Львівські урбан-активісти зареєстрували петицію про правильну обрізку дерев. Оновлено

4073 0
За добу вона набрала необхідні для розгляду депутатами 500 підписів.
Фото: Петро Ткачишин

Фото: Петро Ткачишин

Низка відомих у Львові урбан-активістів зареєстрували на порталі звернень до ЛМР петицію про зупинення варварської обрізки дерев у місті. Зареєстрований документ 16 квітня, а вже сьогодні, 17 квітня, має понад 500 голосів, необхідних для її розгляду депутатами ЛМР.

Автори петиції зазначають, що Львів невпинно втрачає свої дерева, тому що протягом тривалого часу вуличні дерева не доглядали, а без своєчасної фахової санітарної обрізки вони сильно розрослися, частина дерев та окремих гілок стала аварійною.

«Замість такої потрібної фахової санітарної обрізки відбувається під виглядом формувальної і омолоджуючої обрізки так званий «топінг» – ампутація всієї маси крони. Відбувається це з низки причин. Насамперед, щоб дерево давало якомога менше листя, а також це спосіб умертвити дерево. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність – не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни», – пояснюють свою позицію автори.

Читайте також: Львів'янам нагадують про заборону білити бордюри і дерева

Протягом 2-10 років, додають вони, для спотвореного обрізкою дерева наступає смерть, адже воно також стає сприятливим середовищем для паразитів.

«Смерть дерева часто і є неофіційною метою такої обрізки. Адже господарський інтерес прибирати якомога менше листя доповнюється штрафами за викидання листя в контейнери для ТПВ. Внаслідок штрафів, накладених на садки, школи та інші установи минулої осені, цієї весни ситуація стала критичною, топінгу зазнали тисячі дерев. Таку ситуацію ми бачимо в кожному пострадянському місті, проте переїхавши принаймні кордон з Польщею, ми практично не бачимо прикладів такого підходу до обрізки дерев», – ідеться в петиції.

Читайте також: Різати не можна садити. Хто у Львові може зрізати дерева

Вихід активісти бачать у вдосконаленні послуг з санітарної обрізки.

«Потрібно зробити її фаховою послугою арбориста, як це є в європейських містах. Формувальну обрізку на деревах, що мають понад 30 років, ми пропонуємо заборонити, оскільки в такому віці формувати вперше дерево вже пізно, зрізи понад 5 см в діаметрі повільно вбивають дерево. Однозначно заборонити омолоджуючу обрізку. Якщо дерево відживає, то його треба або фахово лікувати, або зрізати і якісно посадити нове», – кажуть автори петиції.

Читайте також: Чого немає в комплексній стратегії озеленення Львова

Серед їхніх пропозицій:

  • Розробити локальний нормативний документ щодо порядку закупівлі послуг з обрізки, контролю якості наданих послуг та відповідальності замовника і виконавця за порушення.
  • Провести навчання і сертифікувати арбористів для проведення санітарної обрізки дерев і допускати лише навчених людей до обрізки.
  • Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає.
  • Налагодити комунікацію ЛМР з мешканцями з питань озеленення: інформувати про плани щодо обрізок, пропагувати цінність міського озеленення та правильні підходи до утримання.
  • Розробити і затвердити програму догляду і спостереження дерев, топінг на яких вже проведено.
  • Провести відкритий і публічний конкурс на посаду керівника відділу екології. Кандидати мають публічно представити власне бачення розвитку озеленення та охорони довкілля в місті.

Петицію підготували Павло Олефіренко, Олександр Шутюк, Олександра Сладкова, Юрій Тер-Арутюнян, Орест Олеськів, Ірина Миронова, Павло Голубець, Софія Селіщева.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!