На правах реклами

Як можуть перебудувати віллу на Сахарова. Шість варіантів реконструкції будинку

10282 11
Всі учасники воркшопу пропонують зберегти основний фасад будинку, натомість прибудову зробити фоновою.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові презентували результати воркшопу, під час якого напрацьовували концепції реконструкції вілли на вулиці Сахарова, 52. Воркшоп організували спільно управління архітектури та урбаністики ЛМР, Спілка архітекторів Львівщини та забудовник.

Читайте також: Петиція про будівництво офісного центру на Сахарова зібрала необхідні голоси

У серпні виконком міської ради Львова дозволив забудовнику ТзОВ «Інсула інвест» знести будинок, натомість збудувати тут офіси. Це збурило львів’ян, тож у середовищі архітекторів та проектантів стартували воркшопи. Під  час воркшопу напрацювали шість проектів.

Архітектор Андрій Лесюк презентував проект реконструкції будинку, за яким він пропонує зберегти нинішню будівлю, натомість навколо неї збудувати офіси у вигляді рамкового обрамлення.

«Ми пропонуємо повернути її до стану, в якому вона була до перебудови, та зробити нове будівництво на ділянці, не примикаючи до неї. Основним акцентом стане вілла, а будівля навколо неї – фоновою», – сказав під час презентації Андрій Лесюк.

Архітектор компанії А7 Architects Андрій Резніков Пропонує залишити основний фасад будівлі як акцент. Питання додаткової площі вирішили завдяки ще одній будівлі позаду вілли Терлецького. Навколо також збережуть більшу частину озеленення.

«Цей будинок є однією з перших споруд, яку ми зустрічаємо на в’їзді до центру Львова, тому зберігаємо основний фасад і будуємо фонову споруду», – каже він.

«Значення для будівлі мають лише фасади, тож ми їх зберігаємо та добудовуєо фонофу споруду», – кажуть студенти-архітектори під керівництвом Юрія Джигіля.

Споруда матиме чотири поверхи, один із яких – напів підземний. На перехресті Сахарова – Горбачовського пропонують облаштувати кільце. Архітектор подає на вибір кілька варіантів прибудови.

«Ділянка, на якій стоїть будинок, є складною через перепад висоти та транспортну розв’язку. Тому ми пропонуємо зберегти вежу і фасад зі сторони вулиці Сахарова, а все решта – знести», – зазначили у команді Сергія Іванова-Костецького.

Всередині забудови розмістили громадський простір, а паркінг розділили на підземний та наземний поверхи – на 21 та 11 машин відповідно.

«Для добудови обрали ті матеріали, які вигідно зіграють на контрасті з будівлею. Також ми пропонуємо відновити покриття даху, фасад з вежею зробити в одному кольорі, а фонову будівлю – в іншому», – каже студентка-архітекторка Соломія Ганець.

Всередині будівлі пропонують залишити колони та перекриття, аби вберегти віллу від руйнування. Ввійти у будинок можна буде і зі сторони Горбачевського, і зі сторони Сахарова.

Архітектор Михайло Кузьмич також пропонує зберегти нижній фасад будівлі, зокрема повністю зі сторони вулиці Сахарова та частково – з Горбачевського. Натомість добудувати склянний корпус із можливістю входу з обох вулиць, із терасами та підземним паркінгом.

