Хто у Львові відповідає за шкільні екскурсії для дітей. Пояснення освітян

14318 0
Страхування учнів, які їдуть на кількагодинну екскурсію, не обов’язкове.
Фото: Fora-tour

Фото: Fora-tour

Під час шкільних екскурсій на кожних 25 дітей має бути один керівник та заступник керівника. На кожні наступні 10 учасників – один додатковий заступник. Страхування учнів, які їдуть на кількагодинну екскурсію, не є обов’язковим. Про це Тvoemisto.tv розповіла начальниця управління освіти Львова Зоряна Довганик.

Читайте також: Вчителька школяра, який загинув на водоспаді, перебуває у реанімації

За її словами, керівник закладу освіти має провести інструктаж із дорослими особами, які супроводжуватимуть дітей у подорожі чи екскурсії, а ті вже безпосередньо мають проводити зустрічі із батьками та інструктаж для учасників подорожі.

Також, як пояснила Зоряна Довганик, якщо учні їдуть цілим класом, тоді є правила, яких також повинен дотримуватися керівник, щоб попередити настання будь-яких нещасних випадків. Це стосується відповідної кількості дітей, яка повинна бути у групі під час екскурсії, стан здоров’я та вік дітей, а також вік та кількість супроводжуючих осіб.

Як відомо, під час вчорашньої екскурсії на водоспад у Кам’янці кількість дітей сягала понад 40. З дітьми були 3 вчителів та 2 батьків.

Страхування учнів, які їдуть на кількагодинну екскурсію, не обов’язкове. Але якщо поїздки організовує фірма, то воно потрібне.

«Це була навчальна екскурсія. Якщо б все організовувала фірма, туди б мало вже входити страхування. Якщо діти їдуть на 24-годинну екскурсію, обов’язкового страхування не має», – додала освітянка.

Читайте також: Під час екскурсії на водоспаді загинув львівський школяр

Після трагедії, яка сталася під час шкільної екскурсії опівдні вчора, 2 червня, у результаті якої загинув 12-річний школяр, у Львові створили спеціальну розслідувальну комісію. Керівником комісії, яка розслідуватиме справу загибелі учня львівської школи №82, є начальник відділу освіти Личаківського і Сихівського районів. У комісію також входить заступник директора школи, особа, яка відповідає за охорону праці у школі, працівники органів управління і відділу освіти.

«Зараз ця комісія працює у школі. Також відомо, що справу вивчають правоохоронні органи», – каже Зоряна Довганик.

Заборонити виїзди учнів цілими класами на екскурсії та поїздки управління освіти не має права. Уся відповідальність за їх організацію лежить на керівнику навчального закладу. Зокрема, він має видати наказ та призначити відповідальних осіб.

«Керівник навчального закладу приймає рішення про проведення поїздки без погодження з органами управління освіти. Про це йдеться в інструкції щодо організації проведення екскурсій та подорожі з учнівської та студентської молоді. Водночас, керівник повинен призначити відповідальних осіб», – каже співрозмовниця.

Водночас, як пояснили у поліції Львівської області, слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею неналежного виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей, що спричинило смерть неповнолітнього.

Читайте також: Вчителька школяра, який загинув на водоспаді, перебуває у реанімації

Нагадаємо, учора, 2 червня, під час екскурсії на водоспад Кам’янка, що на Львівщині, загинув 12-річний учень 6-го класу школи №82. За даними рятувальників, випадок стався об 11:56. Як стало відомо, хлопчик надто близько підійшов до води, була швидка течія, він послизнувся і впав у воду. Службу порятунку повідомили про те, що дитина тоне. Пожежно-рятувальні відділення бензопилою розрізали дерево, за яке зачепився хлопчик. Школяра витягнули мотузками і передали медикам, але медики констатували смерть. Вчителі та батьки надавали учневі допомогу, після того як він упав, і його витягнули із води до приїзду швидкої. Через трагедію класна керівничка отримала серцевий напад, її госпіталізували у Сколівську районну лікарню, також госпіталізували до медзакладу вчителя, який рятуючи хлопчику життя, наковтався води та отримав переохолодження. Класна керівничка досі перебуває у реанімації.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!