Свірзький замок нарешті відкрили для туристів. Вартість і умови екскурсій

19729 0
30 відсотків будівлі перебувають досі в аварійному стані.
Фото: Vidviday.ua

Фото: Vidviday.ua

На Львівщині уперше за багато років для туристів відкрили Свірзький замок, однак відвідувачів пускатимуть лише у безпечні зони будівлі. Про це Tvoemisto.tv повідомив керівник управління охорони об'єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик.

Читайте також: Недооцінений. Що буде з Свірзьким замком на Львівщині

«Вже є інформація про запис на відвідування замку, але поки що він буде доступний для туристів лише у вихідні і за попереднім записом»каже очільник управління охорони об'єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик.

Екскурсії замком проводять щосуботи та неділі з 10:00 до 17:00 години для груп до 20 осіб. Вартість екскурсії – 100 грн, для студентів і пенсіонерів – 50 грн. Вхід для дітей до 12 років у супроводі батьків – безкоштовний. Попередня реєстрація за телефоном +380 68 027 55 35. Членам спілки архітекторів, особам з інвалідністю, ветеранам бойових дій і АТО за пред'явлення посвідчення – вхід безкоштовний.

Свірзький замок планують повністю відремонтувати наступного року в рамках програми «Велика реставрація».

Відомо, що спершу Свірзький замок був оборонною мурованою спорудою, яку неодноразово перебудовували. Перша згадка про замок датується 1484 роком. До 1939 року у Свірзького замку часто змінювалися господарі, але з приходом радянської влади його націоналізували. Замок тривалий час пустував, а у 1978 році його передали Спілці архітекторів колишнього СРСР. Тоді замок частково реставрували, однак зараз частина будівлі все ще у аварійному стані.  

У 2018 році Свірзький замок вперше відкрили для відвідувачів, утім ненадовго. Через кілька місяців його знову закрили на замок, а опікуватися ним почало громадське об’єднання Культурний центр «Замок Свірж». На перший етап робіт навіть виділили 500 тис. грн. Детальніше про цінність замку і що з ним буде, читайте у матеріалі.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!