Сьогодні Львів повернуть у 1300 рік. Як святкуватимуть День міста

13001 0
У церемонії візьмуть участь історичні реконструктори «Ордену Паладинів» та стилізовані король і королева. Урочистості з нагоди Дня міста транслюватиме Tvoemisto.tv.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Сьогодні, 6 травня, Львів відзначає 765-ту річницю з дня заснування міста. Через карантин у місті не проводитимуть масових заходів, проте деякі події все ж відбудуться.

Зокрема, о 13.00 год. біля головного входу до міської Ратуші проведуть оновлену урочисту церемонію, організують церемоніал почесної варти. Увагу львів’ян звернуть на далекий 1300 рік і все відбудеться за зразками стилізованих історичних урочистих подій.

«Впроваджуємо нову традицію, яка свідчитиме про наші коріння державотворення. Звернемо увагу львів’ян на далекий 1300 рік, коли наша держава, Королівство Русі, була сильною, міцною, а місто Лева було столицею цієї держави. Цим церемоніалом хочемо звернути увагу львів’ян на витоки нашої державності та впровадити в нашому місті почесну варту, яка є в багатьох європейських країнах», – каже директорка департаменту розвитку Львівської міськради Наталія Бунда.

Читайте також: Як зміниться вулиця Захисників України у Львові. Фото

До концепції створення церемонії долучилися військово-історичний клуб «Орден Паладинів», що діє при громадській організації «Спілка молоді «Нове покоління», а також громадські діячі та історики.

За словами керівника військово-історичного клубу «Орден Паладинів». Віталія Федорініна, з театралізованого, стилізованого дійства урочистий церемоніал вирішили трансформувати під суттєве, конкретне та традиційне для нашого міста в ті часи. Ціль церемонії – показати Львів, як столицю давнього королівства із 700-літньою історією від середньовічної української державності.

У церемонії візьмуть участь історичні реконструктори «Ордену Паладинів» та стилізовані король і королева.

Мешканців та всіх тих, хто долучиться до урочистої церемонії, просять дотримуватись карантинних обмежень: одягати маски та зберігати дистанцію.

Урочистості з нагоди Дня міста на своїх ресурсах транслюватиме >Tvoemisto.tv.

Читайте також: Поблизу Церкви Анни у Львові планують збудувати конгрес-хол, музей і велику парковку

1300 рік – це золотий вік середньовічної держави, столицею якої на той час був Львів. Королівству Русі на той момент був 101 рік, і ще був живий король Лев Данилович, а сам Львів був столицею величезного Королівства Русі. Саме королівство, завдяки звитязі Лева та його походам, існувало в найширших кордонах, адже Лев, після смерті батька, значно розширив межі держави. Він не прийняв корони, але його син знову став королем «в повноті». Більше півстоліття існував королівський двір з його традиціями, етикетом та пафосом. Королівство Русі являло собою класичне європейське королівство.

Нагадаємо, минулого року святкування Дня Львова, який відзначають у першу неділю травня, скасували весною через карантин.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!