Що може з'явитися на місці колишнього винзаводу біля Погулянки, який належить священнику

14076 0
Власники майна колишнього заводу «Укрвино» мають право на купівлю земельної ділянки.
Фото: Павло Черкашин

Фото: Павло Черкашин

11 тис. кв. м землі під майновим комплексом колишнього винзаводу «Укрвино» біля лісопарку Погулянки наразі належить місту, але нові власники будівель підприємства можуть її за бажанням викупити. Про це Tvoemisto.tv розповіла директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Читайте також: Законсервований простір. Чого бракує культурі і відпочинку у львівському парку

«Власники майна мають право на оформлення земельної ділянки для обслуговування чи реконструкції цих будівель. В Україні земля йде за майном на відміну від інших європейських країн. Коли є право власності на об’єкти нерухомого майна, то автоматично набувається право власності на земельну ділянку. Її можуть взяти в оренду або викупити», – говорить Гелена Пайонкевич.

Відповідно до містобудівної документації, земельна ділянка, на якій розташовані залишки заводу, немає кадастрового номера. Колись вона була в оренді у «Львівського виноробного заводу» та групи компаній холдингу «Галка». Потім будівлі заводу продали, а територія залишилась неоформленою.

Нині майновий комплекс колишнього заводу «Укрвино» перебуває в іпотеці – компанія «Сі Ейч Констракшн», що є його власником сьогодні, передала його в заставу під 6 млн грн позики від компанії «Санта Марія Інвест Інк». В українському реєстрі власником американської компанії «Санта Марія Інвест Інк.» зі штату Делавер зазначений 36-річний мешканець Львова Роман Яцик. Водночас він є і директором «Сі Ейч Констракшн». Про територію у лісопарку Роман Яцик говорити не хоче.

«Я не знаю, що там буде. Є багато проєктів та планів, але конкретного нічого так і не вирішили щодо цього об’єкту», – говорить новий власник будівлі колишнього заводу «Укрвино».

Додамо, що Роман Яцик є не лише підприємцем, а й священником. Він очолює релігійну громаду УГКЦ парафії зіслання Святого духа села Кротошин. Також чоловік є засновником благодійної організації «Християнський благодійний фонд Св.Миколая», а раніше був власником ПП «Степап».

Читайте також: Навколо Автовокзалу. Як врятувати від депресії новий район на околицях Львова

Територія колишнього винзаводу «Укрвино», що розташувався біля лісопарку «Погулянка», відповідно до зонінгу, належить до зони культурних, спортивних та релігійних установ. Переважними видами забудови такої території є розважальні комплекси, стадіони, концертні зали та спортивні клуби – будівництво житла тут неможливе. Проте тут допускається будівництво готелів та ресторанів, а також шкіл і садочків.

До того ж, за словами керівниці управління юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, якщо новий власник майнового комплексу викупить цю ділянку, то він має юридичне право подавати документи на зміну цільового призначення землі. Але це мають обов'язково погодити на громадських слуханнях та на сесії міської ради.

У свою чергу у львівській архієпархії УГКЦ, священнослужителем якої є новий власник винзаводу кажуть, що їм відомо про те, що Роман Яцик став власником майнового комплексу колишнього «Укрвино». Проте, наразі вони просто спостерігають за подіями. Адже втручатися вони зможуть лише у випадку, якщо отець Роман почне займатися підприємницькою діяльністю.

«Нам відомо, що Роман Яцик як громадянин України став набувачем майна. В нашій церкві партикулярне право регулює Кодекс законів Східних церков. Згідно з ним, священнослужителям забороняється займатися будь-якою підприємницькою діяльністю. Наразі ми спостерігаємо за цим процесом: чи він буде займатися підприємництвом, або може буде змінювати цільове призначення землі. У таких випадках ситуація буде розглядатися церковним трибуналом», – повідомив Tvoemisto.tv капелан міської ради та речник Львівської архієпархії УГКЦ Павло Дроздяк.

За його словами, Романа Яцика вже попередили про можливі наслідки. Тобто, якщо він буде здійснювати підприємницьку діяльність, тоді церква розгляне питання щодо заборони йому у богослужінні.

Нагадаємо, що майно збанкрутілого ДП «Львівське агроторгове підприємство» на вулиці Погулянка, 26 у Львові продали на аукціоні за 6,165 млн грн при стартовій ціні 5,98 млн грн. Торги відбулись 4 вересня у Дніпрі в 2019 році.

Зелена зона лісопарку починається неподалік від центру міста і тягнеться до вулиць Пасічної і Джорджа Вашингтона. З багатьох сторін парк оточують новобудови, а на його межі досі стоїть закинутий винзавод. Tvoemisto.tv дізналось, чи має парк межі, що буде на території «Укрвино» та чи загрожує щось одному з найбільших парків Львова.

Анна Чистякова

Фото, відео: Павло Черкашин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!