У Львові змінилися правила в’їзду в центральну частину міста. Перелік нововведень

10804 0
Tvoemisto.tv пояснює, де тепер зробити перепустку, скільки вона діятиме та як її відновити.
фото: 1256.lviv.ua

фото: 1256.lviv.ua

У Львові змінили правила в’їзду в центральну частина міста. Перелік нових правил сьогодні, 3 грудня, затвердив виконавчий комітет львівської міської ради. Ці правила поширюються на всі транспортні засоби, які перетинають межі пішохідної зони, окрім велосипедів.

В’їзд у пішохідну зону здійснюється через вул. Руську (зі сторони вул. Підвальної), вул. Памви Беринди (зі сторони просп. Свободи), вул. Братів Рогатинців (зі сторони пл. А. Міцкевича). Виїзд – через вул. Руську (у напрямку вул. Підвальної), вул. Памви Беринди (у напрямку просп. Свободи), вул. Братів Рогатинців (у напрямку пл. А. Міцкевича).

Категорії транспортних засобів

Категорія «А»:

  • трамваї;
  • спецтранспорт швидкої допомоги, поліції та рятувальників;
  • спецтранспорт «Львівгазу», «Львівобленерго», «Львівсвітла», «Львівтеплоенерго», «Львівводоканалу», «Львівелектротрансу»;
  • сміттєвози;
  • інкасаторські автомобілі;
  • атракційно-туристичні транспортні засоби («Чудо-поїзд», кінні карети тощо).


Транспортні засоби цієї категорії мають право в’їзду у пішохідну зону, а також право зупинки/стоянки.

Читайте також: У Львові знову змінили вартість абонементів на паркування. Деталі

Категорія «Б»:

  • автомобілі, якими керують особи з ураженнями опорно-рухового апарату (що засвідчується відповідним посвідченням);
  • спеціалізований транспорт «Львівавтодор», ЛКП «Лев», Львіського міського комунального підприємства з обслуговування та ремонту житла «Айсберг», ЛКП «Шляхово-ремонтне підприємство Галицького району».


Транспорт категорії «Б» має право в’їзду і перебування у відведених для цього місцях.

Категорія «В»:

  • транспортні засоби мешканців, які проживають та зареєстровані на території пішохідної зони;
  • транспорт власників житлових приміщень на території пішохідної зони, членів їхніх сімей, які мають власний автомобіль (при наявності свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на цей автомобіль та посвідчення водія);
  • особи, які тимчасово проживають у готелях, розташованих у пішохідній зоні;
  • священики храмів, розташованих у пішохідній зоні.


У транспортних засобів цієї категорії є право в’їзду без права стоянки та паркування, окрім спеціально відведених місць. В’їзд і виїзд з пішохідної зони повинен здійснюватися через найближчі до помешкання власника і користувача боларди.

Категорія «Г»:

  • транспорт, який обслуговує мешканців пішохідної зони;
  • транспорт підприємств та закладів, які працюють на території пішохідної зони.


Право в’їзду обмежене в часі – з 6:00 до 11:00. З 6:00 до 8:00 в'їзд безкоштовний, а  з 8:00 до 11:00 водій має сплатити плату на рахунок «Муніципальної варти Львова».

Категорія «Д»:

  • транспорт, що обслуговує офіційні делегації, тимчасові події і заходи;
  • транспорт, потрібний мешканцям, підприємствам, закладам у разі виняткових потреб.  


Власникам таких авто для в'їзду в пішохідну зону необхідно отримати перепустки в ЛКП «Ратуша-сервіс». У них вказується кількість разів в’їзду в пішохідну зону, днів і годин, місця в’їзду.

Перепустка на право в’їзду

Перепустки на право в’їзду в пішохідну зону надає ЛКП «Ратуша-сервіс» протягом 10 робочих днів після подачі документів. Перепустки, видані ЛКП «Муніципальна варта», залишаються чинними до кінця терміну дії.

