Що має побачити кожен львів'янин: храм Климентія Шептицького

5759 0
Костел заснований для чернечого ордену реформатів, що належав до одного з відгалужень ордену францисканців.
фото: Марія Стахів

фото: Марія Стахів

Храм священномученика Климентія Шептицького — пам'ятка архітектури XVII століття. Колишній костел в різний час носив різні назви: Святої Катерини, місіонерський, милосердя, Святого Казимира. Розташований у центральній частині міста на вулиці Максима Кривоноса, 1.

Костел заснований для чернечого ордену реформатів, що належав до одного з відгалужень ордену францисканців. До Львова реформати прибули з Перемишля у 1630 році за сприянням львівського старости Станіслава Мнішека і католицького архиєпископа Яна Анджея Прухніцкого.

У тому ж році почали будувати дерев’яний монастир і костел, який присвятили Свв. мученикам Роху та Себастяну. Зводили їх під Високим Замком на земельній ділянці, яку для цього виділила воєводина руська Софія Данилович. Виділена земля на стрімкому схилі гори не була цілком придатною для будівництва – майданчик потрібно було вирівнювати, на що не вистачало робочих рук. Тоді один з монахів пообіцяв місцевій молоді стільки заслуг перед Богом і громадою міста, скільки тачок землі зможе вона звезти з гори. Заохочені такою обіцянкою, до праці взялися не тільки молодші, а й старші – і площа під будову була готова.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: монастир святого Онуфрія

Костел і монастир згоріли під час штурму загонами Максима Кривоноса львівської цитаделі — Високого замку в 1648 році. Мурований храм тут побудували у 1656-1664 роках для ченців римо-католицького ордена реформатів. Кошти для будівництва надав Миколай Беґановський, якого пізніше тут поховали. У 1783 костел передала австрійські владі для організації шпиталю черницям сестрам милосердя, які мали поблизу власний костел. Сиротинець та шпиталь св. Вінцента функціонували до 1939 року. У 1950–1970-х рр. у приміщеннях сиротинця розмістили трудову колонію для неповнолітніх дівчат, а у шпиталі св. Вінцента — школу міліції.

Монастирський комплекс Милосердя впродовж його існування не раз ремонтували, добудовували та розширювали. У веденні будівельних робіт та проектуванні брали участь відомі львівські архітектори, зокрема Вінцент Равський, Альфред Каменобродський, а також будівничі Едмунд Кьолер, Каєтан Семенчак, Мартин Кривошинський.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: палац Семенських-Левицьких

Від 1980-х роках увесь комплекс Милосердя використовувався Міністерством внутрішніх справ СРСР, а згодом — тим самим міністерством України. 2007 року костел передали на греко-католицьку церкву під посвятою св. Климентія Шептицького. У корпусах монастиря реформатів і шпиталю милосердя розташований навчальний корпус Львівського державного університету внутрішніх справ.

Фото Марії Стахів 

За матеріалами Вікіпедії та photo-lviv.in.ua

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!