До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

2314 0
Через те, що люди можуть неконтрольовано приймати антибіотики, лікарі скоро не матимуть чим лікувати.
Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Застосування антибіотиків під час лікування насправді є потрібним, однак результат буде ефективним, якщо ліки призначені лікарем, відповідно до медичних протоколів. Через самостійне приймання антибіотиків в нашому організмі виникає стійкість до цих препаратів, що призводить до проблем у подальшому лікуванні, каже заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська.

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

«У нас що? Люди можуть вільно купити і приймати антибіотики. Через це скоро можемо опинитися в такій ситуації, що лікарі не матимуть, чим лікувати людей, бо організм має резистентність. Все частіше лікарі в стаціонарах не знають, які саме антибіотики і з яких груп призначати, бо виявляється, що вже вдома чи на амбулаторному прийомі вони прийняли їх велику кількість», – пояснює лікарка.

Тепер мікроорганізми стали стійкими до окремих груп антибактеріальних препаратів. Доведено, що у світі виникає 700 тис. смертельних випадків від антибіотикорезистентних захворювань. До 2050 року антибіотикорезистентність вбиватиме 10 млн людей в світі. Це невтішні прогнози.

Зі слів Марії Озірковської, в Україні з тим ще більша проблема. Питання вживання антибіотиків порушується недостатньо, тому й немає конкретних цифр. Проте відомо, що негативний ефект від інфекційних хвороб, які викликані стійкими мікроорганізмами, можна порівняти з негативним впливом грипу, туберкульозу, ВІЛ-інфекції разом взятих.

Читайте також: «Не робіть так ніколи». Пульмонолог про розвиток пневмоній

«Крім проблем у лікуванні в стаціонарах через резистентність, безконтрольне вживання або зловживання антибіотиками можуть виникати алергії, токсичні реакції, ураження шлунково-кишкового тракту, псевдомембранозний коліт, тобто діареї з гострим перебігом. Антибіотики здатні вбити всю флору, яка є в організмі – і корисну також. Тому й призначають ліки для відновлення шлунку, різні ферменти», – додає медикиня.

Також великою проблемою є те, що крім медицини, антибіотики широко використовуються ще й у тваринництві і рослинництві, що також викликає звикання.

Відтак, збитків зазнає й уся система охорони здоров’я, каже Марія Озірковська. Для цього є кілька причин. Наприклад, через нераціональне використання антибіотиків і резистентність, захворювання може важко піддаватися лікуванню і пацієнти змушені проводити більше часу в стаціонарі. А це додаткові витрати на перебування хворого в стаціонарі та додаткові лікувальні лікарські препарати для лікування ускладнень.

Також при лікуванні можуть використовувати сильніші та зазвичай дорожчі ліки. А це спричинює економічний тягар для держави.

Більше про те, коли антибіотики дієві, а коли від них краще відмовитися, читайте у матеріалі

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!