У музеї Крушельницької у Львові з’явиться новий музичний простір

1368 0
Простір на вул. Крушельницької, 23 працюватиме у форматі антимузею.
фото: вікіпедія

фото: вікіпедія

У львівському Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької з’явиться новий музичний простір під назвою Solo. Наразі триває доопрацювання концепції, оформить його львівський художник Влодко Костирко. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник музею Михайло Кобрин.

«Концепція полягає в тому, що це буде третє місце, куди люди зможуть прийти, аби послухати вінілові платівки, дізнатися про відомих музичних діячів, які жили та творили у Львові, те, чим вони надихалися. Головна тема – Львів та музика – як її створювали, які етапи вона переживала, як відновлювалася. Хочемо цю історію записувати, поки живі свідки тих подій, зберігати, надалі робити подкасти. Загалом важливо, щоби було цікаво і молоді, і старшому поколінню», – каже він.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Вілла «Юлієтка»

Простір на вул. Крушельницької, 23 працюватиме у форматі антимузею. Його планують відкрити орієнтовно через два місяці. Також там хочуть проводити різного роду заходи: лекції, обговорення, записи діяців музичної історії тощо. Нині збирають матеріали, пов’язані з музичною історією Львова та закликають долучатися. Загалом простір облаштовують силами ініціаторів та небайдужих львів’ян.

«Ми зробили заклик до львів’ян, розповіли, що творимо такий простір, збираємо матеріали. Тому, якщо хтось має матеріали, пов’язані з музичною історією Львова, приміром, старі ноти, видання, світлини, постери – готові прийняти. Так само шукаємо старі меблі – стільці, столики, етажерки – у музеї вони отримають нове життя»– додав Михайло Кобрин.

Читайте також: ТОП-5 музеїв біля ЛЬвова, або Що подивитися у тиждень музеїв

Нагадаємо, що на вул. Мельника, 7 планували створити музичний центр ім. Людвіка Геллера, що був другим директором Львівської опери. За словами Михайла Кобрина, через воєнний стан ідею відклали, а у приміщенні вілли Сонячної облаштували укриття для дітей із навчального закладу, що розташований неподалік.
 

Для довідки

Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької займає другий поверх будинку, який колись належав славетній українській співачці і в якому минули останні роки її життя. В експозиційних кімнатах демонструють оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, нотні видання, особисті речі артистки. Екскурсія по музею – це своєрідна подорож у минуле і в часі, і в просторі, під час якої Ви побуваєте в подільській хаті і на італійській віллі, за лаштунками театру – і на оперній сцені, пройдете життєвим шляхом співачки, порадієте за її успіхи на сценах найпрестижніших театрів світу, ближче познайомитеся з її друзями та родиною.

У фондах музею, що нараховують понад 17000 експонатів, зберігаються не лише речі, що належали Крушельницькій, а й багато інших матеріалів, пов’язаних з іменами деякими видатних діячів музичної культури, зокрема, Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Одарки Бандрівської, Любки Колесси.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!