Щороку у горах Львівщини губляться близько тридцяти людей

1005 0
Найчастіше губляться лижники-фрірайдери, які шукають спуски поза лижними трасами, лижники, які з’їхали з траси через туман, або, власне, випадкові туристи, які не готувалися до походу і думають, що це просто.
фото надав володимир яворівський

фото надав володимир яворівський

Кожного року у Львівській області організовують близько 30 робіт з пошуку заблукалих у горах туристів. Більшість пошукових-рятувальних робіт на Львівщині закінчуються у перші декілька годин і успішно: люди залишаються живі-здорові, без обморожень, однак бувають і виняткові ситуації, коли пошуки тривають добу чи більше. Про це Тvoemisto.tv розповів рятувальник пошуково-рятувальної частини загону технічної служби ГУ ДСНС у Львівській області Володимир Яворівський.

Читайте також: «Найважче повертатися без результату». Як на Львівщині шукають заблукалих у горах 

На Львівщині гірськолижні райони більш наближені до населених пунктів, тут є достатньо можливостей підійти до гір. У львівських рятувальників є спеціалізована техніка та спорядження для пересування в горах, які можуть швидко доставити до орієнтовного місця. Далі – рух по снігу за допомогою снігоступів або скітур-лиж, так значно швидше йти на пошуки, не провалюючись у сніг.

Бували випадки, як на горі Парашка у 2019 році, коли один хлопець загинув від переохолодження, інший – врятувався, однак отримав обмороження. Основною причиною рятувальники тоді назвали погану підготовку до походу. Хлопці не мали необхідного спорядження та були одягнені в звичайний зимовий одяг.

Офіційно, за документами, пошуки можуть тривати до семи днів, але їх можна продовжити за окремим наказом керівництва ДСНС, також їх можуть припинити швидше через лавинонебезпечні ситуації, коли рятувальників не можна відправляти в певну частину гори.

Так, Володимир Яворівський пригадує, як десять років тому на Закарпатті під час пошукових робіт загинув рятувальник. Тоді на Боржаві загубилися двоє сноубордистів, а рятувальників, які вийшли за ними, накрила лавина. Троє змогли вибратися, а четвертого не вдалося відкопати.

Він пояснив, що, за світовою статистикою, протягом перших 6-10 хвилин виживає 9 з 10 людей, які потрапили під лавину. Після 10 хвилин шанси різко падають, хоча є окремі випадки, коли люди виживали й після декількох днів перебування під лавиною.

Читайте також: «Мені було страшно тієї ночі». Волонтер – про те, як з колегами врятували загубленого в горах львів'янина

Нагадаємо, що львівські рятувальники на чолі з Володимиром Яворівським приєдналися до пошуку киянина на Закарпатті, якого шукають уже понад два тижні. На пошуки піднімався гвинтокрил, на схилах працювали 70 людей, це багато як для пошукових операцій, однак туриста досі не знайшли. 

Перед тим у горах у районі карпатської вершини Піп Іван Мармароський загубився турист зі Львова, що вирушив туди сам. Його понад добу шукали рятувальники ДСНС, у тому числі і румунські надзвичайники. Проте знайшли львів'янина волонтери з туристського прихистку Marmaros Rescue Hut. У лікарні йому довелося ампутувати пальці на правій нозі. 

Детальніше про те, як львівські рятувальники шукають заблукалих у горах, читайте у матеріалі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!