Дерева біля Палацу спорту у Львові. Чи відновить забудовник зелені насадження

2168 0
На ділянці видалили близько 300 дерев та кущів різного типу.
Фото: Гаряча лінія Львова

Фото: Гаряча лінія Львова

Реконструкцію колишнього Палацу спорту «Україна» на вул. Мельника, 18 розпочали ще у 2018 році. З того часу під час будівництва забудовники зрізали близько 300 дерев. Дозвіл на це надали в управлінні екології ЛМР, аргументуючи це рішенням ДАБК у Львові на забудову земельної ділянки. Натомість забудовник запланував висадити на території понад 2 тисячі зелених насаджень. Про це в коментарі  Tvoemisto.tv повідомив керівник Франківської районної адміністрації Ігор Савка.

«На ділянці довелося зрізати певні дерева, але ще частина йшла на пересадку. Близько 300 різних туй видалили. Загалом на ділянці висадили понад 2 тисячі зелених насаджень – кущів та дерев. Вони зараз ще маленькі, тому їх непомітно», – зазначив він.

Читайте також: Львів втратив багато дерев, які можна було вилікувати. Розмова з арбористом

Проте окрім узгодженого вирубування насаджень, забудовники без акту видалення зрізали дерево та прибрали лунку на його місці на сусідній ділянці, що на вул. Мельника,18.  Про це повідомили мешканці Львова на Гарячій лінії міста Львова.

«Лунка знаходиться на тротуарі в межах червоних ліній міста, отже це дерево було на балансі у Франківської РА і повинне мати акт видалення від управління екології», – зазначили у скарзі.

У відповідь керівниця управління екології ЛМР Олександра Сладкова підкреслила, що дозволу на зрізку дерева не було, оскільки забудовник не подавав на це запиту.

Читайте також: «На кортах»: Як пройшли слухання щодо реконструкції палацу спорту

«В управлінні екології дозволу на зрізку цього дерева ніхто не брав, ми б і не дали. Знаю що працює екоінспекція, але дерево то не поверне», – пояснила вона.

Керівник Франківської районної адміністрації Ігор Савка у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що забудовник видалив дерево, оскільки воно було розташоване на кабельній мережі, реконструкцію якої проводили.

«Ситуація була такою, що це дерево «сиділо» на кабельній мережі, реконструкцію якої проводив забудовник. Дерево було розташоване трішки вище рівня тротуару, а під кореневою системою проходили кабеля. Міняючи їх, це деревце зрізали. Власне, акту видалення не було і за це забудовник поніс штраф», – зазначив він.

Читайте також: Без дерев та з аркою. Як реконструюють Палац спорту «Україна» на Мельника. Відео з дрона

За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області, на порушника, що зрізав дерево без дозволу, оформили адмінматеріали.

«Забудовник сплатив штраф згідно чинного законодавства. Провідні структурні підрозділи наклали на нього адміністративні стягнення згідно ст.153 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Керівництво і відповідальні особи взяли на себе зобов’язання, що вони в межах цієї ділянки висадять не менше двох дерев. Це потрібно узгодити відповідно до актуального плану інженерних мереж», – додав Ігор Савка.

Зазначимо, що Tvoemisto.tv подало запит у Державну екологічну інспекцію у Львівській області щодо того, коли відновлять зелені насадження та що саме висадять.

Нагадаємо, що влітку 2018 року розпочали реконструкцію Палацу спорту «Україна» на вулиці Мельника, 18. директор ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр "Україна-Китай"», яке проводить реконструкцію, Тарас Ящишен у коментарі Tvoemisto.tv зазначав, що компанія за власні кошти пересадила 63 туї до скверу біля Військового храму стрітення Господнього на вулиці Батуринській. За це вони заплатили більше 200 тисяч гривень. Решту дерев довелось зрізати, зокрема ті, що росли на території кортів. За дерева, які не можна було пересадити, але які були здорові, компанія заплатила місту 55,7 тис. грн.

Ірина Давосир

Фото: Гаряча лінія Львова, Yura Kobernyk

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!