Скульптура скорботного Христа у Львові потребує термінової реставрації

2720 0
Її планують реставрувати, втім поки що не відомо коли і за які кошти.
Фото:zbruc.eu

Фото:zbruc.eu

У Львові осипається скульптура скорботного Христа, що на куполі каплиці Боїмів. Фахівці оглянули її із вишки і демонтували частини, які могли обвалитись. Про це Тvoemisto.tv повідомила очільниця управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко.

Читайте також: З неї сипеться каміння і прогнив дах. У Львові руйнується символ міста вежа Корнякта

«Дослідили – стан не найкращий. Є проблеми з каменем, його треба укріплювати обов’язково. Поржавів німб, у деяких місцях довелося його зняти, бо була загроза, що опаде. Скоріше за все, отримаємо звіт і будемо пробувати реставрувати скульптуру окремо від каплиці. Ми планували грандіозний проєкт реставрації каплиці і скульптури, але каплиця ще може почекати, а скульптура уже ні», – каже Лілія Онищенко.

Вона додає, що скульптуру доведеться реставрувати на місці, не демонтовуючи. Це дещо ускладнює справу і збільшує вартість робіт, бо довкола каплиці доведеться облаштовувати риштування.

«Дослідженнями займаються львівські фахівці разом з польськими. Хто робитиме реставрацію ще не знаємо, скільки потрібно грошей також не відомо. У Львові ще не прийняли бюджет розвитку, зрештою реставрації скульптури немає у проєкті, тому будемо залучати кошти, які зібрали на благодійному аукціоні з інститутом банківської справи і кошти від спонсорів», – додала вона.

Читайте також: Як виглядають оновлені скульптури XVII ст на фасаді Домініканського собору

Нагадаємо, у Львові готуються до реставрації однієї із найвизначніших, найзагадковіших пам’яток XVIІ – каплиці Боїмів. Цього року планують виготовити проєктно-кошторисну документацію. Каплицю збудували у 1611 році на території тоді ще міського цвинтаря, поруч із латинської катедрою. Зводили її як родинну усипальницю на замовлення львівського купця Георгія Боїма. За ці чотири сотні років каплиця збереглась доволі добре. Цього року її детально досліджують, аби нарешті відреставрувати. Торік зробили 3D-моделінг – це детальна модель каплиці зовні і всередині. Завдяки 3D-скануванню видно такі деталі, які не можна було побачити просто так.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!