Суд знову розгляне справу щодо незаконної прибудови до «Віденської кав’ярні» у Львові

1804 0
У 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка згодом перетворилася на приміщення з дахом.
«Віденська кав’ярня»

«Віденська кав’ярня»

Верховний суд задовольнив скаргу Львівської міськради та знову розгляне справу про демонтаж прибудови веранди до ресторану «Віденська кав’ярня», що розташована на просп. Свободи, 12. Ще 21 травня 2021 року управління охорони історичного середовища видало припис про демонтаж склопакетів тераси. Власники оскаржили припис та виграли першу інстанцію в суді та апеляцію.

Джерело: Львів. Містобудування

«Основним аргументом у цих судових рішеннях на користь власника став той факт, що тераса за невідомих обставин стала окремим об’єктом нерухомості, отримала свій окремий техпаспорт за адресою пл. Підкови, 2 і вже начебто не належить до пам’ятки культурної спадщини, тому управління не має повноважень вимагати демонтажу», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Львові мають повернути історичний вигляд «Віденської кав’ярні»

Нагадаємо, у Львові на проспекті Свободи, 2 будинку, де розташована «Віденська кав’ярня», мають повернути історичний вигляд. За словами керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, у 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка мала відкриту терасу, а пізніше, у 2007-2008 роках, ця тераса перетворилася на приміщення з дахом. Як зазначила керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, реконструкцію будівлі проводили без дозвільних документів, проєкту на закриту терасу не було. 

За даними YouControl, бенефіціарними власниками ТОВ «Віденська кав’ярня» є кілька осіб: президент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович, президент Канадсько-української торгової палати Зенон Потічний, генконсул України у Кракові у 2015-2019 роках Олег Мандюк та киянка Оксана Шлапак. 

Раніше один із власників закладу Олег Мандюк у коментарі Tvoemisto.tv казав, що рішення виконкому – чергова маніпуляція виконкому, адже підприємство вже півроку під тиском і впливом різних структур міської ради, які приходять з перевірками.  

Для довідки

Ця кав’ярня є найстарішою в місті, а також, одною з небагатьох, яка будувалася власне, як кав’ярня. Кам’яницю збудував купець Карл Гартман на вул. Гетьманська, 14, (пр. Свободи). в 1828–29 рр.

«Віденська кав’ярня» змінювала власників, вигляд, тільки не назву. В 1880 р. відбулося чергове переобладнання кам’яниці, суттєво змінився інтер’єр. В 1902-1903 рр., на замовлення нового власника кав’ярні промисловця Кароля Чуджака художники Ю. Крупський та Ф. Зайховський декорували «Віденську» в модному на початку ХХ ст. сецесійному стилі. В 1903 р. з боку пл. св. Духа до кав’ярні прибудована залізна конструкція літнього павільйону, з роками вона перетворилася на муровану будівлю з терасою. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!