У Львові законсервують фундаменти костелу, які знайшли під час реконструкції Кульбаби

1902 0
На площі пропонують облаштувати громадський простір з фонтаном, але не рекомендують відновлювати «Світезянку» чи «Кульбабу».
фото: Wikipedia

фото: Wikipedia

У Львові законсервують фундаменти костелу, які знайшли під час реконструкції фонтану «Кульбаба», що на пл. Галицькій. Відповідне рішення запропонувала Консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища ЛМР. Про це повідомляє пресслужба міста.

На площі пропонують облаштувати громадський простір з фонтаном, але не рекомендують відновлення «Світезянки» чи «Кульбаби».

Читайте також: Проект реконструкції фонтану Кульбаба у Львові повністю змінять

Серед інших прийнятих рішень, про які на своїй сторінці у Фейсбуку повідомила керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, - ознакування стін храму візуально в мощенні, облаштування мініатюрного макету костелу з інформацією про храм і оточення. Також пропонують забрати кіоски, що розташовані на площі.

Раніше в інтерв'ю Tvoemisto.tv директор НДЦ «Рятувально-археологічна служба» Олег Осаульчук розповідав про те, що  в Європі вже відходять від експонування просто неба чи під склом, бо це малоінформативно і малопродуктивно, а в утриманні — дорого. Натомість там намагаються показувати супровідний матеріал: наприклад, 3D-реконструкції, як виглядали у давнину рів чи стіна, демонструють зразки. Лілія Онищенко ж зауважує, що добре було б зробити приблизний макет храму Воздвиження Чесного Хреста, який був колись, щоби люди приходили й дивилися.

Додамо, що під час реконструкції фонтану «Кульбаба» знайшли фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Його розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями. Також днями тут також знайшли останки десятьох людей.

Археологи мали працювати на площі до середини липня, після чого передати свої висновки Галицькій районній адміністрації, після чого мають удосконалити проект реконструкції площі.

Читайте також: Як змінилися фонтани Львова упродовж ста років. Фото до і після

Нагадаємо, що на місці «Кульбаби» планували облаштувати сухий фонтан. Роботи повинні були закінчити за 5 місяців. Втім після демонтажу металевої скульптури підрядники натрапили на археологічні знахідки. А також група львівських активістів, яка займається дослідженням радянської та монументальної спадщини Львова, звернулась до заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, аби фонтан зберегли.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!