У МОЗ повідомили про старт контролю за споживанням антибіотиків

1333 0
Неправильне і надлишкове вживання антибіотиків призводить до розвитку широкої резистентності – механізму, що знижує їхню ефективність.
Фото: molbuk.ua

Фото: molbuk.ua

Із 1 січня 2022 року заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік загального споживання антимікробних препаратів – усього 29 лікарських засобів. Це, як пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я, має дати можливість побачити, скільки антибіотиків (і яких саме) призначають лікарі пацієнтам в стаціонарних відділеннях. Окрім цього, у такий спосіб мають оцінити виправданість таких призначень, забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями та зменшити термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні. 

Зараз також триває поетапна підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами. Із квітня 2022 року запланований старт відпуску та виписування електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) лікарські засоби. 

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

Для того, аби отримати ці ліки, передбачають такий алгоритм:

  • пацієнт звертається до свого лікаря; 
  • лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ); 
  • також лікар надає пацієнту номер рецепта й інформацію про лікарський засіб;
  • далі пацієнту треба звернутися до аптечного закладу, підключеного до ЕСОЗ, та повідомити номер рецепта; 
  • фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе здійснити відпуск ліків. 

 

Додамо, що неправильне і надлишкове вживання протимікробних препаратів (зокрема антибіотиків) призводить до розвитку широкої резистентності – механізму, що знижує їхню ефективність. Бактерії стають стійкими до деяких ліків, і це поступово ускладнює або унеможливлює протидію інфекціям. 

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Скільки антимікробних препаратів споживають українці – точно невідомо, проте відповідно до даних МОЗ, у 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40% більше, ніж у 2018-му. Зросли й об’єми продажів таких препаратів в аптеках: із 3,26 млрд грн у 2018 році до 4,36 млрд грн – у 2020. 

Щодо антибіотиків «групи резерву» (лікарських засобів «останньої надії», які використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики не спрацювали), то об'єм всіх продажів і закупівель зріс більш ніж утричі – до 416,45 млн грн.

Для довідки

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала проблему резистентності однією з 10 глобальних загроз здоров'ю населення, що стоять перед людством. За оцінками експертів, до 2050 року одна смерть, пов'язана зі стійкістю до протимікробних препаратів, ставитиметься кожні 3 секунди.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!