У Львові відкривається ринок вуличної їжі та інкубатор для food-стартапів

12866 0
600 квадратних метрів приміщення у центрі Львова, асортимент – від устриць до домашніх пиріжків, потужний мікс ідей та їх реалізаторів. Це не ресторан чи паб, це щось більше – простір-інкубатор та трансформер. Вдень тут працюватиме справжній ринок вуличної їжі, де реалізовуватимуть свою продукцію десятки виробників, а у сутінках це місце перетвориться на клуб з розумною музикою, який працюватиме в режимі «station bar».
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Цікаво? Tvoemisto.tv відвідало Ринок зброї «Під Арсеналом» від Холдингу емоцій "!Фест" ще до офіційного відкриття, аби розповісти вам, у чому його основні родзинки.  

«Щодо історії міських ринків їжі або, як ми називаємось, – зброї, але їжа – то наша зброя... Такі ринки виникають тільки там, де є великий потік людей, які відірвані від домашньої кухні. Такий ринок не виникне в Чернігові чи у Самборі, але у Львові, Києві, Одесі або Лондоні, Парижі чи Нью-Йорку він з’являється історично. Бо це класна нагода для туристів або працівників офісів з сусідніх кварталів різноманітно і дуже демократично поїсти кожного дня. Завдяки такому ринку ви не зобов’язані щодня ходити до їдальні і обирати з їжі, яка приготована на потоці. Тут будуть стояти люди, які відповідають за свій продукт. В їхній їжі – більше душі», – розповідає бізнес-консультант проекту Юлія Аврора Огородник. 

На вулиці передбачено 30 торгових місць, а ще тут готуватимуть на відкритому вогні

Згідно з концепцією, приміщення площею 600 квадратних метрів вміщатиме 44 торгових місця. Також близько 30 місць буде у рові з боку вулиці Підвальної та у рові з боку площі Арсенальної. Всередині вздовж стін стоятимуть ятки з продуктами, також буде велика кухня, яка залишилась від попереднього ресторану, та пекарня.

Асортимент - від устриць до бейглів

«Ми розглядаємо всі заявки від орендарів. Звичайно, надаємо преференції місцевим рецептам, продуктам і галицькій кухні. Але, і це важливо, такий ринок не може існути тільки з локальними продуктами. Щоб не було одноманітності, має бути класний мікс», – розповідає бізнес-консультант. А, відтак, в асортименті ринку будуть різнокольорові вареники Gogol to go і вушка Ван Гога від трапезної УКУ, страви з мідій та свіжої риби від київського бренду «Черноморка», устриці від «Мушлі», що на площі Ринок, вони також планують запустити Crabs Burger, будуть і звичайні бургери, а також яворівський пиріг, свіжий хліб, органічні продукти, фалафель (невеликі котлетки з меленого турецького гороху, підсмажені на олії, – ред.), бейгли, сало в шоколаді, равлики, перепілки, борщок та бульйон, арахісове масло, марципани та шоколад, домашні пиріжки, пляцки, настоянки та пироги.

Що цікаво, всі торговці мають бути у неповторних образах – у творчості обмежень немає, як і прив’язки до жодних історичних реалій, тож вибір костюмів великий – від вікінга до супермена.

А у решті – все, як на ринку: ви купуєте і можете забрати їжу з собою або ж їсти на місці. «Але в нас немає задачі забезпечити всіх клієнтів посадочними місцями, як в ресторані. Звісно, будуть столи і лавки, будуть стійки, буде багато урн, весь час прибиратимуть. Але основний принцип – це принцип ринку: продавці зранку привезли свіжий товар або хтось готує на місці завдяки своєму обладнанню. Це все віддається вам в одноразовій упаковці або посуді в залежності від того, чи збираєтесь ви їсти на місці, чи забиратимете їжу додому чи в офіс», – розповідає Юлія Аврора Огородник і додає: «Ми хотіли б, щоб це був справжній ринок: з  кантором, де туристи зможуть обміняти гроші, з точильником ножів, а також щоб там був справжній пан, який чистить мешти. Можливо, щось ми не встигнемо зробити до відкриття, але, як і на кожному ринку, воно все приросте з часом».

