Трагедія в Грибовичах: двох керівників ЛКП "Збиранка" взяли під варту. Оновлено

2299 0
Сьогодні, 16 серпня, Галицький районний суд Львова визначив міру запобіжного заходу для колишнього директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля, якого підозрюють у трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі.
фото ілюстративне: mignews.com.ua

фото ілюстративне: mignews.com.ua

Сьогодні відбулося засідання Галицького районного суду Львова, де розглядалося клопотання прокуратури Львівської області про обрання запобіжних заходів двом посадовим особам керівного складу ЛКП «Збиранка», які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.236, ч.2 ст.367 КК України. Водночас, ще один підозрюваний у вказаних злочинах посадовець, стосовно якого також скеровано клопотання про взяття під варту, перебуває у лікувальному закладі. Про це йдеться на офіційному сайті Прокуратури Львівської області.

Як повідомив Zaxid.net, Галицький районний суд міста Львова постановив взяти під варту екс-заступника директора ЛКП «Збиранка» Бориса Плашенка. Йому інкримінують неналежне виконання службових обов’язків, що призвело до трагічних наслідків. Прокуратура вимагає покарати екс-заступника строком на 10 років позбавлення волі.

Наразі йому присудили 2 місяці у слідчому ізоляторі із правом внесення застави у 110 240 грн.

Адвокат підозрюваного заявив, що вони подаватимуть апеляцію на рішення суду, а також обов’язково внесуть заставу. Сам Борис Плашенко заявив, що не вважає себе винним у трагедії, яка сталася на Грибовицькому сміттєзвалищі.

 Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище. План «А» Садового

Крім того, як раніше повідомляв Zaxid.net, у службовій недбалості та порушенні правил екологічної безпеки підозрюють і екс-директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля, та начальника полігону Олександра Куприча.

Суд визнав обґрунтованими обвинувачення слідчих Нацполіції та обласної прокуратури щодо екс-директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля. Зокрема, його обвинувачують у порушенні правил екологічної безпеки під час експлуатації полігону, що призвело до загибелі людей, та службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Також, за даними прокуратури, Богдан Горбаль спричинив своїми діями фінансову шкоду у розмірі 731,757 тис. грн. Cуд постановив взяти під варту підозрюваного терміном на два місяці, з можливістю сплати застави розміром 110 тис. 240 грн, – пише IA ZIK.

Натомість колишній директор «Збиранки» та його адвокат попросили суд не застосовувати таких жорстких заходів, а обмежитися домашнім арештом. «Я весь час добросовісно співпрацюю зі слідчими, з’являюся на виклики і не збираюся десь втікати, тому вважаю такий запобіжний захід безпідставний», – пояснив підсудний. Богдану Горбалю 72 роки, в нього ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, протягом останніх п’яти років він постійно проходить амбулаторне лікування. Тому, за словами його адвоката, після взяття під варту стан його здоров’я може погіршитись, – пише Zaxid.net. У разі сплати застави підозрюваного буде звільнено з-під варти. Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційної інстанції. 

Нагадаємо, 28 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалася пожежа, яку вдалося ліквідувати через два дні. Першими на місце займання прибули «надзвичайники» – працівники ГУ ДСНС України у Львівській області. Під завалами палаючого сміття опинилися троє з них, а також, імовірно, еколог ЛКП «Збиранка», тіло якого так і не знайшли.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!