Незрячу самку зубра підгодовують та готують документи для переїзду

2706 1
Тварину готове забрати до себе господарство «Білаки», але для цього треба дозвіл Міністерства екології.

Вже декілька днів неподалік сіл Сидинівка та Смільне у Бродівському районі на Львівщині люди спостерігають самку зубра з ознаками порушення зору. Для її порятунку сконцентрували зусилля усі природоохоронні структури області, які вже визначили господарство, готове взяти її на утримання. Тепер же чекають відповідний дозвіл від Міністерства екології та визначають спосіб перевезення тварини. Про це Tvoemisto.tv повідомили в обласній Держекоінспекції.

Читайте також: У «Сколівських Бескидах» народились двоє зубренят. Фото

«На нараді у департаменті екології вирішили вжити всіх заходів, щоби вона була у безпеці. Організуємо підгодівлю і будемо вирішувати питання, щоби якнайшвидше перемістити її у вольєр, де вона може безпечно доживати віку. Ми розуміємо, що вона не може залишатися у лісі, бо не виживе там. У неї серйозна вада зору – ще вдень вона трохи бачить, а з настанням сутінків не бачить нічого і просто ходить по колу», – розповідають екологи.

Попередньо її погодились взяти до себе господарство «Білаки», де вже є декілька тварин й вони мають відповідний вольєр. Господарі готові надати транспорт для перевезення, взяти її до себе, підгодовувати й утримувати.

«Щодо термінів її порятунку, то про це важко казати. Але, як мені відомо, попередньо домовились із Міністерством екології про те, що вони нададуть дозвіл на переміщення тварини, а усі необхідні документи будуть виготовляти потім», – повідомили у Держекоінспекції.

А поки готуються документи, фахівці розробляють технологію її перевезення. Йдеться про те, щоби або заманити тварину у живу пастку, або приспати за допомогою транквілізаторів.

«Але тут ми маємо іншу проблему – в області немає засобів для дистанційного знерухомлення тварин. Тобто немає спеціальної рушниці для того, щоби вистрілити шприцом. Але постараємось знайти потрібну зброю в сусідніх областях. Зараз ми обмежені часом поки не зазеленіє ліс, адже тоді її буде значно важче виявити», – розповів фахівець-еколог.

Читайте також: Прогулятися Підгорецьким замком можна онлайн

Поки що зубриху підгодовують, завдяки чому вона і надалі перебуває недалеко від місця, де її й побачили. Але і тут є небезпека, бо дорослі самці зубри можуть прийти і з’їсти весь корм. Загалом на цій території є ще 79 особин зубрів: основне стадо з 64 особин, а решта– самостійні дорослі самці.

Нагадаємо, 7 лютого самка зубра зайшла в межі сіл Сидинівка та Смільне Бродівського району, де її виявили люди. Нею заопікувались фахівці Держекоінспекції та лісництва. Вони ж і виявили у тварини проблеми з зором та вирішили підшукати їй господарство з великим вольєром.


 
 

 

Богдан Білан


Читайте також:
28 Лютого, 2020 08:40
йой БОже!Як все складно! Рушниці не має, і треба дозвіл Міністерства, і безконечне вирішення, --що робити? як перевезти, як нагодувати, хто це буде робити, і проводити наради, і треба поставити охорону біля корита з кормом, і закупити корм, і розгорнути польову кухню, і відганяти здорових зубрів, і виписати кредит в банку, і проконсультуватись в ОБСЄ, і дати запит в посольство США, і поїхати у відрядження в Африку, і перейняти досвід, і закінчити п"ятирічні
курси, і зробити проект відведення і змінити цільове призначення земельної ділянки, і прорубати просіку в лісі, і зробити перепис місцевого населення, і привезти людей на екскурсію до зубрихи, ввести додаткову електричку, зробити селфі ітд ітп. То пи-з-дець!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!