У дендропарку Ботанічного саду Лісотехнічного університету знайшли єврейські надгробки

4164 0
На плитах видно надписи і частину малюнка.
Фото: Lviv Volunteer Center – ВЄБФ «Хесед-Ар’є»

Фото: Lviv Volunteer Center – ВЄБФ «Хесед-Ар’є»

Під час ремонту хідника в дендропарку Ботанічного саду Лісотехнічного університету знайшли єврейські надгробки. Про це Tvoemisto.tv повідомив представник організації «Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Олександр Назар.

«Спочатку люди знайшли уламок надгробка і привезли нам в синагогу на вул. Вугільній. На ньому є дата поховання – 1901 рік», – розповідає він і додає, що зазвичай про знайдені «мацеви» (єврейський надгробок у формі вертикальної кам’яної плити – ред.) чи їх уламки організації «Хесед-Ар’є» повідомляють люди, які проводять ремонт чи просто гуляють.

Читайте також: На колишньому подвір’ї НКВС у Львові знайшли десятки надгробних єврейських плит «мацев»

За словами представника «Хесед-Ар’є», організація продовжать пошуки у районі Лісотехнічного університету єврейських надгробків після карантину. Через обмеження зараз важко організувати більшу групу людей.

«У 2018-2020 ми вже вивозили в цьому районі знайдені надгробки. Впевнений, що це не остання знахідка», – каже Олександр Назар.

Він також уточнив, що надгробки у цей район привозили в радянські часи для облаштування доріг. Швидше за все, їх забирали з Янівського цвинтаря.  

Читайте також: Що робитимуть із мацевами, які знайшли на вулиці Ганни Барвінок

Нагадаємо, що у 2018 році активісти організації «Хесед-Ар’є» дістали єврейські «мацеви» з-під асфальту під час ремонтних робіт. Також у липні 2020 року єврейські надгробні плити виявили працівники пошуково-ексгумаційного центру «Доля» у внутрішньому дворику колишньої тюрми на Лонцького.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!