Для отримання перепустки, водію потрібно звернутися в найближчий ЦНАП і написати заяву на ім’я директора ЛКП «Ратуша-сервіс» і зазначити причини необхідності в’їзду в пішохідну зону. До заяви потрібно додати:

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • посвідчення водія;
  • паспорт громадянина України;
  • свідоцтво про шлюб (за необхідності);
  • довідку про реєстрацію місця проживання;
  • документи, які засвідчують право власності на житлове приміщення у пішохідній зоні історичної частини міста.
     

Читайте також: На Дорошенка переносять зупинку громадського транспорту. Фото

Для священників храмів лист на ім’я директора ЛКП «Ратуша-сервіс» має подати настоятель, а для осіб, які тимчасово проживають у готелях, – адміністрація готелю.

Готову перепустку можна буде забрати в ЦНАПі. Користувачі перепусток повинні розмістити її під вітровим склом автомобіля так, аби її було видно. Передавати перепустки на в'їзд іншим авто заборонено.

Водії транспортних засобів категорії «А» перепусток для в’їзду не потребують. Водії транспортних засобів категорії «Б» потребують перепустки на право в’їзду, яка діє два роки. Аналогічно з категорією «В». Для цієї категорії перепустка видається на один автомобіль для одного житлового приміщення.

Транспортні засоби категорії «Г» отримують перепустку на право в’їзду в пішохідну зону терміном від 6 до 12 місяців. До того ж, власник такого транспортного засобу повинен надати документи про проведення робіт у пішохідній зоні історичної частини міста, а також квитанцію про оплату за обслуговування системи в'їзду/виїзду. Такі самі умови отримання перепустки і в транспортних засобів категорії «Д», водіям яких також потрібно надавати договір на проведення подій та заходів в пішохідній зоні, засвідчувати приймання офіційних делегацій.

Терміновий в’їзд в центральну частину міста

Для термінового в’їзду мешканцям потрібно звернутися до чергового працівника ЛКП «Муніципальна варта». Терміновими в'їздами вважаються:

  • вивезення тіла під час похорону;
  • невідкладний візит до лікарні;
  • весільна процедура (дві машини) для мешканців, які зареєстровані в пішохідній зоні;
  • завезення великогабаритної побутової техніки.

Що робити, коли болард не пускає в пішохідну зону

Якщо з певних причин система автоматичного читання номерів автомобілів не спрацювала і болард не опустився, водій повинен зупинити автомобіль на лінії-стоп. Після цього – скористатися переговорним пристроєм для вирішення питання з оператором. Проїжджати через болард можна тільки тоді, коли він повністю опустився і увімкнений зелений сигнал світлофора.

Спірні питання

У ЛМР створили робочу групу для вирішення питань, пов’язаних із в’їздом транспортних засобів у пішохідну зону історичної частини міста. Зокрема, робоча група розглядатиме питання анульованих перепусток мешканців, видачі перепусток за відсутності необхідних документів та усунення порушень порядку в’їзду у пішохідну зону.  

Читайте також: В Україні зросли штрафи за неправильне паркування. Деталі

Засідання призначатиме керівник групи виключно за необхідності. Рішення скеровуватимуть фізичним та юридичним особам, уповноваженим виконавчим органам ЛМР та Головному управлінню Національної поліції у Львівській області.  

Відповідальність

Нагадаємо, що у Львові з 1 листопада запрацювали інспектори з паркування. У разі перевищення часу перебування в пішохідній зоні вони можуть попередити водія транспортного засобу категорії «Г» про можливість подальшого обмеження права в’їзду. Після другого порушення попередження перетвориться в ануляцію перепустки.

Водії всіх категорій у разі порушення правил дорожнього руху і паркування в незазначених місцях отримують штраф, а автомобіль можуть евакуювати.

Читайте також: Інспектори з паркування наклали штрафів майже на 100 тисяч гривень

Після анулювання перепустки, її можуть поновити за місяць.

Покарання також можна отримати за наїзди на зелені насадження, газони, тротуари, декоративні огорожі, а також зупинку та стоянку, які ускладнюють або унеможливлюють утримання об’єктів міського благоустрою, тощо.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!