У Львові утворюються довгі черги на ПЛР-тест. У чому причина

40608 0
Після ранішнього забору лаборанти також проводять тести на дому. Після цього мобільна бригада повинна встигнути доставити усі забори у Львівський лабораторний центр.
Фото: Yuliya Lyashchuk

Фото: Yuliya Lyashchuk

За минулу добу на Львівщині лабораторні центри провели 2 681 ПЛР-тест, з яких 884 підтвердилися. Щоб здати тест на коронавірус методом полімеразної-ланцюгової реакції, львів’янам доводиться стояти у довгих чергах.

Одну з таких черг поблизу 2-ї міської поліклініки Львова, що на вул. Симоненка, зафіксувала і показала у соцмережі Юлія Лящук. Забір проводять лише у визначені години – півтори зранку і годину по обіді.

«Півторагодинна черга на здачу ПЛР-тесту під дощем, снігом, холодним вітром. Якщо вірити статистиці, то приблизно у половини цих людей результати будуть позитивні. Безкоштовне ПЛР-тестування – це, звичайно, дуже добре, але, чому у нас всі нормальні речі не доводяться до якогось логічного завершення. Невже у період збільшення захворюваності не можна якось по іншому організувати весь цей процес, а не збирати купу хворих людей в один і той самий час рівно 2 рази на добу», – написала вона.

Як зазначила Тvoemisto.tv головна лікарка 2-ї міської поліклініки Тетяна Токарєва, учора справді було чимало бажаючих здати ПЛР-тест. Зокрема, за учорашній день тут провели 203 забори.

«Лише за кілька днів березня – з 1 до 11 березня наші працівники зробили забір на 1 095 ПЛР-тестів, хоча за увесь лютий їх було 1 045 заборів. Тих, хто робить тести, справді побільшало. І це не обовязково ковідні хворі, а з підозрами, ті, хто погано почувається, має невисоку температуру, болить горло тощо. Щоб пройти ПЛР-тест у пацієнта має бути скерування від сімейного лікаря», – пояснює Тетяна Токарєва.

Читайте також: Чи справді у львівських лікарнях хворих із Covid-19 кладуть у коридорах 

За її словами, інфекційний кабінет, де роблять забір на ПЛР тест справді працює з 8.30 до 9.00, а для того, щоб не було скупчень, зробили ще й у другу зміну – з 16.00 до 17.00 год.

«Після ранішнього забору лаборанти також ходять робити тести на дому. За день таких може бути приблизно 10. Далі бригада повинна встигнути до 12 години усі забори доставити у Львівський лабораторний центр. Наприклад, за сьогоднішню вранішню зміну зробили 94 забори», – розповіла головна лікарка 2-ї міської поліклініки.

Результати тестів, зі слів головної лікарки, приходять на наступний день, максимум на 2-3 день.

Також у поліклініці є швидкі тести. Їх роблять сімейні лікарі при підозрах. Якщо є позитивний результат, тоді скеровують на ПЛР-тест.

Читайте також: Їм потрібен кисень. Майже усі госпіталізовані в інфекційній лікарні кисневозалежні 

Нагадаємо, що у соціальних мережах поширюють та жваво обговорюють фото, як у лікарнях Львова хворих на Covid-19 уже кладуть просто в коридорах. Йшлося про Львівську клінічну лікарню швидкої допомоги, що на вул. Миколайчука. Тvoemisto.tv з'ясувало, яка ситуація склалася із хворими, детальніше читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!