Фото: Богдан Юрочко

Фото: Богдан Юрочко

Різати не можна пересадити. Хто у Львові може зрізати дерева

8242 2
Скільки місто отримує за одне зрізане дерево і де точно не зрізатимуть здорові насадження.

За останні тижні у Львові сталось кілька резонансних випадків зрізання зелених насаджень: наприклад, під час реконструкції Палацу спорту чи під час встановлення пам’ятника ЗУНР. Часто такі ситуації виникають під час нового будівництва на території міста, коли забудовник розчищає ділянку під забудову. Трапляються й випадки, коли дерева ріжуть несанкціоновано. Наприклад, на вулиці Котлярській у серпні цього року невідомі зрізали три здорових дерева, через що комунальники навіть звернулись у поліцію. Tvoemisto.tv вирішило з’ясувати, у яких випадках дерева зрізати можна, як це зробити легально та яка компенсація належить місту.

Різати може кожен

Загалом, у львівських дерев є чимало доглядальників. Як пояснила Tvoemisto.tv провідна спеціалістка відділу екології та природних ресурсів ЛМР Галина Микітчак, доглядати за зеленими насадженнями та слідкувати за станом аварійних дерев (сухостої та пошкоджені дерева) мають районні адміністрації міста.

«Кожен район має слідкувати за тим, щоб дерева на їхній території були в належному стані: проводити санітарну обрізку та видаляти пошкодженні, аварійні та заражені хворобами дерева», – пояснює чиновниця.

Читайте також: Через встановлення пам’ятника ЗУНР на Листопадового Чину зрізають дерева. Фото

Утім, дерево можна зрізати, навіть якщо воно здорове. Наприклад, якщо воно росте там, де будуть вести будівельні роботи, або ж якщо воно просто затіняє вікна мешканцям якогось будинку. Тоді забудовник чи мешканець може, отримавши необхідні дозволи, зрізати його та заплатити компенсацію.

«Якщо це будівництво, то замовник має показати нам дозвіл від ДАБІ про початок будівельних робіт. Якщо замовником будівництво є орган місцевого самоврядування, то він не сплачуватиме відновлювану вартість дерева», – говорить Галина Микітчак.

Також за зрізані дерева не мають платити державні органи – наприклад, як у випадку з пам’ятником ЗУНР, що його встановлює Львівська обласна державна адміністрація.

Для встановлення пам'ятника комісія дозволила зрізати 7 дерев та 15 кущів. Фото Ірини Юзик

Скільки коштує дерево

Для того, щоб визначити відновлювальну вартість дерева, на місце прибувають спеціалісти-екологи (з відділу екології або з Національного лісотехнічного університету), які встановлюють вік дерева, його стан, аварійність. Наприклад, хвойні дерева «коштують» від 3093 гривень за штуку. Ця ціна є стартовою. Окремі дерева можуть сягати десятків тисяч гривень.

Також дерева можна пересадити в іншому місці. Зазвичай ця процедура значно дорожча, але не всі здорові дерева підлягають пересадженню. Можливість цього також визначають фахівці-екологи.

Дерева, які пересадили з території палацу спорту у сквер біля Військового храму стрітення Господнього. Фото Вікторії Ларіної

Наприклад, у нещодавній історії з Палацом спорту за 18 туй, що були у задовільному стані, але які не можна було пересадити через їхній вік та діаметр стовбура, забудовник заплатив місту 55 736,46 грн. Решту 275 дерев зрізали безкоштовно, оскільки фахівці визначили, що ці насадження були в незадовільному стані.

Навіть зрізані дерева можуть принести користь місту. Якщо гілки, зрізані під час санітарної обрізки, йдуть на утилізацію, то стовбури (якщо мешканці чи забудовник не вирішив залишити їх собі) місто передає в котельні, де ті спалюють.

Читайте також: Було дерево, став пень. Обрізання дерев у Львові в питаннях та відповідях

У 2015 році на перетині вулиць Чупринки-Вербицького-Бандери зрізали 100-літні ялини, щоби встановити на їхньому місці пам'ятник Михайлу Вербицькому. Фото Адріана Шевчука

Недоторкані

На території Львова є місця, де заборонена будь-яка вирубка здорових дерев – це парки та рекреаційно-відпочинкові зони, внесені до переліку паркових зон (наприклад, ботанічні сади). Тут зрізати можна лише хворі та аварійні дерева. За ними слідкують та оберігають фахівці ЛКП «Зелений Львів».

Крім цього, є вікові та меморіальні дерева, які несуть біологічну, культурну або естетичну цінність зважаючи на їхній значний вік, а також розміри або стан. Ці дерева охороняються законом та носять статус пам’яток природи. Такі дерева є на території Львівської області: 800-річна липа Богдана Хмельницького або 130-річний дуб Франца Йосипа.

Назар Притула

Головне фото: Богдан Юрочко

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!