Працюватиме ринок 6 днів на тиждень. У вівторок та середу з 9:00 до 19:00, а всі інші дні – з 9:00 до 18:00. В понеділок буде вихідний, присвячений санітарній обробці, а також зборам Ради Ринку – місцевій самоврядній організації, куди входитимуть всі орендарі.

Це пов’язано з тим, що після закінчення роботи ринку приміщення повністю переформатовується під нічний клуб, який працюватиме з 21:00 до 4 ранку. Однак це не буде традиційний клуб, радше «бар з розумною музикою» – такий собі сучасний європейський формат з коктейлями, настоянками, класною атмосферою та арт-простором.

«Концепція незвична, бо це не клуб і не постійно діючий заклад. Це – трансформер. Ця штука працюватиме з четверга по неділю в режимі бар-станція, а технічне обладнання буде достатнім для того, щоб робити ще 1-2 більш масштабні концерти на місяць. Це буде заклад, де комфортно почуватиметься людина у 20, 40 і 50 років», – розповідає бренд-консультант проекту, ді-джей та ведучий радіо «Аристократи» Влад Фісун.

Монтується обладнання для клубу

Щодо того, що вкладається у поняття «розумна музика», – Влад пояснює: це та музика, яка допомагає інтелігентній людині добре почуватись: «Є люди у яких є певний культурний досвід, який стосується як музики, так і всього іншого. Це якась у доброму сенсі слова «вкусовщина», яку ми й маємо адаптувати. Це музика від 50-х років і до сьогодення. У нас немає жорсткої прив’язаності до певного стилю, але є моменти, які просто не можуть бути використані у цьому закладі, бо вони є маргінальними – наприклад, російська попса, grindcore, trap».

Концепція закладу пов’язана з потенційною аудиторією. Це, звісно, львів’яни, а також  інтелігентні туристи, які, на думку консультантів, у Львові, фактично, позбавлені нічних розваг: «Нічний ринок Львова не дуже розрахований на туриста. Наш заклад – для більш інтелігентної частини туристів, які приїжджають з Європи, ходять на екскурсії, відвідують музеї. Цей заклад повинен бути вписаний в історичну концепцію сьогоднішнього туристичного Львова. Якщо тобі цікаво відвідати якесь місце з історичним бекграундом, то тобі цікаво буде і тут. Це – сучасна бар-культура, яка буде втілена в цих стінах, котрі пережили сторіччя», – розповідає Влад Фісун.

Що ж стосується загальної ідеї, то це компіляція двох основних можливостей. Це – шанс для рестораторів, які мають певні концепції, перевірити їх на живій аудиторії, не витрачаючи при цьому шалені гроші. А також – це можливість для ентузіастів, які хочуть перевірити свої сили на ресторанному ринку Львова, випробувати свої ідеї, а потім йти і відкривати свій заклад.

Читайте також: Ресторанні прем’єри Львова: пиво на експорт та вулична їжа

«З економічної точки зору відкрити заклад дуже дорого. Уявіть, ви знаходите приміщення в центрі міста, наприклад, 56 квадратів за ціною приблизно 50 доларів за метр, берете їх в оренду на кілька років, реєструєте підприємство, проходите всі круги пекла з пожежниками, СЕС, податковою, реєструєтесь у всіх інстанціях, купуєте меблі на кухню та в зал, робите ремонт, наймаєте кухарів, офіціантів, бухгалтерів, робите ліцензії – відкриваєте двері, а до вас ніхто не приходить! І що ви з цим зробите? ­– запитує Юлія Аврора. – Навіть якщо ви закриєтесь через місяць, це колосальні втрати! А у нас ви, наприклад, відкриваєтесь на місяць, платите 333 гривні в день і за вас вже вирішено всі питання з пожежниками, СЕС, податковою, теплом, світлом, прибиранням, охороною, а крім того вам ще й привели потік туристів. Ви стали зі своїм пирогом чи бургерами і вже за тиждень ви знатимете – що класно з вашим продуктом, а що – ні. Крім того, ви одразу face to face зустрічаєтесь зі своїм клієнтом і все бачите. І от за місяць чи два, дізнавшись абсолютно все, ви шукаєте приміщення і відкриваєте свій заклад!».

Автор Христина Нога


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!