На Львівщині підтвердили новий різновид штаму «Омікрон»

2600 0
Загалом уже шість областей мають підтверджений варіант нового штаму.
ФОТО: PROZDOROVIA.IN.UA

ФОТО: PROZDOROVIA.IN.UA

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ за результатом секвенування цього тижня підтвердила у пацієнтів мутацію варіанту «Омікрон» XBB.1.5 коронавірусу ще у двох областях – Львівській та Черкаській. Про це повідомили у Центрі громадського здоровʼя.

«Секвенування підтвердило варіант «Омікрон» XBB.1.5 ще у двох областях країни. Завдяки роботі секвенатора та команди наших фахівців вдалося опрацювати майже тисячу зразків. Загалом уже шість областей мають підтверджений варіант нового штаму: Сумська, де був перший пацієнт, Закарпатська, Тернопільська, Одеська, Черкаська та Львівська області», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової

У Центрі громадського здоровʼя нагадують, що, попри властивість штаму, «Омікрон» переноситься пацієнтами легше, проте він має здатність передаватися швидше. Аби захистити себе та своїх близьких, потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, то одягайте маску та ізолюйтесь якомога швидше. 

Нагадаємо, у січні цього року в Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен». У МОЗ зазначили, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Кракен» не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом. 

Ще станом на минулий тиждень на Львівщині зросла кількість хворих на Covid-19 на 43% в порівнянні з попереднім. Як повідомляла у коментарі Tvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко, в області циркулювали штам коронавірусу Омікрон трьох різновидів. Але той, якого найбільше бояться, – XBB.1.5, не був зареєстрований.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!