У Львові почало діяти «вікно життя». Доповнено

4655 0
У Львові запрацював пункт, де породіллі можуть анонімно залишити новонароджену дитину.
фото ілюстративне: eveningkiev.com

фото ілюстративне: eveningkiev.com

Вікно запрацювало вчора, 22-го березня, у Львівській міській дитячій клінічній лікарні, що на вулиці Орлика, 4, – інформує прес-служба Львівської міської ради.

Як наголошують в управлінні охорони здоров’я міста, створення «Вікна життя» не означає схвалення наміру матері позбутися своєї дитини у такий спосіб, адже жінка має народжувати в належних умовах і якщо на те є причина – то відмовлятись і віддавати дитину під опіку держави цивілізовано, а намагаються таким чином запобігти випадкам, коли немовлят залишають у небезпечних місцях і вони гинуть, а також допомогти жінці уникнути суспільного осуду.

Спеціальний бокс облаштували у корпусі відділення патології новонароджених і недоношених дітей, тут таких діток зможуть швидко обстежити і надати всю необхідну медичну допомогу. Для облаштування такого пункту з міського бюджету і бюджету лікарні використано 70 тис. грн.

Жінка в будь-який період часу може підійти до «Вікна життя», відкрити його і покласти туди дитину. Одразу ж під час відкриття віконечка спрацьовує звуковий  сигнал і на посту в приймальному покої, і в кімнаті охорони.

Читайте також: Львів’ян закликають обстежити легені. Оновлено

Як пояснює медсестра приймального відділення Наталія Грушак, після залишення дитини на моніторі комп’ютера медичної сестри приймального відділення з’являється зображення дитини. Медсестра повідомляє чергового реаніматолога і неонатолога, які спускаються до «Вікна життя» і проводять огляд дитини. Дитину ізолюють в бокс, оглядають на наявність різних інфекцій і, відповідно до стану, призначають обстеження та, за потреби, лікування. 

Жінка, яка приносить і залишає дитину, в поле зору відеокамер не потрапляє. Відеокамера встановлена лише всередині боксу. Анонімне залишення дитини прирівнюється до факту відмови матері від дитини у стаціонарі і не передбачає кримінальної відповідальності.

За словами головного лікаря міської дитячої клінічної лікарні Дмитра Квіта, такі бейбі-бокси практикуються у світі при багатопрофільних дитячих лікарнях. До прикладу, у Жешуві (Польща) впродовж року у таких пунктах матері залишають 2-3 діток. 

Водночас, як наголошує начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, проблема відмови від дітей набагато ширша, ніж наявність чи відсутність «Вікна життя». Влада повинна спрямувати всі зусилля на навчання жінок, аби вони приходили в пологові будинки, народжували в нормальних умовах і цивілізовано відмовлялись від дитини. Але для цього потрібно виховувати толерантне ставлення до них. «Коли перестанемо публічно засуджувати жінок, які покидають народжених дітей, тоді вони робитимуть це цивілізовано – одразу після пологів в стаціонарах відмовлятимуться від дитини. Поки існує суспільний осуд, немає толерантного ставлення до таких випадків, «Вікно життя» є необхідним», – додає він.

Читайте також: Українці зможуть самостійно обирати педіатра для дітей

Нагадаємо, раніше у Львові функціонувало два «Вікна життя»: у шпиталі ім. митрополита Андрея Шептицького на вул. Озаркевича, 4 та у Львівському перинатальному центрі, що на вул. Вашингтона, 6.  Однак наразі жодне з них не працює.

Як розповіла  Tvoemisto.tv виконувачка обов'язків керівника департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Ірина Микичак, наразі підкидання дітей не має масового характеру і відновлювати таку «послугу» у закладах області не мають наміру: «В  обласній лікарні не плануємо відновлювати «вікно життя». У перинатальному центрі – можливо після ремонту».

Опублікувала Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!