На Високий Замок у Львові хочуть прокласти канатну дорогу

9390 2
Сьогодні, 19-го грудня, у конференц-залі Центру міської історії Центрально-Східної Європи обговорили доцільність та можливість появи у Львові канатної дороги.
фото ілюстративне: www.budgettravel.com

фото ілюстративне: www.budgettravel.com

За словами головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, у Львові поки що немає конкретних проектів щодо створення канатної дороги: є лише ініціативи та гіпотези. Наприклад, ініціатива щодо облаштування канатної дороги до Високого Замку була від мешканців Підзамче.

Він пояснив під час зустрічі, що поки важливо ознайомитися з думкою експертів: чи це реально, чи ні. Лише потім відбуватиметься пошук інвесторів. Є доручення від міського голови щодо створення робочої групи, яка досліджувала б це питання. «За роки незалежності жодне місто в Україні не втілило такий проект. Я би був дуже втішений, якби Львову це вдалося», – додав головний архітектор міста.

Читайте також: Lem Station. У Львові створюють соціальний хаб для комунікації бізнесу. Візуалізація 

Міхель Допельмаєр, власник компанії «Doppelmayr», один зі світових експертів у розвитку мобільності у містах, що входять в спадщину ЮНЕСКО, озвучив думку, що у Львові втілити такий проект можливо.

«В Україні немає канатних доріг. Львів стане «туристичною Меккою», якщо зробить це. Це приємний і простий спосіб дістатися з однієї точки в іншу. Проте це водночас і зовсім новий вид транспорту, який ще не всі розуміють», – зазначає  Міхель Допельмаєр.

За його словами, для обслуговування витягу на Високий Замок необхідно буде до 10-ти кабінок та 10-15 осіб, які б обслуговували канатну дорогу.  «Це набагато дешевше, аніж обслуговування трамвайної колії, – каже він. – Однак, треба зацікавити не лише туристів, а й львів’ян: щоб вони купували абонементи».

На запитання, скільки для Львова вартуватиме будівництво канатної дороги на Високий Замок, представники компанії чіткої відповіді не дали. За словами Валерія Яшина, менеджера з продажів компанії, у різних країнах вартість створення канатної дороги буде різнитися. «Однак стандарти однакові, – додав він. – Ми використовуємо два термінали. Усе залежить від того, наскільки  вони далеко один від одного. На ціну також впливатиме інфраструктура навколо, дизайн кабінок, їх кількість, протяжність лінії».

Читайте також: У Львові пропонують створити Урядовий квартал та винести його за межі центру

Канатна дорога чи фунікулер: трохи передісторії

Нагадаємо, у 2010-му році міський голова Львова Андрій Садовий, після завершення реконструкції оглядового майданчика Високого Замку оголосив, що було б добре в парку також запустити фунікулер. Це, зокрема, дозволило б збільшити кількість туристів, які відвідують гору.

«Давно побутує думка щодо можливості зробити фунікулер на «Високий Замок». Такі фунікулери є в багатьох європейських столицях. І так, як пан Підлісецький свого часу реалізував свій проект «Чудо-поїзда» та «Чудо-автобуса», так можна зробити чудо-фунікулер на Високий Замок.  Я переконаний, що в наступних два-три роки таку ідею потрібно пропрацювати. Коли туристичний трафік до Львова збільшується, цей проект буде бізнесовий», – сказав мер Львова.

Як пізніше повідомили Tvoemisto.tv у прес-службі Львівської міськради, ідея фунікулера була тільки озвучена мером. Насправді нею ніхто не займався. Тож жодної документації чи проекту візуалізації немає.

Це підтвердив у коментарі Tvoemisto.tv й народний депутат України, ініціатор створення туристичної компанії «Чудо-Тур» Лев Підлісецький. За його словами, ідея дійсно була лише озвученою. А саме будівництво фунікулера є економічно невигідним. Зокрема, за його словами, фунікулер жодним чином не буде привабливим для туриста й не полегшуватиме підйом людям з фізичними вадами.

«Фунікулер не буде оглядовим транспортом, адже при підйомі на Високий Замок з його вікна нічого не буде видно. Якби фунікулер таки прокладали, то він би курсував тільки до місця, де є руїни старого замку, а розпочинав свою поїздку зі сторони, де зараз є львівське телебачення. Подолати цю відстань люди зможуть за 5-10 хвилин й без транспорту», – пояснив він і запропонував іншу ідею: «Було б цікаво прокласти оглядову канатну дорогу, яка простягалася б над цілим містом, починаючи з Цитаделі й завершуючи Високим Замком. Це було б туристично привабливо».

Детальніше читайте тут: Фунікулер чи канатна дорога. Як підкорити Високий Замок у Львові?

Підготували Юлія Сабадишина, Оксана Щобак


Читайте також:
5 Грудня, 2017 12:43
Львів Шкоди Львову від того не буде, а туристам - розвага.
3 Грудня, 2017 15:33
Орест Коли планують відкриття?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!