ПЦУ у травні розгляне перехід на новий календар

2309 0
Є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію.
Фото:obozrevatel.com

Фото:obozrevatel.com

Синод ПЦУ збереться в травні та винесе на розгляд загальну календарну реформу. Йдеться про перехід Православної церкви України на новий стиль, так як про це сьогодні заявили в УГКЦ. Про це повідомив заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря.

«Через рішення УГКЦ щодо календаря мав би нагадати, що Синод ПЦУ вже ухвалив рішення, що громади, які бажають перейти на новий стиль – можуть це зробити за відповідною процедурою. Також питання про загальну календарну реформу винесене на розгляд Архієрейського Собору, який збереться в травні», – каже він.

Читайте також: «Треба змінювати стиль календаря, а не дату Різдва». Інтерв'ю з Богословом

На думку Євстратія Зорі, як одного з членів Архієрейського Собору, є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію.

«До 1 вересня, коли починається новий церковний рік, час ще є… А досвід реформ в минулому свідчить: проблеми виникають там, де реформа впроваджується «в одну мить», без підготовки, «згори» та без можливості альтернативи для тих, хто не готовий до її сприйняття. Дотепер наша Церква діяла в дусі протилежному: поступовість, обмірковування всіх аргументів, надання альтернативи. Впевнений, що саме такий шлях – найкращий», – додав він.

Нагадаємо, що минулого року Православна церква України дозволила проводити Різдвяне богослужіння за Новоюліанським календарем – 25 грудняз. Із 1 вересня 2023 року УГКЦ перейде на новий календар. Tvoemisto.tv підготувало список, як зміняться всі дати свят, якщо надалі церква перейде на григоріанський календар, його можна переглянути тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!