У Львові проведуть масштабну реконструкцію колишнього будинку побуту на Чорновола. Візуалізація

7170 0
Мозаїчне панно обіцяють зберегти.
Фото: Архітектурно-планувальне бюро, Ю. Столяров

Фото: Архітектурно-планувальне бюро, Ю. Столяров

Будівлю на проспекті В. Чорновола, 59 відреконструюють – добудують два поверхи, оновлять фасад. Мозаїчне панно обіцяють зберегти. Відповідні містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва на реконструкцію ПП «Вест-грант» з надбудовою офісних приміщень погодив виконавчий комітет Львова сьогодні, 2 липня.

Читайте також: На Сахарова нарешті відкрили унікальне панно, яке 10 років ховали під вагонкою

Йдеться про надбудову у колишньому будинку побуту «Ювілейний», архітектором якого є Володимир Дорошенко. Будівлю спорудили у 1980-х роках. 

Сьогодні у будівлі розташовані офіси, типографія, виробництво тканин, перукарня, аптека, ресторан, нічний клуб та майстерні.

На будівлі розміщене мозаїчне панно «Дружба українського і російського народів», що символізує спільну історію двох народів у розбудові радянської держави (автором є Євген Безніско). У вересні 2020 року у Львові запропонували демонтувати панно із символікою комуністичного та тоталітарного режимів.

Тоді заступник міського голови Львова Андрій Москаленко у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що мозаїчне панно декомунізоване і є у попередньому реєстрі історичних мозаїк міста, що підлягають збереженню. «Цю мозаїку декомунізували, з неї зняли елементи тоталітарного режиму (серп і молот – ред.). Крім того, її внесли в перелік цінних мозаїк і панно Львова», – пояснив Андрій Москаленко.

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, до існуючого адмінкорпусу планують додати офісні поверхи, оновити фасад, при цьому зберегти панно. 

Нежитлові приміщення, відповідно до плану зонування Шевченківського району, розташовані у зоні Г-2 – торгово-ділові зони та частково у зоні Р-3 (рекреаційні зони озеленених територій загального користування місцевого значення). Гранично допустима висотність будівель тут становить 33,90 метрів.

Зазначимо, що за даними аналітичної платформи Youcontrol, ПП «Вест-грант» зареєстроване 13 років тому, у 2007 році. Власником підприємства є львів'янин Ігор Голдрич.

Христина Гоголь

Візуалізація Архітектурно-планувального бюро, Ю. Столярова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!