт

Інгредієнти

Пшениця – 1 ½ склянки
Цукор – 4 столові ложки
Мед – 4 столові ложки
Мак – 1 склянка
Очищені волоські горіхи – ½ склянки
Родзинки – ½ склянки
Кип’ячена вода –½ склянки
Сіль, кориця – за смаком

Приготування

Пшеницю замочуємо на кілька годин у холодній воді, опісля воду зливаємо. На один об’єм пшениці беремо два об’єми води. Висипаємо крупу в окріп, додаємо 1/3 чайної ложки солі та 2 столові ложки цукру. Під час варіння кутю не помішуємо. Варимо під накривкою на слабкому вогні.

Коли вода википить, кладемо кашу в гарячу духовку ще на 30 хвилин. Мак промиваємо і запарюємо окропом на кілька годин. Запарений мак мелемо на м’ясорібці або тремо в макітрі, додаємо цукор і мед. Горіхи перемелюємо, а родзинки запарюємо та відціджуємо. До охолодженої пшениці додаємо трохи кип’яченої води, мак, родзинки, горіхи та трішки меленої кориці. Все перемішуємо і кладемо у макітру чи глиняну миску.

NB! Щоб пшениця швидше зварилася, до води додаємо чайну ложку олії.

Кутя густа з посіченими волоськими горіхами

Інгредієнти

Пшениця – 0,5 літра
Цукор – 1 склянка
Мед –  2-3 столові ложки
Мак – 1 склянка
Посічені волоські горіхи – 1 склянка
Родзинки – 1 склянка (за бажанням)

Приготування

Обчищену пшеницю промити у кількох водах, залити окропом і варити на легкому вогні 2-3 години, доки зерно не розвариться (стане м’яким та пустить «клей»). Пшеницю не солити і не додавати жиру. Якщо вода википає, долити окріп.

За той час мак ретельно промити, запарити окропом на 20-30 хвилин. І відцідити в марлі або відкинути на сито, щоб стекла вода. Тепер його можна добре розтерти в макітрі без води і цукру до однорідної маси або 3-4 рази пропустити через м’ясорубку. Хоча, мак, перетертий у макітрі, буде смачнішим.

Читайте також: Рондель, запрашка, братрура, або Про що говорять галицькі господині напередодні Різдва

Зварене зерно пшениці висипати в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мед, цукор, горіхи за смаком. Долити перевареної води до бажаної густоти, але не надто багато – кутя не повинна бути рідкою.

Кутя традиційна: з родзинками і медом

Інгредієнти

Пшениця – 0,5 кг
Мак – 200 г
Цукор – 400 г
Сіль, мед, родзинки, горіхи – за смаком

Приготування

Промиту дрібну пшеницю запарити. Опісля відцідити, промити холодною водою і варити на маленькому вогні. Води має бути вдвічі більше, ніж пшениці. Коли кутя закипить, розмішати, посолити і варити далі на слабкому вогні.

Мак промити холодною водою, а потім залити гарячою і запарювати кілька годин. Друшляк вистелити марлею та висипати мак, щоб він стік. Змолоти його на млинку або розтерти в макітрі з цукром (на 1 столову ложку маку – 1 столова ложка цукру). Мак з’єднати з пшеницею, додати 3-4 столові ложки меду, родзинки, а також грубо посічені волоські горіхи.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv також поділилося простим рецептом приготування вушок і родинним переписом різдвяного борщу від львівської господині Христини Воробій. А президент Львівського кулінарного клубу Костянтин Ковалишин розповів секрети приготування білої ковбаси до різдвяного столу. Він пояснює, як правильно вимісити фарш та за якої температури готувати ковбасу, аби вона вийшла.

Джерела:

1. Монахи на кухні. Кулінарні рецепти для здоров’я та довголіття. / Упор. Ольга Громик. – Львів : Покрова, 2015. – 152 с.
2. Від Романа до Йордана: обряди, символи, страви / Упоряд. Я. Музиченко, муз. ред. К. Міщенко – Львів : Свічадо, 2012. – 144 с.
3. Вербенець Ольга, Манько Віра. Обряди і страви Святого вечора: вид. 2-ге, випр. і доп. – Львів : Свічадо, 2013. – 200 с.
4. Українські свята: Ілюстрований посібник / Упоряд. Стецько Л. С.  – Львів : Видавничий дім «Панорама», 2003. – 268 с.

Підготувала Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!