Святоюрський комплекс у Львові планують розширювати

2811 0
УГКЦ сподівається, що Святоюрський комплекс, збудований ще за часів Атанасія Шептицького та розвинений і оновлений за Митрополита Андрея, запрацює як сакральна перлина Львова.
Фото: Ugcc.lviv.ua

Фото: Ugcc.lviv.ua

Львівська міська рада планує викупити квартиру на площі Святого Юра, 5 для того, щоб передати її Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ. Вартість нерухомості площею 82,8 кв. м становить 3 млн 394 тис. грн. Загалом тут планують розширити та відновити Святоюрський комплекс.

Як повідомив у коментарі Тvoemisto.tv синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ, отець Юстин Бойко, від 1991 року і до сих пір Святоюрський комплекс неналежно функціонує не те, що як сакральна споруда, а й як комплекс ЮНЕСКО. Більшість його заселена мешканцями, яким українська влада в 90-х роках дала дозвіл на приватизацію тих квартир.

Читайте також: У Львові відновлять Митрополичі сади біля собору святого Юра

Про відновлення комплексу говорять майже 30 років. І зараз постало питання, щоби він хоча би набрав належного вигляду. Якщо зайти із вулиці Озаркевича, то, за словами отця, там усе захаращено.

«У 2015 році з нагоди 150-ліття Митрополита Андрея Шептицького мерія пообіцяла щороку викупляти по квартирі, щоби комплекс повноцінно зафункціонував. Це роблять для того, щоби Святоюрський комплекс, збудований ще за часів Атанасія Шептицького, розвинений за Митрополита Андрея і оновлений, запрацював як сакральна перлина Львова. Наразі ми бачимо лише Собор», – каже отець Юстин Бойко.

Митрополичі сади у другій третині 19-го століття. Зображення: photo-lviv.in.ua

Він також розповідає, що перед війною у Митрополичих палатах жив Андрей Шептицький, а в інших приміщеннях були Митрополичий архів, архів історії Унії, величезна бібліотека, де переховувалися колись діти євреїв, старші євреї. Там проживала частина священників, задіяні в пасторальну опіку Собору Св. Юра, а також персональна прислуга всіх Митрополичих палат.

Нині найімовірніше, що у квартирі, яку хоче викупити Львівська міськрада, облаштують бібліотеку або приміщення для занять молоді та дітей з інвалідністю. Загалом у будівлі є 34 квартири, і міська рада веде перемовини з мешканцями, чи погоджуються вони на обмін або ж чи підходить їм помешкання в іншому районі, розповів Тvoemisto.tv  настоятель храму Роман Кравчик.

«Будемо знати точно, коли нам цю квартиру остаточно передадуть. Там може бути бібліотека, також немає приміщення, де могли б займатися діти з інвалідністю, молодь», – пояснив настоятель.

Однак, за словами отця, процес викупу є достатньо складним, тому що в одній квартирі тут прописано по 2-3 родини.

Читайте також: На Митрополичі сади у Львові чекають великі зміни. Що буде

Восени минулого року міськрада передала Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ ділянку Митрополичих садів, яка перебувала в постійному землекористуванні Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Таким чином, Церква планує дати Митрополичим садам нове життя, облаштувати тут парк відпочинку. 

«Дякуючи Богу, нам передали ці сади. Звісно, це багато клопоту, вони є занедбані і протягом багатьох років не упорядковувалися. Зараз церква муситиме шукати спонсорів і просити допомоги у людей, щоб це все привести до пуття», – каже отець Роман Кравчик. 

На фото Святоюрський сад 1912 року 

Читайте також: Уряд планує дофінансувати проєкт музею Голодомору в Україні

Найперше завдання, за словами настоятеля храму, зробити порядок та облагородити територію Митрополичих садів. Уже далі тут планують облаштувати пам’ятний парк відпочинку.

«Звісно, ми думаємо над тим, як розвивати цю територію. Хотіли б облаштувати там пам’ятний парк відпочинку для мешканців та гостей міста. Можливо, встановимо там пам’ятні таблиці про видатних постатей і церкви, і держави. Поки що ми над цим працюємо… Наша найперша ціль – впорядкувати комплекс», – зауважив настоятель Собору Святого Юра.

Нагадаємо, що взимку цього року на Святоюрському пагорбі з'явилась можливість узяти каву з собою, а відкриття кав’ярні планували зробити навесні. Тут, до речі, діятиме літній майданчик. Купивши каву чи будь-який інший напій, можна долучитися до благодійності. У Церкві Святого Юра також почали планувати розвиток Святоюрського комплексу в туристичному плані.

Для довідки

Святоюрська гора – це великий комплекс довкола церкви Святого Юра. Самій церкві належить храм з подвір’ям, Митрополичі палати і маленька територія приватних Митрополичих садів (6 тис. кв. м), які розділяє історичний мур. Решта – занедбана комунальна ділянка, більшість площі якої належить місту. Територія, до якої входить Святоюрська гора зі садами, належить до спадщини ЮНЕСКО. Сад навколо храму створили у 1762-1771 роках.

Соломія Головіна

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!