Візуалізації надали організатори воркшопу


Читайте також:
18 Жовтня, 2019 21:00
L. @ТвоєМісто,
я L., а не I. Дійсно, ви не раз згадували цю віллу і освітлювали навіть скандали, пов'язані із нею, хоч і у нейтральному ключі. Приблизно так само робили і Садовий з Чаплінським на слуханнях, де Садовий прекрасно сидів на обидвох стільцях: і забудовник хороший, і мешканці хороші. Можливо, як би я мав власний медіа-ресурс, я би взагалі заборонив проплачені публікації такого штибу, особливо зважаючи на рівень резонансу таких подій у місті, коли важелів впливу у мешканців не так вже й багато, будь-який спротив містян подається забудовниками у тому ж Facebook лише у негативному світлі, а самому забудовнику, зважаючи на виключну прибутковість справи, абсолютно все-одно шо і де будувати як і виконкому ЛМР, який просто роздає дозволи на будівництва та реконструкції направо і наліво, повністю злетівши з котушок за останні років зоп'ять. Тому на вашому місці я би навіть повідомляти про рекламну складову таких публікацій просто не став би: їх й так прекрасно видно неозброєним оком.
18 Жовтня, 2019 16:15
Твоє місто Шановний користувачу І.
Ми неодноразово писали нерекламні матеріали про цю віллу і про забудовників, пов’язаних із не зовсім законними будівництвами. На жаль наш сайт у коментарях не підкріплює активні посилання. Але введіть у пошуку за назвою забудовника.
Ця публікація - реклама, про що ми чесно повідомляємо над заголовком і у дописі на фейсбуку. Якщо маєте пропозиції покращення нашої роботи - пишіть на пошту або на фейсбук-сторінку.
Дякуємо за зворотній зв’язок.
16 Жовтня, 2019 01:02
R.P. Художнікі, мля, художнікі
Дерева вирубати, дві перевантажені вулиці додатковим рухом ще довантажити, кільце (а нафіга там кільце?!) зліпити, рух транспорту на час будівництва паралізувати, з Медиком (так виглядає) свій комплекс об'єднати.
Взагалі від берега відірвались??
16 Жовтня, 2019 00:33
L. @Andy, додому в село їдь і там будуй "шось нормальне".
15 Жовтня, 2019 23:50
Andy А краще б знесли і щоб нормальне побудували.
15 Жовтня, 2019 23:48
Andy Останній варіант норм, решта ужас!
15 Жовтня, 2019 11:49
антипасажир @пасажир, перший варіант буде гарно дивитись і для забудовника він цікавий, без бздурів (типу останнього варіанту).
15 Жовтня, 2019 09:55
L. Jібанутим нема спокою. За шмат гнилої ковбаси колись (і не лише колись) можна було і рідну маму продати. Шо вже казати про якийсь там чужий Львів, правда, львівці?
* Нагадаю, рішення про знесення будинку було прийнято у липні, а не у серпні, як це пише тут у дописі. Ше раз, допис на "ТМ" від 1-ого серпня, пост-фактум після погодження щурами з виконкому і ЛМР на чолі із Сонцесяйним рагулем: [***]://tvoemisto.tv/news/petytsiya_pro_budivnytstvo_ofisnogo_tsentru_na_saharova_nabrala_neobhidni_golosy_102065.html .
* Нагадаю, шо у цьому дописі я вже згадував про імена підписантів, які так чи інакше афільовані із забудовником, а отже і відстоюють його зацікавлення у цій справі.
* Нагадаю, шо автором петиції про знесення був "доїжджєючій" юрист Жбадинський родом хоч і не з забитого села, але із Городка, який апелював до депресивності (!!) будівлі і району, у той час як особи, пов'язані із забудовником, називали будь-які спроби відстоювати віллу Терлецького "ретроградним мисленням". Бажаю бачити "недепресивний" Городок. Запроси в гості, Жбадинський. Поговоримо про лобіювання інтересів забудовника. І ше би хотілось поговорити ти представником "ай-ті", який на слуханнях казав, шо ніколи би не хотів працювати в старому офісі. Першим питанням (і, можливо, єдиними) до нього в мене би просто було: звідки ви, шановний?
* Припускаю, шо авторами цих т.з. проектів є такі ж доїжджєючі, яких не цікавить відновлення своїх рідних міст (чи місць? хто там звідки приповз), але вони із радістю, будучи "до грошей", пропонуватимуть засрати Львів всіляким, на їхню думку, звісно.
* Майже певен, шо це стосується і 90% самих підписантів.
* Нагадаю, шо сам грубий Чаплінський брехав (можливо, і не свідомо, але це не робить йому честі) про добудову у вигляді башти, а від-так вона "не має автентичності".
* Нагадаю, шо Сонцесяйний рагуль на "слуханнях" грав роль біблійного Соломона, і як істинний львівець не пристав на доводи збереження історії міста. Але і "обличчя не втратив": ні за, ні проти. Ну, молодець, Андрійку. Гарно! А, ну та, як тут вже казали: садок відстояли, а отже і "не такий вже й поганий цей бургомістр".
Відjібіться від міста і повертайтеся у свої села. Дякую.
========
До редакції "Твого міста":
У пов'язаному дописі, я бачу, ви мене питали "І, як нам із вами зв’язатися?" Відповім тут: ніяк. Про шо мені з вами говорити? У вашому вельми популярному виданні я жодного разу так і не побачив навіть поверхневого аналізу (і тим паче -- осуду) діям виконкому та ЛМР. Втім, тут рясніють рекламні пости від забудовників. Я розумію, шо ви є новинний сайт, але й ви є одним із основних рупорів чи не всіх новин про те, як паскудять Львів і як це на думку виконкому, ЛМР, забудовників та "інвесторів" є прекрасно. Тоді чого ваші автори у спільноти, які явно не налаштовані лояльно до таких "інноваторів", вносять дописи стосовно реконструкцій і питаються "як вам?"? М'яка пропаганда, прощупування і деморалізація настроїв проти?
"Воркшоп"... До вашої уваги: [***]s://slovotvir.org.ua/words/vorkshop . Не дякуйте.
Шануйте своє місто і свою мову.
15 Жовтня, 2019 08:54
Спостерігач Д.па "Медіку", д.па трафіку Сахарова-Ольги-Горбачевського, д.па всьому м-р/району (садок відстояли? Тримайте привіт з іншого боку..)
15 Жовтня, 2019 08:54
пасажир перший варіант то взагалі дич якась , як таке перекриття зробити ? і головне навіщо? якщо його зробити то воно точно не буде дешевим і яка ціль буде досягнута ? там будуть страшні перевитрати а пллюсів не бачу, тай вигляд - так собі.
15 Жовтня, 2019 08:50
пасажир з тих що представили ( попередньо був інший варіант) самий гармонічний це останній .
якщо його виберуть буде гарно дивитись і для забудовника він цікавий , без бздурів ,типу першого варіанту .
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!